Vlnr burgemeester Bronsvoort, Petra Lensink met baby Merle, Jorik Voerman en brandweercommandant Ilona Oolthuis. foto: Kyra Broshuis
Vlnr burgemeester Bronsvoort, Petra Lensink met baby Merle, Jorik Voerman en brandweercommandant Ilona Oolthuis. foto: Kyra Broshuis Foto:

Brandweerkoffertje voor baby Merle

LICHTENVOORDE - Hoog bezoek voor baby Merle Voerman. Burgemeester Annette Bronsvoort en de postcommandant van de brandweer Lichtenvoorde, Ilona Oolthuis, komen op kraambezoek bij deze jonge inwoner van Oost Gelre. Als eerstgeboren Oost Gelrenaar in de maand oktober krijgen Merle en haar ouders, Jorik Voerman en Petra Lensink, het geboortekoffertje van de brandweer persoonlijk overhandigd door de burgemeester en de postcommandant.

Door Kyra Broshuis

Doe de deur dicht
"De maand oktober staat in het teken van brandpreventie", zo vertelt Oolthuis. "Als brandweer proberen we altijd weer een ander aspect van brandveiligheid onder de aandacht te brengen. Dit jaar richten we ons op aanstaande en jonge ouders. Een belangrijk advies voor hen is om de deur van de babykamer dicht te laten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je, bij het sluiten van de binnendeuren, ongeveer drie keer zoveel tijd hebt om te vluchten; namelijk bijna tien minuten in plaats van 3,5 minuut. Ook is het ontzettend belangrijk om rookmelders te plaatsen. Die melders hangen in zeventig procent van de woningen in Nederland maar slechts 35% van die rookmelders is op de juiste plek geplaatst en werkt ook echt."

Trots
De jonge Merle, geboren op 1 oktober, is vier weken te vroeg geboren maar het gaat nu prima met haar, zo vertelt vader Jorik trots. En dat is te merken; Merle slaapt overal doorheen. Het koffertje dat ze heeft gekregen, bevat een rookmelder, een rompertje en uiteraard volop adviezen over een brandveilig huis. Alle andere ouders die deze maand bij de gemeente Oost Gelre aangifte doen van een geboorte krijgen een geboortetasje.