Benny Greb’s Moving Parts geeft een geweldige ritmische show. Foto: Koolmees Photography
Benny Greb’s Moving Parts geeft een geweldige ritmische show. Foto: Koolmees Photography

Keifestival swingt de pan uit

Van ganzenfanfare tot stevige rock

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Als je na achten van Den Diek naar de Markt loopt op zaterdag 28 oktober word je omgeven door mist. Kleurrijke en lichtgevende steigertorens blazen stoom de avond in van het 32ste Keifestival. Tot diep in de nacht wordt er feest gevierd in het centrum.

Muziekliefhebbers lopen vrolijk en verwachtingsvol van de ene naar de andere locatie en nemen af en toe een lekkere hap bij De Timp.

21 acts op elf podia vermaken publiek

Er treden wel 21 acts op verspreid over elf verschillende podia en een ganzenfanfare die door de straten loopt verhoogt de sfeer. Het festival is zo goed als uitverkocht en heeft voor iedereen wat wils: harde trashmetal, swingende salsa, persoonlijke singer-songwriterliedjes. Er is publiek dat keuzestress ervaart, want uit zoveel goeds en moois is moeilijk kiezen. "Waarom duurt het niet een paar dagen?", verzucht een bezoeker. De organisatie kijkt tevreden terug op het vlekkeloos verlopen festival en zegt bij navraag lachend dat het bij één dag blijft: "We hebben erg goede reacties op het programma gekregen en gaan door! Een 33ste editie kan er ook nog wel bij!"

Gelegenheidsband
Het Schleckerpand toont achter de etalage een doorlopende voorstelling met werk van kunstenaar Jan Kruip dat geprojecteerd wordt op een scherm en vergezeld is van, hoe kan het ook anders, muziek uit een draagbare radio. Een stukje verder in de Dijkstraat is Steakhouse Beef 'n Bone, dat voor deze avond omgedoopt is tot Café Sjakie. Het is er rond elf uur afgeladen druk. Mensen verwachten Gascoignes Quartet, maar er treedt nu een geweldige gelegenheidsband op met een deel van Ray Benz, Jan Kolkman en Marco van der Aar. Het swingt de zaal uit. Buiten bij de deur staan mensen nieuwsgierig en met gespitste oren naar binnen te kijken.

Ademloos luisteren
Niet overal was het dringen geblazen. Aan het begin van de avond was het rustig luisteren in de Concertainer naar de getalenteerde Marlot. Met haar stem en gitaar lokt ze natgeregende mensen naar binnen. Haar zelfgeschreven liedjes gaan over alledaagse zaken zoals het 'lekker je eigen gang gaan'. Wanneer Captain Albatross een unplugged Nirvana Tribute geeft, een paar optredens later, was het een gezellige akoestische drukte in deze vrolijk behangen Concertainer. Raw Flowers rockt er in de tussentijd stevig op los in De Zaak. Ze spelen met hart en ziel oude en nieuwe nummers en sluiten af met hun overbekende 'The Big Chill' waarvan het refrein uit de tenen van Lawrence Mul, de zanger, komt: "I talk about, about love all the time, she was yours now she's mine." Later op de avond speelt Susan Santos hier haar blues. Ze gaat helemaal los op haar gitaar en krijgt het publiek met haar gevoelvolle powerstem in haar ban.

Unieke ervaring
Benny Greb's Moving Parts in Den Diek is een unieke ervaring. De drummer die 's middags een voor 90 man uitverkochte drum clinic verzorgde, zit nu midden op het podium met aan weerszijden gitaristen en geeft een geweldige ritmische show weg. Het optreden van de gepassioneerd in hun muziek opgaande muzikanten is ook nog te volgen op beelden geprojecteerd aan weerszijde van het podium.

Rocken ondanks verbouwing
De verbouwing van De Koppelpaarden belet de mensen niet om te komen luisteren naar de rockende Dilana Smith met haar gigantische strot. De bezoekers hebben het er naar hun zin, drinken een biertje, dansen, komen bekenden tegen. Kortom: het is er een komen en gaan van muziekliefhebbers, net als op de rest van het zeer geslaagde festival.

 De ganzenfanfare verhoogt de festivalsfeer. Foto: Koolmees Photography