Niek Lansink (links) en Jeroen Koster in de Oude Calixtuskerk. Foto: Henri Walterbos
Niek Lansink (links) en Jeroen Koster in de Oude Calixtuskerk. Foto: Henri Walterbos Foto:

Speciaalbierevenement 'Spraakwater' in Oude Calixtus

'Speciaalbiertjes is iets dat een brede doelgroep trekt'

Door Henri Walterbos

GROENLO - De interesse voor speciaalbiertjes neemt alsmaar grotere vormen aan. Parallel hieraan schieten de kleine speciaalbierbrouwerijen, met ieder zijn eigen identiteit en eigen speciaalbiertjes, als paddenstoelen uit de grond. Reden voor Jeroen Koster en Niek Lansink uit Groenlo om het eerste speciaalbiertjesfestival te organiseren in de vestingstad.

Passend decor
Organiseerden beide vrienden en zakenpartners in District East Events eerder dit jaar met succes de eerste editie van Dancefestival Magic op de Engelse Schans in Lievelde, op zaterdag 9 december presenteren ze 'Spraakwater', het eerste speciaalbierfestival in Groenlo. Ook nog eens een keer in een fraai decor; de Oude Calixtus Kerk aan de Markt. Het statige gebouw zal deze dag geheel in het teken staan van het speciaalbierevenement 'Spraakwater'. Bezoekers worden deze dag in de gelegenheid gesteld de allerlekkerste speciaalbiertjes uit binnen- en buitenland te proeven. Voor de liefhebber van speciaalbier een feest voor de smaakpapillen, voor anderen een topervaring er voor de eerste keer kennis mee te maken.

Laagdrempelig
Onder de speciaalbieren drankjes die in sommige gevallen al bekend zullen zijn bij de inmiddels talloze liefhebbers, maar ook nog onbekende bieren die het verdienen om er kennis mee te maken. De speciaalbiertjes worden zowel via de tap als uit de fles aangeboden. "Mensen kunnen met een proefkaart verschillende bieren proberen," laat Niek Lansink weten. "Naast de speciaalbieren hebben we livemuziek en later op de avond een DJ die 80/90 muziek verzorgt. En natuurlijk is er heerlijk eten, zodat iedereen een fantastische dag kan beleven. De catering wordt afgestemd op de speciaal biertjes, tevens kan men lekkere borrelhapjes bestellen. Bij een goed biertje wil je natuurlijk ook wat te knabbelen hebben."

De initiatiefnemers willen 'Spraakwater' laagdrempelig houden. "Of je nu 18 jaar bent of 60-plus, de gezelligheid en lekkere biertjes staan centraal. We hebben verschillende partners zoals de Grolsch, de Klok Dranken en lokale bierleveranciers, waar wij een uitgebreide selectie hebben gemaakt voor de speciaalbieren die we gaan schenken."

Sfeervol
Bij de jonge Grollenaren zit organiseren en ondernemen in het bloed. "Met Magic Festival kunnen we terug kijken op een geslaagde eerste editie waar een hoop voorbereidingen aan vooraf gingen. Er hing goede sfeer op het festival en we hebben veel complimenten ontvangen over de organisatie, show en aankleding. Van zowel bezoekers als leveranciers. We zijn nu druk bezig met de voorbereidingen van enkele events in 2018, waaronder ook nieuwe," laat Niek weten. Vooralsnog eerst alle aandacht aan Spraakwater. "We organiseren Spraakwater omdat onze evenementen portfolio willen uitbreiden. Uiteraard houden we zelf van een lekker speciaalbiertje en gezelligheid. Speciaalbiertjes is iets dat een brede doelgroep trekt." Beiden zien er nu al enorm naar uit, niet in de laatste plaats om de locatie. "We gaan de Oude Calixtuskerk sfeervol aankleden met een mooie bar, sfeerverlichting, biertafels en zitjes." Ook aan de dames wordt uiteraard gedacht, want niet elke dame is een bierliefhebster. "Voor de dames is er een speciale actie," laat Jeroen weten. "Als een dame een kaartje koopt, kan er een andere dame gratis mee naar binnen. Ze moeten dan wel gezamenlijk binnen komen. Tevens zal er een selectie van lekkere wijnen zijn."

Kaartverkoop
'Spraakwater' vindt plaats op zaterdag 9 december 2017, van 13.30 tot 01.00 uur. De online kaarten kosten 8 euro, exclusief service fee. Kaarten gaan aan de deur 15 euro kosten. Tickets zijn online te bestellen via www.districteast.nl/spraakwater. Meer info: www.facebook.com/spraakwaterevent