Het uitgelaten Zieuwentse gezelschap dat een eigen biertje mag brouwen bij Brouwersnös. Foto: Henri Walterbos
Het uitgelaten Zieuwentse gezelschap dat een eigen biertje mag brouwen bij Brouwersnös. Foto: Henri Walterbos Foto:

Zieuwentse mag haar eigen biertje brouwen

Hanneke Kolkman winnares like&win-actie Brouwersnös

Door Henri Walterbos

GROENLO/ZIEUWENT - Hanneke Kolkman uit Zieuwent had het er maar moeilijk mee. Ze won de 'check en like'-prijs die Groenlo's nieuwe eigen brouwerij Brouwersnös uitschreef als onderdeel van deelname van de promotie-eend van Brouwersnös in de Promotiekaravaan, voorafgaande aan het Bloemencorso in Lichtenvoorde, 10 september. Ruim 100 mensen namen deel aan de actie. Met drie vrienden mag ze tijdens een brouwsessie haar eigen craftbier gaan brouwen in de proefbrouwerij van de aanstaande Bierbrouwerij en Destilleerderij Brouwersnös, in Groenlo. "Helemaal te gek, maar wel lastig als je in een vriendengroep zit met tien mannelijke vrienden, die allemaal gek zijn op bier en speciaalbier," vertelt Hanneke, die ook nog met een dilemma te kampen kreeg. "Ook mijn vriend heb ik niet meegenomen. Het is voor echte vrienden," lacht ze. "Tijdens het uitgaan drinken we alleen maar Grolsch, als we bij elkaar thuis zitten speciaalbier."

Eigen concept
Hanneke zit deze zaterdagmorgen met 'de drie uitverkorenen' Roel Lankveld, Thijs Winkel en Thijs Rouwhorst aan tafel in de voormalige serre van de statige villa, die in de toekomst dienst zal doen als het horecagedeelte van de brouwerij. Breedgrijnzend en stralend van oor tot oor zit het Zieuwentse gezelschap aan tafel met Jos Oostendorp, het gezicht van de nieuwe brouwerij, zijn creatieve secondant Willem te Molder en brouwer Jan Luft.

Als Jos het gezelschap heeft welkom geheten vertelt hij wat de gewonnen prijs precies inhoudt. "Bedenk jullie eigen concept voor een speciaal bier. Eind december willen we het graag binnen hebben. Ergens begin 2018 gaan jullie dit speciaal bier brouwen met onze brouwer Jan Luft, en natuurlijk enkele weken later proeven. We gaan er dan zo'n veertig liter van brouwen in vaatjes van 20 liter, of in flesjes. Dat bekijken we nog wel even en overleggen we met jullie. Afhankelijk van het resultaat gaan we kijken of we dit bier op de markt kunnen gaan brengen. Kijk ook even of jullie het misschien met eigen lokale ingrediënten willen brouwen. Er is veel mogelijk."

'Groelsch'
Hanneke had er na het 'liken en delen' niet meer aan gedacht dat ze deelgenomen had. Iets winnen daar was het haar niet eens om te doen, laat ze weten. "Ik dacht ik deel het. Iets leuks, iets nieuws in Groenlo, iets lokaals uit de eigen regio. Dat promoot ik dan graag. Kreeg ik onlangs een appje van iemand die zei 'proost Hanneke, je hebt iets gewonnen. Een lekker biertje wordt dat.' Ik dacht 'goh, wat heb ik gewonnen dan?'" De vier gasten worden alsmaar enthousiaster, naarmate het gezellige informele gesprek vordert. Roel raakt al snel geboeid in gesprek met Jan Luft, de Duitse brouwer, die de speciaalbiertjes onder de vlag van Brouwersnös gaat brouwen. Roel vertelt zelf ook in het klein te brouwen. "Zijn eerste biertje hebben we in de zomer geproefd; Groelsch. Grolsch natuurlijk, met daarin zijn voornaam verwerkt," lacht Hanneke, die zelf ook bierliefhebber is." Heel open vertelt Jos over het gehele plan van de brouwerij en beantwoordt hij allerhande vragen van de heren en dame, die allen oprecht geïnteresseerd zijn in het gehele project. "Als ik dit allemaal zo hoor, dan denk ik dat ik hier stamgast wordt," lacht Roel.
'Ontzettend gaaf'
Als brouwer Jan het gezelschap meeneemt naar zijn 'lab', de proefbrouwerij, neemt het enthousiasme van de aanstaande brouwers alleen nog maar toe. Jan vertelt over zijn werkwijze, het proces, alles wat ze willen horen. "Wat ontzettend gaaf dit. Ik wist niet precies wat ik me precies van de prijs en van deze morgen voor moest stellen, maar dit is echt te gek. Nog gaver dan ik verwacht had. Dat worden waarschijnlijk vele vergaderingen, met veel bier," verheugt Thijs Lankveld zich al. De anderen knikken instemmend. Ook Jos is enthousiast. "Erg leuk dat ze zo enthousiast zijn en ook nog iets met speciaalbieren hebben. We willen graag dat Brouwersnös een brouwerij met biertjes wordt waar de Achterhoek trots op is. Een brouwerij van ons allemaal. Vandaar ook dat we een oproep deden en nog steeds doen, om leuke namen en ideeën in te leveren. Achterhoekse bieren met verhalen. Bieren brouwen die bij de verhalen passen."


Facebook.com/Brouwersnös