Randy Keunekamp (links) en Koen Wellink, organisatoren van het toernooi. Foto: Henri Walterbos
Randy Keunekamp (links) en Koen Wellink, organisatoren van het toernooi. Foto: Henri Walterbos Foto:

Vv Grol houdt Univé
Nieuwjaarsvolleybaltoernooi

'Je ziet nog maar weinig van dit soort binnen-toernooien'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Voor het vierde achtereenvolgende jaar trapt volleybalvereniging Grol het nieuwe jaar sportief af met het Univé Oost Nieuwjaarsvolleybaltoernooi. Op zaterdag 6 januari is sporthal Den Elshof het toneel van het gemengde volleybaltoernooi van vv Grol. Het toernooi ontstond tijdens het 50-jarig jubileum van vv Grol in 2013. Het bleef niet enkel bij een jubileumactiviteit, het werd een blijvertje, al ging dat niet automatisch. "Het werd voor het eerst met oudjaar 2013 georganiseerd. Toen de vraag kwam of het ook na het jubileum weer opgepakt ging worden heb ik dat samen met mijn schoonzus Maureen Hallers opgepakt. Nu zij met volleybal gestopt is, heeft Koen Wellink aangegeven het wel van haar over te willen nemen en het toernooi samen met mij te organiseren," vertelt Randy Keunekamp van vv Grol.

Toernooi voor iedereen
"Het Univé Oost Nieuwjaarsvolleybaltoernooi is een recreatief volleybaltoernooi bestemd voor iedereen uit Oost Gelre, of daarbuiten," beschrijft Randy het karakter van het toernooi. "Het is ook om de volleybalsport te blijven promoten, en uiteraard onze vereniging," vult Koen aan. "Er zijn best wel heel veel buurt- of vriendenteams actief in zaaltjes door de week. Onder andere voor dat soort teams is het prachtig om deel te nemen. Dat zagen we de afgelopen jaar dan ook al wel." Univé was volgens beide organisatoren al als sponsor verbonden aan de zaalsportverenigingen maar wilde haar naam eveneens graag drie jaar aan het toernooi verbinden. "Het contract loopt na deze editie af. Daarna gaan we weer met elkaar om tafel over een vervolg. We hopen dat ze verder willen. We willen het toernooi graag in stand houden," spreekt Randy openlijk zijn wens uit. "Je ziet weinig van dit soort binnentoernooien nog. Wel zie je in de zomer regelmatig beachvolleybaltoernooien," aldus Koen. Niet verwonderlijk dus dat het toernooi zich in een grote belangstelling mag verheugen. "Er kunnen maximaal 20 teams inschrijven. Meer kan niet op een dag. Dan zou je al naar twee dagen toe moeten en krijg je een heel ander verhaal."

Verschillen in de poules niet groot
Deelnemende teams bestaan uit alle leeftijden en niveaus. "Daar houden we met de poule-indeling rekening mee zodat de onderlinge verschillen niet te groot zijn in de poules. De oudste deelnemer is al enkele jaren zeventiger Bertus Roerdink, die met het team van de familie Huisman meespeelt," stelt Randy tevreden vast. "Het hoofddoel is om met elkaar een gezellige dag te beleven en ook nog te proosten op het nieuwe jaar." Ook wordt de jeugd niet vergeten deze dag. 's Morgens vindt het ouder-kindtoernooi plaats in de sporthal.

Inschrijven
Het toernooi begint op 6 januari om 12.00 uur en eindigt om 18.00 uur met de prijsuitreiking, een verloting ten bate van de vereniging en een gezellig samenzijn in sportcafé Den Elshof. Inschrijven kan tot 19 december, door middel van het invullen van het downloadformulier op vvgrol.nl. Inschrijfkosten bedragen 20 euro per team. Een team mag bestaan uit zes tot maximaal tien personen. In het veld dienen steevast minimaal twee dames te staan en mogen maximaal drie NeVoBo-spelers deel uitmaken van de veldbezetting. Hier mag enkel van afgeweken worden in geval de organisatie hier mee instemt. Voor meer info: r.keunekamp@live.nl en koen.wellink@outlook.com. Ook op deze mailadressen kan ingeschreven worden.


Amnesty strijd tegen lange celstraf voor Oeigoerse studente

AALTEN/OOST GELRE - Amnesty Oost Gelre/Aalten voert actie voor de Oeigoerse studente Buzainafu Abudourexiti. Zij studeerde twee jaar in Egypte. Toen ze in 2015 naar China terugkeerde werd ze opgepakt en tot zeven jaar cel veroordeeld. De aanklachten tegen haar zijn nooit bekend gemaakt.

Buzainafu was van plan om bij haar man in Australië te gaan wonen. De politie in de Oeigoerse Xinjiangregio had al medewerking verleend om een visum aan te vragen. Toen ze in maart werd gearresteerd was ze zwanger. Haar familie weet niet of ze in goede gezondheid verkeert. Ze mogen geen contact met haar hebben. Ze gaan er vanuit dat Buzainafu niet meer in verwachting is, en vrezen voor haar veiligheid.

Sinds mei 2017 dwingen de Chinese autoriteiten Oeigoerse studenten in het buitenland terug te keren naar China. Begin juli werden in Egypte meer dan tweehonderd studenten opgepakt. Tweeëntwintig studenten moesten gedwongen terug naar China. Van hen ontbreekt ieder spoor. De Oeigoeren, een moslim minderheid uit de autonome regio Xinjiang, worden sinds eind 2016 meer en meer beperkt in hun vrijheid van beweging.
Amnesty Oost Gelre /Aalten voert actie middels brieven. Hierin roepen zij de Chinese autoriteiten op Buzainafu Abudourexiti onmiddellijk vrij te laten of haar een eerlijk proces te geven als zij een misdrijf heeft gepleegd.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen door een handtekening te zetten onder de petitie die ligt in de wereldwinkel en de bibliotheek in Aalten, of men kan schrijfabonnee worden. Informatie: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.