Wethouder financiën Marieke Frank gaat aan de slag om een evenredige verdeling van de OZB lasten te bewerkstelligen. Foto: Theo Huijskes
Wethouder financiën Marieke Frank gaat aan de slag om een evenredige verdeling van de OZB lasten te bewerkstelligen. Foto: Theo Huijskes Foto:

'Inzet van windmolens in Oost Gelre is onvermijdelijk'

Voorstel voor evenrediger verdeling van OZB-lasten op komst

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Financieel gezien kan de gemeente Oost Gelre weer een jaar vooruit. Aan het eind van de begrotingsvergadering, die werd uitgestreken over twee dagen, werd de programmabegroting met zestien stemmen voor en vijf stemmen tegen (VVD en D66) vastgesteld.

In totaal werden er drie amendementen ingediend, waarvan er één werd ingetrokken, alsmede zes moties, waarvan er één werd teruggenomen. Daarbij een gezamenlijke motie, ingediend door OOG en PvdA, waarbij het college wordt opgeroepen om actief op zoek te gaan naar regionale participanten voor energieprojecten voor zonne- en windenergie. Daarnaast wordt het college gevraagd om binnen één jaar een concreet en maatschappelijk breed gedragen uitvoeringsplan op te stellen.

'Actief zoeken naar locaties'

Dit plan moet de realisatie van windmolens in Oost Gelre mogelijk maken, zodat een substantiële hoeveelheid windenergie wordt opgewekt. Ook roept de motie, die met zestien stemmen voor en vijf stemmen tegen (VVD en D66) werd aangenomen, op om actief mogelijke locaties voor windmolens in Oost Gelre te zoeken, en wordt het college gevraagd om op kwartaalbasis aan de gemeenteraad te rapporteren.

De indieners van de motie wijzen er nog eens op dat Oost Gelre zich met het Akkoord van Groenlo heeft gecommitteerd om in 2030 een energieneutrale Achterhoekse gemeente te zijn. "In dat verband is het inzetten van windmolens onvermijdelijk. Bovendien leidt de toenemende innovatie in de techniek van grote windmolens ertoe dat deze molens ook economisch gezien een aantrekkelijke investering zijn voor zowel het bedrijfsleven als de burgers van Oost Gelre", aldus OOG en PvdA.

Evenredige verdeling OZB
Voordat een motie van die strekking ingediend werd door de CDA-fractie, deed CDA-wethouder Marieke Frank al de toezegging te gaan werken aan een andere verdeling van de lasten van de OZB, een meer evenredige verdeling tussen burgers, organisaties met een een maatschappelijk doel en bedrijfsleven.

Het CDA vindt dat er sprak is van scheefgroei. "Bedrijven, en met name de agrariërs in Oost Gelre, dragen op dit moment onevenredig veel bij aan de OZB-opbrengsten. Datzelfde geldt voor eigenaren van gebouwen met een maatschappelijke invulling. Dat is volgens ons niet goed voor het bedrijfsklimaat en het verenigingsleven binnen deze gemeente", aldus fractievoorzitter Niek Bragt van het CDA. De wethouder meldde dat de OZB-opbrengsten wel gelijk moeten blijven. Ze beloofde wel alles in het werk te stellen om in december met een raadsvoorstel te komen, met daarin de nieuwe tarieven, eraan toevoegend: "Vast staat wel dat wij de scheefgroei niet in één jaar kunnen gelijktrekken." De conclusie ligt voor de hand dat oplossen van de scheefgroei betekent, dat particuliere woningeigenaren meer moeten gaan betalen.

De vergaderaanpak voor de algemene beschouwingen werd bekritiseerd door de VVD-fractie. Wat de VVD betreft was het de laatste keer dat men al 's middags bijeen komt voor de algemene beschouwingen en de meerjarenbegroting. "In onze ogen kost de huidige opzet teveel tijd. Het is leuk dat we na afloop van de eerste dag gezamenlijk gaan eten, maar deze vergadering kan en moet in onze ogen veel efficiënter. De VVD is er een groot voorstander van om vanaf volgend jaar deze vergadering te beperken tot twee avonden. Dat moet vrij gemakkelijk kunnen", aldus Bart Porskamp namens de VVD.