Er is een kleine menigte op de opening van de kabouterroute afgekomen. Foto: Barbara Pavinati
Er is een kleine menigte op de opening van de kabouterroute afgekomen. Foto: Barbara Pavinati Foto:

Opening Kabouterroute geeft Lichtenvoorde kleur

'Het is een hele uitdaging om alle deurtjes te vinden!'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE- Twee keer kabouterfeest is het op koopzondag 5 november. 's Ochtends is er voor genodigden, familie en sponsoren een besloten opening van de kabouterroute bij Markt 5, die de ruimte beschikbaar stelde en de koffie aanbood. Er wordt met aandacht stilgestaan bij de verschillende genomineerden van een kabouterverhaal en -deurtje en de sponsoren krijgen een hartelijk dankwoord, ook de gemeente wordt bedankt voor de financiële steun via 'Geef Lichtenvoorde kleur'. De verhalen nodigen uit tot herkenning. "Voel je vooral aangesproken," lacht Joske Elsinghorst, initiatiefnemer, de niet-genomineerden toe. Om 14.00 uur is er een publieke opening, waarvoor er zich een kleine menigte op de markt heeft verzameld. Er staat een springkussen in de vorm van een paddenstoel en er lopen drie kleurrijke kabouters rond die een letterspeurtocht uitdelen. Het wemelt van de kinderen, want er worden prijzen uitgereikt voor een op basisscholen uitgeschreven ontwerpwedstrijd van deurtjes. Ook wordt er een kabouterdans opgevoerd door dansschool Hit It.

Speciale acties
Joske neemt het woord: "Er zijn wel zeventig deurtjes in Lichtenvoorde te vinden die de mooie plekken en vrijwilligersintiatieven van het dorp in het zonnetje zetten. Samen met Dorian Temming en Noël Versteegen-Ebbers heb ik deze route ontwikkeld." Er is een boekje verschenen waarin verhalen staan van mensen die van betekenis zijn voor Lichtenvoorde. In dit boekje staat een wandelroute die je langs de verschillende deurtjes met verhalen over deze bijzondere mensen brengt. Speciaal voor vandaag zijn er lintjes uitgezet die je de weg wijzen van het ene naar het andere deurtje. De ondernemers die meedoen aan de route hebben ook speciale acties in touw gezet. Zo kan je bijvoorbeeld bij Slijterij Paul met korting kabouterbier kopen en heeft Han ter Woerds Sport kaboutervoetjes op de grond rond zijn winkel getekend. De medewerkers van de Wereldwinkel lopen zelfs in kabouterkleren rond buiten voor de winkel.
"Succes met zoeken. Het is een hele uitdaging om alle deurtjes te vinden!" nodigt Joske de toeschouwers tot slot uit. Vervolgens is aan Dorian de eer om het lintje van de kabouterballonnenboog door te knippen. De route is officieel geopend.

Op maandagochtend is er een speciale opening voor de genomineerden van de Anthoniushove (zie het artikel elders in de krant).
Het boekje is onder andere te verkrijgen bij VVV Oost Gelre Groenlo en Lichtenvoorde.

Dansschool Hit it danst de kabouterdans tijdens de opening van de kabouterroute. Foto: Barbara Pavinati
Joske Elsinghorst (links) en Dorina Temming zijn blij met de net geopende kabouterroute. Foto: Barbara Pavinati