Afbeelding

Jantiens zoektocht als

Digital Nomad

Verloren. Zo voelde ik me toen ik de cruise af stapte in Panama. Na twee weken aan boord met een grote groep inspirerende mensen die allemaal als Digital Nomad leven, alle eten en drinken inclusief, iedere dag je bed opgemaakt, broadway shows, fancy diners. En dan ineens letterlijk met beide benen weer op de grond. Zelf je plan maken. Betalen voor je eten en drinken en je benen open krabben door alle verrekte sandflies op het strand. Het leven van een Digital Nomad is niet altijd makkelijk.

Geen plan, geen verwachtingen
Ik had echt even een weekje nodig om te acclimatiseren. Er waren nog een heleboel Digital Nomads in Panama met wie ik verder kon reizen, maar ineens moest ik weer zelf een plan maken. Waar wilde ik eigenlijk heen? Hoe zag ik de komende weken voor me? Ik had werkelijk waar geen idee, want ik had niet verder gedacht dan de cruise. 'We zien wel' is mijn favoriete uitspraak. Maar soms is het toch wel handig om een plan te hebben. Op zulke momenten kan ik heel pissig worden op mezelf. Zit ik op een paradijselijk eiland te mokken, omdat ik niet weet wat ik wil. Dus na een paar dagen was ik er helemaal klaar mee. Ik besloot knopen door te hakken. Soms is een keus maken alles wat je moet doen. En als je geen duidelijke bestemming hebt, kun je ook niet de verkeerde route pakken. Alle opties zijn goed. Ik koos voor Costa Rica. Misschien wel het enige land dat ik niet op m'n lijstje had staan voor vertrek. Perfect, want zonder verwachtingen kan het ook niet tegenvallen.

Zit ik op een paradijselijk eiland te mokken, omdat ik niet weet wat ik wil

Werken onder een palmboom
In Puerto Viejo Costa Rica, onder de palmbomen, heb ik een iets concreter plan gemaakt. Hoe zie ik het leven als Digital Nomad voor me? De ochtenden bracht ik door in de co-working-plek waar meerdere van m'n 'collega's' ook zaten te werken. Schrijven en plannen maken. Heerlijk. Ik functioneer zoveel beter als ik iets te doen heb op een dag. De middagen waren voor het strand, de omgeving verkennen op de fiets om in de avonden een biertje te drinken met m'n mede-nomads.

Ik droom
Het klinkt cliché, maar de afgelopen weken waren echt een rollercoaster. Een zoektocht. Ondertussen denk ik dat ik m'n weg heb gevonden. Ik moet mezelf af en toe echt knijpen om zeker te weten dat ik niet droom. Ik denk dat ik jaren op zoek ben geweest naar deze levensstijl en nu heb ik het gevonden. Dit is exact wat bij me past. Reizen, m'n eigen werk doen op iedere locatie die ik maar kan wensen, terwijl ik omgeven ben met inspirerende en ambitieuze mensen die allemaal hetzelfde willen als ik. De wereld ontdekken. Ik ben een gelukkig mens.

Wie is Jantien Klein Ikink?
Jantien Klein Ikink groeide op in de Achterhoek waar ze haar hele leven heeft gewoond. Tussendoor reisde ze de wereld rond, maar vond toch altijd weer haar plek in de Achterhoek. In mei verscheen haar eerste boek 'Op kop door de Achterhoek', waarin ze haar liefde voor deze regio deelt. Ondertussen werkt Jantien aan haar tweede boek terwijl ze leeft als Digital Nomad en door Midden- en Zuid-Amerika reist. Benieuwd naar meer over haar leven als Digital Nomad? Jantien is ook te volgen via haar blog: jantiensreisstijl.com

Afbeelding