De huidige aanblik van De Leest. Foto: Annekée Cuppers
De huidige aanblik van De Leest. Foto: Annekée Cuppers Foto:

Lokale kunstenaars trappen Street Art Project af met bijzondere muurschilderingen

LICHTENVOORDE - Officieel heet het ´De Leest´, de steeg tussen Broodje Bram en de Aldi, in de volksmond beter bekend als ´dat straatje met die vieze, witte muren´. Maar dat gaat binnenkort veranderen en dan zullen de Lichtenvoordenaren een andere naam moeten verzinnen voor de doorsteek van de Nieuwmarkt naar de Markt. In het kader van 'Geef Lichtenvoorde Kleur' zullen acht lokale kunstenaars de lelijke muren aan weerszijden van de steeg voorzien van kleurrijke muurschilderingen, zogenaamde street art. Op woensdag 22 november om 14.00 uur is de officiële aftrap en in deze krant kunt u alvast met de deelnemende kunstenaars kennismaken.

Door Annekée Cuppers

'Je moet als pandeigenaar wel een beetje lef hebben'
De muurschilderingen in de steeg naar de Markt zijn het eerste onderdeel van het Street Art Project waarmee initiatiefneemster Natasja Scharenborg Lichtenvoorde cultureel meer op de kaart wil zetten. De bedoeling is om met name in en rond het centrum Lichtenvoorde te voorzien van kleurrijke muurschilderingen, gemaakt door echte kunstenaars en graffiti-artists. Hiervoor is Natasja op zoek naar grote muuroppervlaktes.

"De afgelopen periode ben ik druk bezig geweest om vastgoedeigenaren te benaderen om ook muurschilderingen op de gevels van hun panden aan te laten brengen. Geen makkelijke klus want het vergt wel het nodige inlevingsvermogen om je voor te stellen hoe zo'n muurschildering op de gevel overkomt. Met het 'pimpen' van de beruchte steeg kunnen we laten zien hoe mooi en divers muurschilderingen kunnen zijn, wat een meerwaarde het biedt voor het pand en hoe enorm de omgeving er van opknapt. Hiermee hopen we het publiek en de pandeigenaren te enthousiasmeren en hen over de streep te trekken om ook mee te helpen Lichtenvoorde nog meer kleur te geven." Natasja begrijpt echter ook dat niet iedereen direct staat te springen om zijn pand te laten beschilderen. Ondanks dat er in overleg met de kunstenaar veel mogelijk en bespreekbaar is, blijft het toch altijd weer spannend hoe het uiteindelijke resultaat eruit komt te zien. Om je pand hiervoor beschikbaar te stellen, is dan ook niet voor iedereen weggelegd. "Je moet wel een beetje lef hebben", aldus Natasja.

Voor meer informatie: natasja@vantastisch.nl.


Kunstenaarskoppel Esther te Brake (1967) en Joan Ederveen (1969)

Esther en Joan wonen in Lichtenvoorde.

"Eigenlijk zijn we onze creatieve ontwikkeling samen begonnen, Joan en ik. We hebben elkaar leren kennen in een periode waarin ik door allerlei persoonlijke omstandigheden niet goed in mijn vel zat en zoekende was naar wat ik nu eigenlijk wilde in het leven. Een kennis stelde mij de vraag, wat wilde je eigenlijk worden toen je een kind was? Nou, dat wist ik nog wel. Ik wilde graag naar de kunstacademie maar mijn omgeving destijds liet dat niet toe, ik moest maar gewoon aan het werk gaan." Samen met Joan ging Esther kijken op de AKI en ze voelden allebei: dit is thuis.

Ook Joan had in zijn jeugd graag de kunstacademie willen volgen maar had toen niet de juiste vooropleiding. Hij groeide op in het Limburgse Horst en kwam na de LTS op de schildersschool in Zwolle terecht. Dat was echter niet wat hij er van verwachtte. Via een open jongerencentrum kwam hij in contact met een kruidenteler, werkte er een periode en zo werd zijn interesse in planten en kruiden gewekt. Hij volgde een opleiding in de biologische landbouw, werkte een aantal jaren in een biologisch zaadveredelingsbedrijf en volgde nog een opleiding tot tuin- en landschapsarchitect. Samen met twee compagnons startte hij vervolgens een hoveniersbedrijf in Zutphen. Een jaar nadat hij Esther daar in de kroeg had leren kennen, besloot hij samen met haar de vooropleiding van de AKI te gaan volgen. In 2016 studeerde het stel af.

In hun manier van werken zijn Esther en Joan heel verschillend. Esther: "Voordat ik daadwerkelijk aan schilderen toe kom, heb ik al het nodige voorwerk gedaan. Ik werk graag met collages waarbij ik plaatjes uit tijdschriften gebruik of digitale foto's bewerk. Ik maak eigenlijk altijd portetten van iemand die ik ken, ook in mijn abstracte werk." Voor het Street Art project heeft Esther gekozen voor een foto van haar oudste dochter Yvette en een vriendinnetje. Yvette doet aan re-enactment en op de foto staat ze afgebeeld in de kleding van de Slag om Grol. "Dit beeld past voor mij heel erg op de plek waar we de muurschilderingen gaan maken. Een kennis van mij, mevrouw Pot-Tijdink, vertelde dat haar vader hier vroeger een smederij had. Met die historie wilde ik iets doen maar hoe dat er concreet uit gaat zien? Het ontwerp is voor mij meer een leidraad, in de fase tussen ontwerp en schilderij kan er nog van alles gebeuren."

Joan heeft voor zijn muurschildering een tafereel in gedachten met menselijke en dierlijke figuren met maskers op. "Hoewel ik wel een basisontwerp in gedachten heb dat ik met behulp van sjablonen uit ga voeren, werk ik toch meer intuïtief. De bedoeling is dat er een beetje gekke voorstelling ontstaat waarbij de mensen zich zullen afvragen waar ze nu eigenlijk naar aan het kijken zijn. Als ik mijzelf dat uiteindelijk ook afvraag, is mijn werk geslaagd."


www.esthertebrake.nl

www.joanederveen.nl


Jolien te Welscher (1988)

Jolien woont in Lievelde en heeft haar atelier bij Lokalen.

"Eigenlijk ben ik helemaal geen kunstenaar maar meer een soort vervalser", bekent restaurator Jolien te Welscher. "Ik ben namelijk altijd bezig om het werk van anderen zo goed mogelijk te imiteren zodat het kunstwerk weer zo wordt zoals de maker het bedoeld heeft." Na jaren in België te hebben gewerkt, is de in Lichtenvoorde opgegroeide Jolien eind 2016 neergestreken op een boerderijtje in Lievelde en runt bij Lokalen haar eigen bedrijf in restauratie van kunstwerken. Tot haar klantenkring behoren zowel landelijke musea als lokale particulieren en het werk varieert van het herstellen van zwaar beschadigde schilderijen tot het conserveren van gebruikerssporen op alledaagse huishoudelijke voorwerpen.

Voor haar muurschildering heeft Jolien de samenwerking gezocht met de bekende Lichtenvoordse kunstenaar Jan Kruip (1953). Jan is naast zijn beeldende kunst onder andere bekend van de 'kei' die tot voor kort in de Grolse gracht dreef. Jolien is erg blij met haar samenwerkingspartner. "Ik ben van mijzelf helemaal niet zo'n ontwerper en het werk van Jan vind ik zo mooi! Toen hij hier bij Lokalen was om iets te regelen met een andere kunstenaar, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en hem gevraagd of hij een ontwerp voor het Street Art Project wilde maken. Hij zei gelijk 'ja' en ik voel me dan ook helemaal vereerd dat ik een echte Jan Kruip mag gaan uitvoeren!"

Het 'Jan-en-Jolien' project combineert oud met jong en klassiek met hedendaags op een wel heel bijzondere manier. Jolien heeft plannen om de moderne kunst van Jan uit te voeren in de oude sgraffito-techniek. Bij deze techniek werkt men met twee stuclagen, een donkere en een lichte. Door het wegkrassen van een patroon uit de bovenste laag, komt zo de afbeelding tevoorschijn die daarna door middel van fresco-techniek wordt ingekleurd. "Ik kan niet wachten om te beginnen. Jan heeft zulke mooie ontwerpen gemaakt, daar word ik helemaal blij van. Nu alleen nog even kiezen, al zal dat nog knap lastig worden."


Facebook: Jolien te Welscher

www.jankruip.nl

Esther te Brake en Joan Ederveen. Foto: Annekée Cuppers
Jan Kruip en Jolien te Welscher. Foto: Annekée Cuppers