De slechts 900 meter Zompweg in Mariënvelde zorgt voor veel commotie. Foto: Theo Huijskes
De slechts 900 meter Zompweg in Mariënvelde zorgt voor veel commotie. Foto: Theo Huijskes Foto:

Zompweg Mariënvelde houdt gemoederen bezig

OOST GELRE - De renovatie van de Zompweg in Mariënvelde heeft letterlijk en figuurlijk de nodige voeten in de aarde. Dat bleek nog eens tijdens de commissievergadering bij de behandeling van het collegevoorstel om de huidige asfaltweg te vervangen door een zandweg met twee betonstroken. Het merendeel van de partijen verbaasde zich erover dat het college het ingediende burgerinitiatief, waarbij alle betrokkenen zich uitspreken voor handhaving van het asfaltgedeelte, zo gemakkelijk terzijde schuift.

Door Theo Huijskes

Die verbazing werd ook verwoord door inspreker André Bokkers, voorzitter van Mariënvelds Belang. "Alleen al de georganiseerde informatieavond, waarbij van de aanwezige 45 personen zich 44 personen uitspraken voor handhaving van het asfalt, terwijl de enige tegenstemmer ook nog eens woonachtig is in Ruurlo, zegt in dat opzicht genoeg. We hebben het hier immers wel over een ontsluitingsweg, die met toepassing van het collegevoorstel een verslechtering ondergaat. Dit betekent dat wij vijftig jaar teruggaan in de tijd."

Burgerinitiatief omarmen
Zowel de Nieuwe Liberalen OG als de VVD zijn van mening dat het college het burgerinitiatief moet omarmen en dus het asfalt moet willen handhaven. Daar waar D66 volstond met te pleiten voor slecht een opknapbeurt van de huidige asfaltweg, deed de PvdA een voorstel om in plaats van het asfalt er een verharde zandweg van te maken met daarnaast een vrij liggend fietspad. Van de beide coalitiepartijen OOG en CDA ging met name eerstgenoemde partij in op het kostenaspect voor dit slechts 900 meter lange stukje weg. Namens de CDA-fractie beklemtoonde Toon Hulshof dat het hier om een pilot gaat en dat de uitkomsten daarvan alleen kunnen worden toegepast wanneer daarvoor bij de bevolking voldoende draagvlak aanwezig is.
Wethouder René Hoijtink wees erop dat deze kwestie al aandacht heeft gehad bij de behandeling van het integraal verkeersplan. "Het daarbij vastgestelde beleid is afgestemd op het ontharden van dit soort wegen. We hebben wij alle opties overwogen. Daarbij is de optie verzanden geschrapt en hebben wij gekozen voor twee betonstroken. Daarnaast mag niet vergeten worden dat het hier om een stuk weg gaat, waaraan slechts één boerderij en twee woningen zijn gevestigd, die bovendien nog steeds goed bereikbaar zijn via het verharde, in een goede staat verkerende gedeelte van de Zompweg. Daarnaast heeft bij dit voorstel het kostenaspect vanzelfsprekend een belangrijke rol gespeeld. De keuze voor asfaltering betekent wel dat daar een extra bedrag van honderdduizend euro mee gepaard gaat. Reken maar uit hoeveel dat betekent per hoofd van de bevolking in Oost Gelre. Het is aan uw raad om een beslissing te nemen op het collegevoorstel."
Die beslissing zal worden genomen tijdens de raadsvergadering van 21 november.