Wethouder Jos Hoenderboom, naast Bennie Wopereis, spreekt de kinderen toe. Foto: Karin Stronks
Wethouder Jos Hoenderboom, naast Bennie Wopereis, spreekt de kinderen toe. Foto: Karin Stronks

'Het hart van het Hooiland'

LICHTENVOORDE – Op een koude en vroege zaterdagochtend 11 november is officieel een begin gemaakt met de aanleg van een ontmoetingstuin rondom wijkgebouw De Schoppe. Timo, Kayleigh, Sara, Sem en Thiess onthulden samen met wethouder Jos Hoenderboom en Bennie Wopereis, voorzitter van wijkvereniging Het Hooiland een informatiebord. Een aantal knallen met confetti luidden de onthulling in. Even later werd door een grote hijskraan het laatste gaas verwijderd. De ontmoetingstuin wordt in fasen gerealiseerd, het project begint met de grondbewerking.

Door Karin Stronks

"De ontmoetingstuin voorziet in een behoefte. We hebben vier jaar geleden een enquête gehouden onder de wijkbewoners, er wonen 900 gezinnen op het Hooiland. De uitkomst van deze poll was meer dan een beweegtuin zo merkten we. Ontmoeting voor iedereen, van jong tot oud, was een veel gehoorde wens. We zijn met verschillende partijen om de tafel gegaan en hebben een plan gemaakt. Hierbij hebben we ontwerper Joan Ederveen ingeschakeld. Hij mocht zich helemaal uitleven!" Aan het woord is Leonie Holweg, bestuurslid van wijkvereniging Het Hooiland. Ze vervolgt: "Ons streven is dat het terrein en de Schoppe, ons wijkgebouw, het hart van het Hooiland wordt."

De gemeente Oost Gelre is een grote sponsor van de ontmoetingstuin, maar er is draagvlak onder diverse organisaties. Basisscholen Het Hof, De Regenboog en de Hamalandschool, stichting Marga Klompé met het woonzorgcentrum Mariënhof, ProWonen, bureau Mazzel, de Gelderse Sportfederatie, Kühlkamp buitenspelen, Vihamij, WSi installatietechniek ondersteunen het aanleggen van de ontmoetingstuin. Dusseldorp en hoveniers OostPijl zullen het grondwerk verzorgen. Leonie: "Maar we zijn er nog niet, er is nog veel werk te verzetten en we hebben nog middelen nodig. Hooilanders zelf kunnen als straat, buurt of individueel een picknicktafel, bank, boom of struik adopteren. Bovendien gaan we fondsen aanschrijven zoals Jantje Beton, het Oranje Fonds, Stichting Doen, Stichting Pak An en het Coöperatiefonds van de Rabobank."

Op zaterdag 11 november 's morgens vroeg waren veel wijkbewoners getuige van het officiële begin van de werkzaamheden. "Wij zijn er blij mee! Het Wentholtpark is mooi, daar gaan we wel eens naartoe met ons gezin, het is toch een eindje gaan. Nu komen er prima faciliteiten hier in de buurt", zegt Jennifer Kolkman. Haar dochter Sara is één van de kinderen die helpt met de onthulling van het bouwbord. Chris Frenken van de gemeente Oost Gelre geeft aan: "De saamhorigheid in de buurt zal door de aanleg van de ontmoetingstuin worden versterkt. De betrokkenheid van de wijkbewoners is groot, dat moet ook wel, er is nog een heleboel te doen. De gemeente Oost Gelre doet een duit in de pot maar de Hooilanders zetten zelf ook de schouders er onder."

Wethouder Jos Hoenderboom spreekt de aanwezigen toe: "Het herinrichten van het terrein rondom wijkgebouw De Schoppe is een mooi initiatief van buurtbewoners, wij als gemeente Oost Gelre, de raad en het college, ondersteunen het project dan ook graag! Het Hooiland verdient deze ontmoetingsplek, alles begint immers met het elkaar ontmoeten. Ik heb zelf met veel plezier in deze wijk gewoond, ik ken het Hooiland. De tweeduizend wijkbewoners die hier wonen verdienen deze plek, om mee te doen, jong en oud. Ik mag rustig zeggen dat ik een trotse wethouder ben en feliciteer jullie allen met het officiële begin. Dat jullie er jarenlang plezier aan mogen beleven!"

De maquette van de ontmoetingstuin staat in wijkgebouw De Schoppe. Het volleybalveld wordt in ere hersteld, er komt een omheinde kruidentuin en een moestuin. Er worden paden aangelegd tussen het vele groen met beweegtoestellen. Een soort tribune wordt gerealiseerd met de 'rug' tegen het Jeu de Bouleveld aan met een soort theater in het midden. Na de officiële aftrap van de werkzaamheden was er koffie, thee en vermaak voor de kinderen. Na een gezamenlijke lunch was het programma ten einde.

De maquette van de ontmoetingstuin. Foto: Karin Stronks
Het bouwbord wordt onthuld. Foto: Karin Stronks
Van links af: Joan Ederveen, Bennie Wopereis, wethouder Jos Hoenderboom en de kinderen. Foto: Karin Stronks
De hijskraan van Dusseldorp haalt het stuk gaas weg. Foto: Karin Stronks