De beginnende imkers kregen hun diploma uitgereikt. Foto: PR
De beginnende imkers kregen hun diploma uitgereikt. Foto: PR Foto:

Veertien nieuwe imkers krijgen diploma

OOST GELRE - Op 6 november was de diploma-uitreiking aan veertien trotse nieuwe imkers bij zaal Overkamp te Vragender. Eén cursist kon niet bij de uitreiking aanwezig zijn wegens ziekte. Drie mensen zijn gestopt met de cursus om uiteenlopende redenen. De diploma's werden door de voorzitter van de ABTB, Peter Arts, overhandigd.

Tijdens de cursus is er naast het theorie gedeelte veel aandacht voor de praktijk. Ten Brake, zelf jarenlang voorzitter van de afdeling Groenlo, heeft thuis veel bijenkasten staan en samen met de cursusleider Kliest geeft hij inhoud aan de cursus imkeren voor beginners. Gedurende de periode maart tot en met september wordt er druk geoefend met het leren omgaan met de bijen. Of, zoals Kliest het zelf omschrijft: "We gaan leren praten met de bijen."

Elke twee weken is er een bijeenkomst waar eerst een stukje theorie wordt behandeld en dan gaan de deelnemers de bijen in. Er wordt een kast opengemaakt en gekeken naar wat er allemaal te zien is en wat er gebeurt. Voor het eerst een echte bijenkast zelf open maken met ongeveer 30.000 levende bijen is een aparte ervaring. Helemaal als ze dan allemaal rustig blijven zitten. Als het niet goed gaat met een volk dan geven de bijen dat soms aan en kun je het aan de buitenkant zien. Soms moet je de kast in om zelf te ontdekken wat er aan de hand is. Een spannend moment. Gelukkig komt het altijd goed, en ja, zo af en toe gestoken worden hoort er bij.

Niet alleen is er aandacht voor de bij en het leven in de kast maar ook de planten, die voor de bijen van levensbelang zijn, komen aan de orde. Welke plant heeft bijvoorbeeld veel of weinig stuifmeel en nectar. Als de bijen de vruchtbomen, struiken en bloemen bezoeken en de nectar of de stuifmeel komen halen bevruchten ze tegelijk de bomen, planten en bloemen. Veel van alles wat we om ons heen zien aan bloemen en fruit is er dankzij de bijen.

Tijdens de cursus leren de toekomstige imkers onder andere een veger te maken (dat betekent dat er een nieuw bijenvolk wordt gemaakt. Men kan daarmee het aantal bijenvolkeren vermeerderen als men dat wil. Van één volk wordt een afsplitsing gemaakt waardoor het tweede volk ontstaat). In de zomer krijgen de cursisten hun zelf gemaakte veger mee naar huis om ervoor te zorgen. Al het geleerde kunnen ze dan in de praktijk brengen en gaan oefenen. Aan het eind van de zomerperiode gaan de volkeren weer terug naar de cursus en wordt gekeken hoe het ervoor staat.

Voor komend jaar zijn er nu al elf nieuwe aanmeldingen voor de nieuwe beginnerscursus imkeren. Een goed begin. De nieuwe cursus begint begin februari en eindigt begin november. Ook is er het komende jaar gelegenheid om een vervolgcursus te volgen. Geïnteresseerden die al een cursus imkeren voor beginners hebben gevolgd kunnen zich dan verder ontwikkelen en zich gaan verdiepen in bijvoorbeeld bijenproducten zoals honingproductie, bijenwas en propolis, of de koninginnenteelt. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Rinie ten Have, e-mailadres: rinietenhave@hotmail.com. Dit geldt voor zowel de beginnerscursus als de vervolgcursus.

Dit is het laatste jaar dat de ABTB deze cursus heeft gegeven. Vanaf 1 januari 2018 gaat de ABTB samen met ANI een fusie aan. Voor de imkers heeft dit in de praktijk niet veel gevolgen. Beide organisaties kennen elkaar al vele jaren en werken ook goed samen. Een fusie is dan een logische stap. In de toekomst gaat de ABTB verder onder de naam Imkersvereniging Nederland. De leden zitten verspreid over een groot deel van Nederland.