Marcel Elferink en Dianne te Paske, bevlogen survivalaars, gek met hun eigen bosje. Foto: Henri Walterbos
Marcel Elferink en Dianne te Paske, bevlogen survivalaars, gek met hun eigen bosje. Foto: Henri Walterbos Foto:

Stichting Survival Harreveld eigenaar van trainingsbos

HARREVELD - "Vanaf 1995 zijn we met een groepje survivalaars gaan trainen in het Teeuwsbosje in Zieuwent. Vanaf 2006 zijn we in het bosje 'op het Hulshof' in Harreveld gaan trainen omdat we behoorlijk groeiden en we daarom in Zieuwent niet meer terecht konden. Dit bosje was toen voor tweederde deel eigendom van Jongerenhuis Harreveld en een derde deel van een particulier. Ook hier zijn we blijven groeien. Elk jaar worden hier door eigen leden nieuwe hindernissen gemaakt en wordt er onderhoud verricht aan bestaande hindernissen. Inmiddels hebben we ruim vijftig hindernissen. Enkelvoudige hindernissen, maar ook lange, intensieve combinatiehindernissen. Soms hoef je over een heel stuk de grond niet te raken. In 2015 hebben we dit houten onderkomen voor jassen, tassen en opslag van klein materiaal zelf neergezet." Aan het woord Dianne te Paske, secretaris Stichting Survival Harreveld, zittend aan de zelfmeegebrachte koffie, in het voornoemde, in 2015 gebouwde, onderkomen, 'De BoSSHut', samen met voorzitter Marcel Elferink. Beiden vertellen bevlogen en enthousiast over hun sport, de eigen vereniging en het bosje, dat sinds kort in eigen handen is van de vereniging.

Door Henri Walterbos

"Daar zijn we erg blij mee. Omdat het hier steeds uitgebreider werd en leden ook in de wintermaanden willen trainen hebben we ook zelf verlichting aangelegd. Toen we daar zelf geld in stopten zeiden we tegen elkaar dat het misschien wel fijn zou zijn dat we zelf eigenaar van het bos zouden worden en hiermee de toekomst verzekeren van de vereniging", motiveert Elferink de stap om met de eigenaar van het bos, Jongerenhuis Harreveld, in gesprek te gaan over deze mogelijkheid. "Zij zagen wel een mogelijkheid. Toen is het balletje gaan rollen." Het Jongerenhuis had het bos alleen maar in bezit en deed er verder niets mee. "We hadden jarenlang de afspraak dat als de jongeren van het Jongerenhuis bij ons wilden trainen, wij die mogelijkheden zouden bieden. Dat is best wel speciaal en hebben we gedaan. Het was wel jammer dat je soms net met zo'n jongen iets opgebouwd had, ze weer weg gingen uit Harreveld, of overgeplaatst werden. Ze wonen hier niet zo lang meestal. Dat was een mooie deal", kijkt Dianne naar de overeengekomen constructie.

Pachten
Toen er navraag werd gedaan bij het Jongerenhuis over de mogelijkheid tot aankoop van het bos, bleek dat zij net bezig waren te inventariseren welke gronden en bossen ze allemaal in bezit hadden en zaken dan mogelijk verpacht zouden kunnen worden. "Wij konden het pachten maar kozen voor koop als we de middelen zouden hebben. Bosgrond is niet zo duur als bouwgrond, dus kon het. Nu kunnen we in feite met het bos doen wat we zelf willen. We zijn immers zelf eigenaar. En je kunt niet weggestuurd worden. Dat is het belangrijkste", benadrukt Dianne. Marcel Elferink vult aan: "Wij kunnen het gebruiken en onderhouden het helemaal. We hebben een prachtig bos, waar we zuinig op moeten zijn. Dat betekent ook dat we zuinig zijn op de beplanting, de flora in stand willen houden. Dat vinden we erg belangrijk. Het is niet alleen maar trainen hier. Het is een oud bos. Hier zitten nog beschermde planten in. We vinden het belangrijk dat deze blijven bestaan. De leden moeten dus ook op de paden blijven tijdens de trainingen. De hindernissen hangen we ook ieder jaar opnieuw op, verschuiven we iets, om slijtage aan de bomen te voorkomen. Het bos blijft alleen maar mooi als we er zuinig op zijn."

Goede buren
Het gehele bos beslaat 13000 vierkante meter, waarvan 9000 van SSH nu zelf. De particulier wilde zijn deel niet verkopen, maar de survivalaars mochten zijn deel gewoon blijven gebruiken. "Dat is prima," vindt Elferink, "maar mocht hij er in de toekomst toch een keer iets mee willen doen, dan kunnen wij in ieder geval met dit deel uit dat we nu zelf in bezit hebben. We hebben een prima contact. De stroom die wij verbruiken, komt van hen. Hier hebben we goede afspraken over gemaakt, in goed vertrouwen. We willen goede buren zijn."

Zeer veelzijdig
"Het is een prachtige sport," is Marcel euforisch over zijn sport, terwijl Dianne hindernissen demonstreert, onderwijl doorpratend over ook haar passie. "Bij deze sport gebruik je alle spiergroepen. Ik ben 64 en doe het nog steeds. Je moet het wel bijhouden, wel trainen. Survival is zeer veelzijdig." Dianne weer: "Je moet je lichaam gebruiken, conditie hebben, maar je moet ook slim zijn, kijken hoe je een hindernis pakt. Als je een hindernis verkeerd pakt, kost dat kracht en energie die je later nog zo goed kunt gebruiken." "Je moet flink aan het werk," weet ook Elferink. "De gunfactor is enorm hoog onder de sporters. Ze helpen elkaar met aanwijzingen. Zelf ben ik ook begeleider van mijn zoon Stijn (Nederlands kampioen, HW). Ik neem voor hem drankjes en gels mee, voor onderweg, want hij stopt niet, maar als ik zie dat degene achter hem geen water meer heeft en ik heb het nog wel, dan geef ik hem ook water. Zo gaat dat in de hele survivalsport. Ook toppers helpen elkaar. Dat gun je elkaar."

Groeiende sport
Survival is een groeiende tak van sport voor jong en oud, voor zowel mannen als vrouwen. Zo ook in Harreveld. "Ons ledenaantal neemt nog steeds toe. In de koudste maanden hebben we echter een ledenstop bij de jeugd. Het zou jammer zijn dat nieuwe leden, die dan nog veel uitleg nodig hebben, vaak stilstaan en het koud krijgen. Dan is het minder leuk en is gevaar aanwezig dat ze zich al snel weer bedanken," verklaart Dianne de tijdelijke ledenstop.

SSH
Stichting Survival Harreveld bestaat uit twee onderdelen, met ieder een eigen bestuur. Onderdeel 'SSH-run' organiseert jaarlijks de survivalrun in Harreveld voor zo'n 1200 deelnemers. 'SSH trainingsgroepen' verzorgt trainingen ten behoeve van de leden, onderhoudt het bos. SSH heeft 65 jeugd- en 150 volwassen leden, met achttien trainers en zeven bestuursleden. Topper van de vereniging is Stijn Elferink, Nederlands kampioen survival, zoon van Marcel. Naast actief trainend lid brengt Stijn graag zijn kennis en kunde over. "In september is Stijn begonnen met een wedstrijdgroep voor volwassenen. Dat gaat er ontzettend fanatiek aan toe. Je ziet de deelnemers enorme stappen maken."


ssh.harreveld.nl