Wethouder René Hoijtink waarschuwt voor precedentwerking. Foto: Theo Hujskes
Wethouder René Hoijtink waarschuwt voor precedentwerking. Foto: Theo Hujskes Foto:

Zompweg Mariënvelde wordt geasfalteerd

MARIËNVELDE - Keiharde standpunten zorgen voor een keiharde lading en hebben in dit geval een keihard wegdek tot gevolg. De Zompweg in Mariënvelde wordt over een 940 meters tellend deel opnieuw geasfalteerd. Dit alles tot volle tevredenheid van de burgers van Mariënvelde, de organisatie Mariënvelds Belang, aanwonenden, betrokken landbouwbedrijven, alsmede MCM.

Door Theo Huijskes

Dit besluit van de raad wijkt af van het collegevoorstel, waarbij de weg tot een zandweg met twee betonstroken zou worden getransformeerd. Dat het collegevoorstel van tafel werd geveegd, had te maken met een amendement van CDA, VVD en Nieuwe Liberalen Oost Gelre. De drie partijen stellen hierbij dat bij de intentie om te komen tot meer zandwegen binnen de gemeente de Zompweg weliswaar is aangemerkt als pilot, maar dat daarbij tegelijkertijd is aangegeven dat het een en ander op voldoende draagvlak van burgers moet kunnen rekenen. "Dit laatste is geenszins het geval met het gevolg dat wij voorstellen om de weg te voorzien van een nieuwe laag asfalt", aldus genoemde gemeenteraadsfracties.
Toon Hulshof (CDA) gaf nogmaals aan dat zijn fractie absoluut geen principieel tegenstander is van het verzanden van wegen en dat het aanwijzen van een pilot daarvoor een goede zaak is, maar dan op een meer geschikte plek. Alfred Wopereis verbaasde zich er over dat het college met een dergelijk voorstel op de proppen komt, terwijl de omwonenden en veel burgers fel tegenstander zijn. Namens de Nieuwe Liberalen OG beklemtoonde Gerard klein Gunnewiek dat zijn partij een groot liefhebber is van zandwegen, maar dan wel in ensemble. Terwijl OOG aandacht bleef vragen voor het uit de hand lopen van de kosten voor een dergelijk kort stukje wegdek, keurden ook de fracties PvdA en D66 het collegevoorstel af.

Wethouder René Hoijtink kon niet anders dan zich bij de beslissing van de gemeenteraad neerleggen. Hij waarschuwde wel voor precedentwerking. "Hoe willen wij onze doelstellingen handhaven om in deze gemeente meer zandwegen te creëren, wanneer wij zo een streep halen door onze uitgangspunten? Niet alleen daarom raad ik het ingediende amendement af, maar ook vanwege de extra kostenpost voor asfaltering, van 100.000 euro." Zijn pleidooi leidde niet tot een andere beslissing: de Zompweg wordt geasfalteerd.


Vragender Duurzaam
bezoekt Duitse projecten

VRAGENDER - Onlangs zijn 30 leden van zowel Vragender Coöperatief Energie Neutraal U.A. als Coöperatie NoaberZon U.A. op studiereis geweest naar Duitsland. In Wörrstadt werd een bezoek gebracht aan het bedrijf Juwi.

Juwi is als internationale groep van bedrijven actief op het gebied van hernieuwbare energie. Alleen al de vestiging in Wörrstadt heeft 1.500 mensen in dienst. Juwi begeleidt het proces van plannen tot exploiteren van wind- en zonneparken over de hele wereld. De aanwezigen kregen na een presentatie over het bedrijf een rondleiding over het terrein.
De reis werd vervolgd naar Morbach. Daar werd een bezoek gebracht aan de voormalige Amerikaanse munitieopslagplaats Rapperath/ Wenigerath. De gemeente Morbach heeft op dit terrein windmolens en zonnepanelen geplaatst. De volgende ochtend bezocht de groep een, op een ander vlak duurzaam, gebouw in Cochem, namelijk de burcht van Cochem. Het betreft een laatgotisch gebouw met zijn onvergelijkbare omtrek. De buitenste contouren van de torenhoge berg lijken door te zetten in het gebouw en bereikt het hoogste punt in het leien dak van de massieve toren.
Geïnteresseerden met vragen voor Vragender Coöperatief Energie Neutraal U.A. kunnen deze stellen via het e-mailadres info@vragenderduurzaam.nl. Via dit mailadres kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden als lid van Vragender Coöperatief Energie Neutraal U.A.