De officiële opening van SCC De Mattelier vond plaats op vrijdag 29 september van dit jaar. Foto: Theo Huijskes
De officiële opening van SCC De Mattelier vond plaats op vrijdag 29 september van dit jaar. Foto: Theo Huijskes Foto:

Nieuwjaarsreceptie gemeente niet in De Mattelier

GROENLO - Nog geen twee maand na de officiële opening heeft De Mattelier in Groenlo te maken gekregen met een grote teleurstelling. De Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oost Gelre, op maandag 8 januari, vindt niet plaats in De Mattelier maar in de Oude Calixtuskerk aan de Markt. De reden voor deze plotselinge ommezwaai heeft te maken met het feit dat er op De Mattelier een sociaal-culturele bestemming en geen horecabestemming rust.

Door Theo Huijskes

Directeur Tonnie Zieverink van De Mattelier baalt enorm van de melding van de zijde van de gemeente. "Ik kreeg de mededeling dat de bestemming het niet toelaat om hier een dergelijke activiteit te organiseren. En dan te bedenken dat wij begin dit jaar tijdens de Nieuwjaarsreceptie, toen gehouden in HRZ 't Zwaantje in Lichtenvoorde, min of meer met elkaar zijn overeengekomen om de receptie in 2018 hier te houden. Een en ander zou tegelijkertijd een ultieme kans zijn om alle burgers uit Oost Gelre kennis te laten maken met De Mattelier." Zieverink en het bestuur van De Mattelier begrijpen niet waarom men van de zijde van de gemeente niet eerder een seintje heeft gekregen dat een en ander juridisch niet mogelijk is. "Wij hadden al de nodige voorbereidingen getroffen en ook ons programma hierop aangepast. Dit lijkt mij iets meer dan een maand van tevoren ook vrij normaal. Met elkaar, met al onze vrijwilligers, zijn wij iets aan het opbouwen en dan gebeurt er dit. Waarom kan er in bijvoorbeeld Zieuwent en Harreveld wel een Nieuwjaarsreceptie in sociaal-culturele locaties worden gehouden en niet in Groenlo? Wanneer het inderdaad met de op de De Mattelier geplakte bestemming heeft te maken, moeten wij zo spoedig met de gemeente aan tafel om daar een wijziging in aan te brengen."

Geen horecabestemming
Desgevraagd deelt verantwoordelijk portefeuillehouder wethouder Vincent van Uem mee dat de constatering van het een en ander ook bij het voltallige college als een complete verrassing is binnengekomen. "Voorop gesteld, bij ons was ook alles erop afgestemd om de komende Nieuwjaarsreceptie in De Mattelier te laten plaatsvinden. Bij nader inzien is echter gebleken dat De Mattelier de bestemming sociaal cultureel centrum heeft en dat de verleende Drank- en Horecavergunning wordt gezien als ondersteunende horeca. En daarvoor gelden nu eenmaal weer andere beleidsregels."
Van Uem ontkent dat er met twee maten wordt gemeten. "Dat er bijvoorbeeld in Zieuwent en Harreveld in respectievelijk het Parochiehuis en het dorpshuis 't Kempken wel een dergelijke activiteit kan plaatsvinden, heeft te maken met het feit dat die locaties een horecabestemming hebben. In Groenlo is bij de verhuizing van CC De Bron naar SCC De Mattelier de bestemming één op één overgezet. Er zal opnieuw naar gekeken moeten worden. Maar dan gaat het een en ander wel gepaard met een noodzakelijke bestemmingsplanwijziging, waartegen dan weer bezwaren kunnen worden aangetekend."


Laatste fase aanpassing N18 bij Lichtenvoorde-Zuid

LICHTENVOORDE - Aannemer BAM is in opdracht van Rijkswaterstaat bezig met de laatste fase aanpassingen van de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde-Zuid. Onderdeel van deze werkzaamheden is het aanpassen van de kruising bij Lichtenvoorde-Zuid. Vanwege de aanleg van kruising is de N18 ter hoogte van de Lichtenvoorde-Zuid/Varsseveldseweg in beide richtingen afgesloten. Het verkeer op en naar de N18 moet rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden. De werkzaamheden starten op vrijdag 1 december 19.00 uur en duren tot zondagochtend 3 december 09.00 uur. Op zondagochtend is de reconstructie van het kruispunt Lichtenvoorde-Zuid klaar en zijn de nieuwe verkeerslichten in gebruik. Gele borden geven ter plaatse informatie over de omleidingsroutes. Omleidingsroutes zijn ook te vinden op www.bambouwtN18.nl. De werkzaamheden zijn weersgevoelig. Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Info: www.bambouwtN18.nl, tel. 0800-8002 of www.rijkswaterstaat.nl.