Tom Lamers en Jolanda Kemna. Foto: Frank Vinkenvleugel
Tom Lamers en Jolanda Kemna. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Europese subsidies voor Achterhoekse initiatieven

DINXPERLO - LEADER Achterhoek is een begrip dat niet bij veel mensen bekend is. Toch loont het om zich nader te verdiepen in dit Europese subsidieprogramma dat in 1991 in werking is getreden en al vele jaren een succesvolle voortzetting kent. Met dit programma (POP3) worden de leefbaarheid en de economische ontwikkeling van plattelandsgebieden in Europa financieel ondersteund. De zogenaamde LEADER-gebieden worden door de Europese landen zelf vastgesteld; de Achterhoek maakt als enige Gelderse streek, vanwege de status als krimpregio, deel uit van de twintig aangewezen LEADER-gebieden in Nederland.

Door Iris Jansen

Om meer bekendheid en uitleg te geven over LEADER zijn er door co?rdinator Jolanda Kemna twee inspiratieavonden georganiseerd, waarvan de eerste avond afgelopen donderdag plaatsvond in het Kulturhus Dinxperlo. Ook de begrippen INTERREG en EUREGIO kwamen aan bod net zoals de presentatie van de Grenzhoppers door Tom Lamers.

Kemna: "Voor deze eerste presentatieavond hebben we speciaal gekozen voor Dinxperlo vanwege de al bestaande grensoverschrijdende samenwerking met Suderwick. LEADER ondersteunt ook mooie initiatieven die in samenwerking met een grensoverschrijdend LEADER-gebied worden ontwikkeld. In dit geval is dat LEADER Bocholter Aa. LEADER is voor iedereen; dat wil zeggen dat de initiatieven vanuit de inwoners, verenigingen, maatschappelijke organisaties, buurtbesturen en bedrijven uit de zeven aangewezen gemeenten in de Achterhoek moeten komen. Tot die gemeenten behoren Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en wat de regio Doetinchem betreft Gaanderen, Langerak, Wehl en het buitengebied. Vanavond in Dinxperlo staan onder andere de thema's toerisme, recreatie én de grensoverschrijdende samenwerking op het programma."

Toetsingscommissie
"Natuurlijk zijn er wel strenge criteria aan verbonden voor het verkrijgen van subsidie. Een initiatief moet eerst beoordeeld worden door de Locale Actie Groep, LAG genaamd. Deze bestaat uit afgevaardigden uit de zeven Achterhoekse gemeenten en afkomstig uit de sectoren landbouw, recreatie, toerisme, landschap, arbeid, onderwijs, banken, dorpsbelangen, cultuur en overheden", legt Kemna verder uit. "Ook moet het project in een pitch nog nader worden toegelicht. Dat werkt vaak duidelijker dan alleen een schriftelijke aanvraag. Twee maal per jaar worden de aanvragen beoordeeld waarbij de provincie ook een rol speelt. Wanneer het project wordt goedgekeurd, wordt er 50% subsidie toegekend. Naast het beoordelen van aanvragen, hebben de leden van de LAG ook nog een adviserende en begeleidende rol. Projecten voor LEADER kennen wel een ondergrens van 60.000 euro, met een vergoeding van minimaal 30.000 euro tot maximaal 120.000 euro. Het meest recente voorbeeld van een lopend LEADER-project in de gemeente Aalten is de verbouwing van het Dorpshuis in IJzerlo dat hiervoor 120.000 euro subsidie toegekend heeft gekregen. Een afgerond project is de Achterhoekse SapPers waar 50.000 euro subsidie naar toe is gegaan. Mooie initiatieven met een breed algemeen belang, want dat is één van de voorwaarden".

Een andere spreker op de informatieavond was Edwin Kok van EUREGIO, afdeling Grensoverschrijdend Bureau voor Toerisme.
"De doelstelling van EUREGIO is om grenzen weg te halen en de samenwerking tussen Nederland en Duitsland te vereenvoudigen. Wij zien onze rol als bemiddelaar tussen beide landen. Sinds 1958 wordt er door EUREGIO hard gewerkt aan een verbeterde samenwerking tussen beide landen; er is nu een grensoverschrijdend samenwerkingsverbond tussen 129 Nederlandse en Duitse steden, gemeenten en Landkreisen. Door ons werk kunnen wij de Europese doelstelling in praktijk brengen. Belangrijk is om de cultuurverschillen begrijpbaar te maken en te overbruggen, vaak met een knipoog, om zodoende de samenwerking te bevorderen. Ook op het gebied van kunst, cultuur en toerisme, mijn afdeling, valt voor beide landen veel te halen. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten, maar speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling en de leefbaarheid van dorpen en kernen. Maak gebruik van elkaars mogelijkheden; zowel Nederland als Duitsland hebben veel te bieden. Wij helpen mensen om letterlijk en figuurlijk over de grensbarrière heen te stappen. Naast Toerisme en Vrije tijd, richten we ons ook op Werk en Economie, Wonen en Infrastructuur én Onderwijs en Maatschappij. Via de EUREGIO kunnen subsidies worden aangevraagd tot € 25.000. De procedure is hierbij wat eenvoudiger dan bij LEADER, zeker bij de aanvraag voor grensoverschrijdende activiteiten tot 2000 euro. Hogere subsidie aanvragen voor grensoverschrijdende samenwerking worden in behandeling genomen door INTERREG. Dit speelt zich voornamelijk tussen gemeenten, overheidsinstellingen en organisaties af. EUREGIO heeft voor dit gebied het management van het INTERREG-programma op zich genomen. De grensoverschrijdende ambulancedienst voor en rond Dinxperlo en de Duitse en Nederlandse taallessen op het basisonderwijs in de grensgebieden zijn daar een mooie voorbeelden van."

Netwerkverband Grenzhoppers
Tom Lamers, coördinator van de Grenzhoppers en werkzaam als beleidsmedewerker grensoverschrijdende samenwerking bij de gemeente Aalten, legt uit wat 'Grenzhoppers' inhoudt en wat voor een doelstelling dit vrijwillige samenwerkingsverband heeft.
"Onze belangrijkste doelstelling is om te verbinden en te inspireren op grensoverschrijdend gebied. We werken aan een grensoverschrijdend netwerk om diverse projecten en initiatieven zoveel mogelijk te kunnen ondersteunen. Niet met subsidies, maar we weten wel de weg om mensen verder te helpen. Wij werken heel laagdrempelig. Op dit moment hebben we al een netwerk bestaande uit circa 200 ondernemers en mensen die werkzaam zijn bij het onderwijs en de overheid. Zij zijn afkomstig uit het Duitse Ahaus, Borken, Isselburg, Rhede, Südlohn, Vreden en Bocholt, en aan de Nederlandse zijde uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Wanneer je alle mogelijkheden in de Achterhoek naast elkaar zet voor het verkrijgen van subsidies en advies voor kleine en grote locale én grensoverschrijdende initiatieven, bieden die enorm veel kansen om initiatieven te kunnen verwezenlijken."


www.leaderachterhoek.nl

In gesprek over mogelijkheden. Foto: Frank Vinkenvleugel
Edwin Kok en Jolanda Kemna. Foto: Frank Vinkenvleugel