Dde gehuldigden met uiterst rechtsboven voorzitter Fons Hulshof en naast hem wethouder Jos Hoenderboom. Foto: Kyra Broshuis
Dde gehuldigden met uiterst rechtsboven voorzitter Fons Hulshof en naast hem wethouder Jos Hoenderboom. Foto: Kyra Broshuis

Certificaten en bloemen voor Schuldhulpmaatjes

BERKELLAND-OOST GELRE - De jaarlijkse 'dankjewelmiddag' voor de maatjes van SOM (Schuldhulp Op Maat) werd zaterdag druk bezocht. De vrijwilligers van SOM helpen mensen die in financiële problemen zijn geraakt. Hiervoor volgens zij eerst een driedaagse training over schuldhulp.

Door Kyra Broshuis

Zo'n dertig vrijwilligers beleefden een feestelijke middag in Lichtenvoorde. Zij werden ontvangen op het gemeentehuis en kregen een uitgebreide rondleiding door het vernieuwde gebouw. Daarna was het tijd voor een goed gesprek met wethouder Jos Hoenderboom. Hij vertelde dat er met acht Achterhoekse gemeenten gewerkt wordt aan één visie voor het hele sociale domein. Vanuit de vrijwilligers kwam een vraag over crisissituaties, bijvoorbeeld bij beslaglegging. Mensen komen in dat soort gevallen vaak terecht bij de kerk, de Vincentiusvereniging of een andere liefdadigheidsinstelling.

Het zou volgens een vrijwilliger handig zijn als er één aanspreekpunt komt bij de gemeente. "Het gaat vaak maar om een paar honderd euro waardoor een beslaglegging voorkomen kan worden. Als we dat via de SDOA (Sociale Dienst Oost Achterhoek) moeten regelen, duurt dat veel te lang. Waarom is er geen fonds bij de gemeente voor dit soort calamiteiten? Daarbij moet het geld uiteraard niet rechtstreeks naar de persoon in kwestie gaan, maar naar de eisende instantie."

Wethouder Hoenderboom gaf aan dit een goed idee te vinden. Voorzitter Fons Hulshof van SOM is het daar mee eens maar heeft wel een kanttekening: "We moeten zorgen dat we dit soort situaties voorkomen. Beslagleggingen worden vaak ruim van tevoren aangekondigd, daar moeten we accuraat op reageren. Het is zo dat 30% van de schuld in Nederland de originele schuld is, de overige 70% bestaat uit rente en boetes."

Certificaten
Na het overleg met de wethouders is het tijd voor de uitreiking van de certificaten die door de vrijwilligers zijn behaald. Fons Hulshof is blij dat hij zes mensen kan huldigen. Voor vijf jaar inzet worden Ilse Everink, Gerard Bezemer, Jan Hulshof, Eeuwe Kuiper, Jan Spaans en Tonnie Peters gehuldigd.

Silvia Teselink, Mariëlle van Genderen, Michiel van Zaltbommel, Gea Nijenhuis, Bonnie Mellink en Tonnie Peters krijgen het getuigschrift van de aanvullende cursus Schuldhulpmaatje Jong uitgereikt.

Er wordt deze middag ook afscheid genomen van twee vrijwilligers die er na zes jaar een punt achter zitten. Ellen ten Elsen en Wil Gartsen krijgen bloemen voor hun inzet van de afgelopen jaren.

Betrokken en verantwoordelijk
Fons Hulshof is blij dat zich inmiddels alweer acht nieuwe kandidaten hebben gemeld voor de opleiding. "Het is mooi dat er mensen zijn die zich betrokken en verantwoordelijk voelen voor anderen", zo besluit hij. Het gezelschap vertrekt vervolgens naar het Zwaantje voor de rest van het programma.
Schuldhulp Op Maat is werkzaam in de gemeenten Berkelland en Oost Gelre en helpt iedereen die om hulp vraagt, ongeacht geloof, ras of levensovertuiging.


www.schuldhulpopmaat.nl