Het Politiek Café in de BMV van Mariënvelde werd goed bezocht. Foto: Theo Hujskes
Het Politiek Café in de BMV van Mariënvelde werd goed bezocht. Foto: Theo Hujskes Foto:

Leefbaarheidsvisie kleine
kernen onderwerp politiek café

Politiek discussieert aan de hand van zes stellingen

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De zes politieke partijen in Oost Gelre hebben voor de eerste maal in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de degens gekruist over een lokaal onderwerp. In de BMV in Mariënvelde streden zij met woorden, met als onderwerp de bovendorpse leefbaarheidsvisie kleine kernen.

De zes dorpsbelangenorganisaties (dbo's, van Harreveld, Lievelde, Mariënvelde, Vragender, Zieuwent en Zwolle) hebben zes stellingen geformuleerd. Daarover discussieerden de lijsttrekkers, met uitzondering van die van D66: Jerry van der Meulen liet zich vervangen door partijgenoot Jan Janssen. In een goed gevulde zaal leidde Angela Wallerbosch uit Winterswijk de - bij vlagen verhitte - discussie, na het welkomstwoord van André Bokkers van Mariënvelds Belang.

Programmamanager
De Leefbaarheidsvisie Kleine Kernen, die tot stand is gekomen met medewerking van Leefbaarheidsalliantie Gelderland, en met steun van de provincie Gelderland en de gemeente Oost Gelre, werd op 14 september van dit jaar gepresenteerd. Een kleurrijke, professionele visie op weg naar het jaar 2030. Van de politiek willen de zes kleine kernen een antwoord op de vraag: 'Hoe kunnen wij er met elkaar voor zorgen dat onze kleine kernen ook in de toekomst leefbaar zijn?'.

Het venijn zat hem in de staart: de zesde en laatste stelling luidde: 'Binnen een half jaar wordt een programmamanager aangesteld om de leefbaarheidsvisie uit te voeren'. Alleen het CDA en de VVD schaarden zich achter deze stelling. D66, PvdA, Nieuwe Liberalen OG en OOG lieten een kernachtig 'nee' horen. De laatste vier partijen vroegen zich af wat het aantellen van een programmamanager nog kan toevoegen aan het huidige team dat zich inzet voor de kleine kernen. Opmerkelijk in de hiermee gepaard gaande discussie was de controverse tussen de beide huidige wethouders Jos Hoenderboom (CDA) en René Hoijtink (OOG). Van de op dat moment als lijsttrekkers tegenover elkaar staande politici was het vooral Hoijtink die vernietigend uithaalde naar zijn collega-wethouder. Hoijtink ergerde zich vooral aan wat naar zijn mening 'meeloopgedrag van Hoenderboom' is.

Hoijtink (OOG) haalt hard uit naar 'meelopers'

"Hoe kun je in vredesnaam meegaan in deze stelling, terwijl wij als gemeente naast een wethouder kleine kernen ook nog eens een projectleider kleine kernen en een coördinator kleine kernen in dienst hebben? Deze mensen wordt in het openbaar een brevet van onvermogen uitgereikt, waarbij er nota bene ook nog één bij naam wordt genoemd. Ook de roep om een ambassadeur voor de kleine kernen begrijp ik niet. Naast genoemde drie functionarissen zijn in mijn beleving de kleine kernen zelf nog altijd de beste ambassadeurs", aldus Hoijtink.

Onderwijs en huisvesting
Ondanks dat de zes partijen ten aanzien van de stellingen over geschikte onderwijsvoorzieningen en over passende woonruimte een zelfde mening hadden, werd over beide voor de kleine kernen bijzonder belangrijke zaken erg genuanceerd gedacht en gesproken. Wel vormt voor alle partijen de basisschool in iedere kleine kern de belangrijkste basis voor de leefbaarheid. Maar daarentegen mag dit uitgangspunt niet ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs en moet hetzelfde onderwijs te allen tijde betaalbaar zijn en blijven. Zoals verwacht werd de stelling 'Passende woningbouw voor jong en oud' door alle partijen gedragen. In grote meerderheid lieten de toekomstige lijsttrekkers horen dat men afscheid wil nemen van woningcontingenten. PvdA-lijsttrekker Richard Klein Tank vond daarnaast dat het de hoogste tijd wordt om de woningbouwcorporaties eens extra onder druk te zetten. "Het is het college van b&w in de afgelopen jaren niet gelukt om goede afspraken te maken met de corporaties. Dus het is tijd om hen op hun verplichtingen te wijzen."

Leefbaarheidsvisie wordt omarmd
Naast hun reacties op de overige stellingen, zoals 'Behoud buurthuizen in de kleine kernen', 'Groene en gastvrije omgeving met ruimte voor dynamiek' en 'Een gezonde lokale economie', kregen de zes partijtrekkers aan het begin van de discussieavond spreektijd om hun mening over de bovendorpse leefbaarheidsvisie kenbaar te maken.

Het CDA stak zijn lof voor de visie niet onder stoelen of banken. Hoenderboom: "De visie is een duidelijke vertaling van de kracht van de burgers binnen de kleine kernen zelf, de dorpsbelangenorganisaties en niet te vergeten de verenigingen. De goede samenwerking en coördinatie straalt er van alle kanten vanaf. Ik omarm deze leefbaarheidsvisie, sterker nog de visie ligt onder mijn hoofdkussen."
OOG liet weten dat de visie een juiste analyse is van de huidige situatie. Hoijtink: "Een en ander zeker omdat het onderdeel wonen cruciaal aanwezig is."

De VVD prees de inzet van alle betrokkenen, die geleid heeft tot een fraaie blauwdruk in verhouding tot de versies ten behoeve van de grote kernen, te weten het Programma Stad Groenlo en het Programma Geef Lichtenvoorde Kleur. NLOG hamerde er nog eens op dat de belangen van alle burgers in Oost Gelre, ongeacht of deze in de grote of in de kleine kernen woonachtig zijn, op dezelfde wijze behartigd moeten worden.
De PvdA bejubelde het fraaie document, maar spoorde de kleine kernen daarnaast aan om zich nog meer te profileren dan tot op heden het geval is. Klein Tank: "Gelet op het landbouwachtige karakter van de kleine kernen zou dat bijvoorbeeld heel goed kunnen gebeuren op het terrein van duurzaamheid." Jan Janssen van D66 sprak ook zijn waardering uit voor de inzet van de zes kleine Oost Gelrese kernen.