Walter Gerritsen, AGEM bestuurslid en wethouder Montferland; Guus Ydema, directeur AGEM; Frans Langeveld, Voorzitter AGEM bestuur en wethouder Doetinchem; Rik Gommers, AGEM bestuurslid en wethouder Winterswijk en Evert den Boer, namens energieleverancier Greenchoice (vlnr). Foto:Bert Vinkenborg
Walter Gerritsen, AGEM bestuurslid en wethouder Montferland; Guus Ydema, directeur AGEM; Frans Langeveld, Voorzitter AGEM bestuur en wethouder Doetinchem; Rik Gommers, AGEM bestuurslid en wethouder Winterswijk en Evert den Boer, namens energieleverancier Greenchoice (vlnr). Foto:Bert Vinkenborg Foto:

Groene energie voor
Achterhoekse gemeenten

DOETINCHEM - Op woensdag 22 november tekenen AGEM, de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij, en zeven Achterhoekse gemeenten een overeenkomst waarin de gemeenten zich verbinden vanaf 1 januari 2018 hun energie af te nemen van AGEM. AGEM is een coöperatie waarvan de gemeenten lid zijn.

Door Bert Vinkenborg

Oorspronkelijk zouden acht gemeenten deze stap nemen maar Berkelland besloot energie af te gaan nemen van de (Russische) energiemaatschappij Gazprom. De overblijvende gemeenten en de directie van AGEM willen daar niet teveel over kwijt om mogelijke toekomstige samenwerking met Berkelland niet in de waagschaal te stellen. Het gaat in totaal om 1,2 miljoen kubieke meter gas en 24 miljoen KW/h elektriciteit per jaar. Het gas is niet groen maar de stroom is afkomstig van Achterhoekse groene bronnen. Met deze stroom worden 5.000 aansluitingen van lantaarnpaal tot sporthal en gemeentehuis van energie voorzien. Dit leidt niet direct tot lagere kosten voor de burgers maar het gaat om een principiële keuze. Volgens wethouder Langeveld van Doetinchem, die tevens voorzitters is van de coöperatie AGEM, zit de grootste besparing in het verminderen van het verbruik. Over het niet mee doen van Berkelland meent hij: "Jammer dat ze niet aangehaakt hebben." Over de zeven gemeenten die nu wel meedoen: "AGEM heeft het vertrouwen van zeven gemeenten. Berkelland heeft een andere afweging gemaakt. Met andere zaken blijven ze wel gewoon meedoen." Guus Ydema, directeur van AGEM: "Wij kijken naar de lange termijn." De contractperiode voor gas is drie jaar, voor elektriciteit vier jaar. Het doel is om in het jaar 2030 energie-neutraal te zijn.