(Huur)woningzoekenden

De Werkgroep Wonen en Werken Oost Gelre heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten. We hebben artikelen geschreven voor onder andere de Elna, er is namens de werkgroep gesproken in de raadsvergadering van 17 oktober en er is veel onderzoek gedaan. Daarnaast hebben we een enquête gehouden onder de meeste bedrijven gevestigd in Oost Gelre. Hen werd gevraagd naar de huidige openstaande vacatures, de verwachting ten aanzien van vacatures voor de komende 5 jaar. Daarnaast of men uitbreidingsplannen heeft en of dit vanwege eventueel ruimtegebrek niet mogelijk is. Tot op heden heeft een 25-tal bedrijven gereageerd en ze weten ons te vertellen dat zij 180! open vacatures hebben op dit moment. Voor de komende 5 jaren zal dit stijgen naar 450 vacatures. Een kwart van de respondenten wil graag uitbreiden. Werk genoeg voor de komende jaren zou je kunnen zeggen.
Ook op het gebied van wonen hebben we een enquête gehouden. Zo kon er via een papieren inschrijfformulier, maar ook digitaal via de website, de woonwensen van (toekomstige) inwoners van Oost Gelre kenbaar gemaakt worden. We hebben inmiddels 80 inschrijvingen mogen ontvangen. Het merendeel van de reacties komt uit de leeftijdsgroep jonger dan 25 jaar (36%) en van 25 tot 45 jaar (47%). De groep is vanzelfsprekend voornamelijk op zoek naar een starterswoning (huur of koop) met een gemiddeld (1 tot 3 jaar) tot hoge urgentie (binnen 1 jaar). De leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar (15%) zoekt voornamelijk een gezinswoning (koop) of een seniorenwoning (huur of koop). De leeftijdsgroep ouder dan 65 jaar wisten we niet zo goed te bereiken. Wellicht omdat deze groep nog niet zo bekend is met social media. Vandaar dat we via deze weg nog een oproep doen. U kunt zich inschrijven via de website www.wonenenwerkenog.nl of via onderstaand formulier. Inleveren kan op het volgende adres: Irenestraat 43 te Lichtenvoorde of per mail naar info@wonenenwerkenog.nl.
Het aantal openstaande vacatures en woningzoekenden willen we graag presenteren aan de verschillende fracties binnen de gemeenteraad. We willen hen overtuigen van de potentie van Oost Gelre en zien graag het huidige beleid op het gebied van wonen en werken veranderd. Dit beleid laat zich sterk leiden door de krimp, maar de laatste cijfers van het CBS laten zien dat met name Oost Gelre en Doetinchem groeien! Om de vergrijzing en onvoldoende personeel voor de openstaande vacatures het hoofd te kunnen bieden moeten we de ontgroening tegen gaan door huisvesting te bieden aan de jongeren. Daarnaast moet huisvesting voor de senioren zorgen voor een betere doorstroming van gezinswoningen.
Dit willen we op korte termijn bij de fracties helder krijgen, ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.


Werkgroep Wonen en Werken Oost Gelre