De workshop drummen van Han Mali werd als zeer leerzaam ervaren. Foto: Henri Walterbos
De workshop drummen van Han Mali werd als zeer leerzaam ervaren. Foto: Henri Walterbos

Workshop en uitvoering PodiuM in Mattelier

GROENLO - Het idee ontstond na een popavond in cultureel Centrum de Bron in Groenlo in 2016 toen Zoë Soer de handschoen oppakte en in gesprek ging met Tonnie Zieverink, directeur van de Bron, voor een vervolg in de Mattelier. Hij stond hier voor open. Toen ging het snel. Er werd een werkgroep in het leven geroepen en de eerste PodiuM popavond is inmiddels aanstaande; zaterdag 9 december, in de Mattelier.

Door Henri Walterbos

"We wilden musicerende jongeren die van de middelbare school af gaan een podium bieden zodat ze samen muziek kunnen maken of blijven maken. En dan iets structureels bieden," kijkt initiatiefneemster Zoë Soer terug op de opstart. "De Mattelier is hier ideaal voor. Ook omdat zij vier oefenruimtes hebben waar de deelnemers terecht kunnen." Het proces loopt inmiddels voortvarend. "Na een lange aanloop zijn de deelnemers september in verschillende bands geplaatst. Hieruit zijn vier bands ontstaan. Daarnaast doen op 9 december nog twee bestaande jonge talentvolle bands uit Oost Gelre mee, namelijk YoMama en School's Out, en twee dansgroepen. De bands oefenen minstens één keer per week in de mooie oefenruimtes op de eerste verdieping van de Mattelier."

Workshops
Naast ruimte om te oefenen en een optreden wordt de deelnemers diverse workshops aangeboden. "Zangeres Maria van der Post verzorgde een zangworkshop. Hier konden ze vragen stellen, zoals 'hoe kan ik het publiek betrekken bij mijn optreden?' en 'hoe krijg ik mijn adem beter onder controle tijdens het zingen?'. Onder de deelnemers Sietse Hulst uit 's Heerenberg, Marissa Onstein uit Ravenstein en Yorick Elsinghorst uit Groenlo. Sietse had voor PodiuM nog nooit in een band gespeeld, maar dat wilde hij wel graag, terwijl hij zijn D-examen slagwerk heeft gehaald en zelfs over het conservatorium nadenkt."

Podium 'aanvoelen'
Op 11 november namen de bands deel aan de eerste 'generale' repetitie. "Op deze avond konden ze het podium even 'aanvoelen' en daarnaast kregen ze tips en tops van de mensen uit de zaal. Floor Vinke uit Lichtenvoorde vertelde dat ze blij was met het initiatief PodiuM dat ze daardoor een band gevonden heeft. Ze wil graag, ook wanneer 9 december voorbij is, verder met deze band en weer meedoen aan de volgende editie." Op 8 december vindt echte de echte generale plaats. Tickets zijn voor de popavond op 9 december zijn voor 5 euro per stuk verkrijgbaar via de website van de Mattelier of via infopodium.weebly.com.

Workshop Han Mali
Afgelopen vrijdag was het Han Mali uit Groenlo, bekend drummer van Boh Foi Toch en Old Ni-j's, die een workshop drummen verzorgden. "In september ben ik gevraagd of ik interesse had in het geven van een workshop. Het initiatief deed mij denken aan de hoogtijdagen van café de Brasserie in Groenlo waar toentertijd een soortgelijk initiatief ontstond. Een mooi initiatief, mede ondersteund door de Mattelier," juicht Mali PodiuM toe. Han beleefde een leerzame avond. Voor zowel de leerlingen als hemzelf, laat hij desgevraagd weten. "Verdeeld over twee onderdelen heb ik voor enthousiaste deelnemers een workshop gegeven. Het eerste uur heb ik voor negen gretige luisteraars zo goed mogelijk geprobeerd hun vragen te beantwoorden, zoals 'hoe sta je goed op een podium,' 'hoe presenteer je jezelf en je band goed tijdens een nummer,' en vragen over het combineren van akoestische en elektronische drums/slagwerk en hoe hou je je stem onder controle bij hoger en harder zingen. Het tweede uur stond geheel in het teken van drums. Met vijf enthousiaste drummers en drumstellen hebben we samen echt 'geworked'. Het tweede uur zou je kunnen samenvatten als 'hoe kun je door middel van het gebruik van je hihatvoet, kleine en simpele accenten en spooknootjes, een ritme een totaal andere draai en feel meegeven?' Tot slot kwamen er nog enkele rudiments (slagenreeks, HM) voorbij. Al met al een intensieve en leerzame ervaring. Ook voor mij. Dit verdient zeker navolging."


Facebook PodiuM de Mattelier