Krijn en José in gesprek met minister Hugo de Jonge. Foto: PR De Lichtenvoorde
Krijn en José in gesprek met minister Hugo de Jonge. Foto: PR De Lichtenvoorde Foto:

Samen sterk voor een fijn leven

Met elkaar in gesprek bij het Ministerie van VWS

OOST GELRE - Meedoen is belangrijk. Voor iedereen. Als je een beperking hebt, mag dat geen reden zijn om langs de kant te staan. Maar wat betekent meedoen voor mensen met een beperking? En wat betekent een fijn leven voor hen? Krijn, José en Monica, cliënten van De Lichtenvoorde, vertelden bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wat zij belangrijk vinden in het leven. De beleidsmakers en minister Hugo de Jonge nodigde hen samen met Hans, Angelique en Hilde van De Lichtenvoorde uit om in gesprek te gaan.

Krijn, José en Monica kregen de ruimte en tijd om te vertellen wat zij verstaan onder een fijn leven en goede zorg. Er werd over veel verschillende onderwerpen gepraat. Bijvoorbeeld over werk en inkomen. Zo vertelde Monica dat ze zelfs twee banen heeft. Ze helpt in het huishouden bij Anke Marjolein én doet aan houtbewerking. José werkt bij Hameland waar ze binnenkort nieuwe uniformen krijgen. Krijn geeft aan dat het leven voor cliënten steeds duurder wordt. Als je als cliënt op vakantie wilt moet er bijvoorbeeld een begeleider mee. Hierdoor wordt de vakantie dubbel zo duur. Directeur langdurige zorg bij VWS, Theo van Uum, ziet dit probleem ook. Hij heeft het dan ook als aandachtspunt genoteerd.

Fijn leven
Maar ook je eigen netwerk hebben, meedoen in de maatschappij en erbij horen zijn belangrijk. Volgens Monica is het heel belangrijk om je eigen netwerk te hebben. Het maakt dingen mogelijk. Zo kon zij dankzij de inzet van haar netwerk naar de EO-jongerendag met een vrijwilliger. En José vindt het belangrijk dat ze gewoon kan sporten bij de sportschool in het dorp. En dat doet ze dan ook. Een fijn leven is vooral ook een klik hebben met de begeleiders. Dat zij naar je luisteren en dat je er een goed gesprek mee kan hebben. Dat je kan praten over je dromen, wensen en ideeën.

Kwaliteitsagenda
De kwaliteitsagenda van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet zich daar ook voor in. Dat je kan praten over je dromen, wensen en ideeën. In deze agenda staat er wat er nodig is voor een goed leven. Onderdeel daarvan is de website ikdoemee.nl. Hier kan iedereen met een beperking zijn verhaal of droom delen. De website staat vol inspirerende verhalen van mensen met een beperking, hun familie, hun vrienden en begeleiders. Krijn, José en Monica zullen hier ook een bijdrage aan gaan leveren.

Iedereen heeft een topdag gehad. Er was een fijne ontvangst en er werd écht de tijd genomen. Deze dag stonden de cliënten centraal en zij konden echt hun verhaal doen.