De Home-Start-vrijwilliger is een maatje voor het gezin. Foto: PR
De Home-Start-vrijwilliger is een maatje voor het gezin. Foto: PR Foto:

Home-Start: maatje voor een gezin

ACHTERHOEK - Vrijwilligers van Home-Start bieden gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar een steuntje in de rug waar zij het nodig hebben. Door er gewoon te zijn, een luisterend oor te bieden, samen iets leuks te doen, de buurt te verkennen, uitleggen hoe dingen in Nederland gaan en te sparren als er opvoedingsvragen zijn, kunnen vrijwilligers al een positief verschil maken. Al deze dingen kunnen veel betekenen als het even niet lekker loopt of als men zich eenzaam voelt.

Het doel is om vroegtijdig een steuntje aan te kunnen bieden om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger. Iedereen heeft wel eens een periode waarin het niet zo goed gaat. En als er dan geen netwerk is, of men niet op familie of omgeving terug kan vallen, dan kan een vrijwilliger van Home-Start uitkomst bieden. Op donderdag 25 januari start de cursus voor nieuwe vrijwilligers. Deze cursus wordt gegeven op de donderdagochtend, in zes op één volgende weken. Tijdens de cursus, een combinatie van e-learning en live training, leert men hoe de gezinnen het best te ondersteunen. Na de cursus worden vrijwilligers begeleid door een professionele coördinator en ook is er regelmatig contact met collega-vrijwilligers. Na de cursus bepalen vrijwilligers zelf of men ingezet wil worden bij gezinnen met kinderen van 0-7 jaar of bij gezinnen met kinderen tot 14 jaar. Het gezin wordt maximaal een dagdeel per week bezocht.
Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger, maar ook als gezinnen ondersteuning willen, kan men contact opnemen met de coördinatoren van Home-Start Achterhoek: Will Schippers, 06-12998606 of w.schippers@yunio.nl of met Charlotte Boelens, 06-10801276 of c.boelens@yunio.nl. Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg.


Cultuur in de Wijk: hoorspel

ZIEUWENT - Op dinsdagmiddag 12 december is er weer een activiteit van Cultuur in de Wijk in de regio Harreveld, Mariënvelde en Zieuwent. Dit keer is het thema het hoorspel, ook wel radiodrama of radiotoneel genoemd. Na een korte inleiding gaan de deelnemers zelf actief aan de slag met het in elkaar zetten van een hoorspel op basis van een mooi verhaal. Het hoorspel wordt tenslotte opgenomen en ook afgeluisterd. De middag start om 14.00 uur in het parochiehuis in Zieuwent en zal rond 16.30 afgelopen zijn. Senioren uit de gemeente Oost Gelre kunnen gratis deelnemen. Een lidmaatschap van een ouderenbond is niet nodig.


Uitslag kruisjassen Harreveld

HARREVELD - Op de kaartavond in Harreveld was de poedelplek voor de dames Esseling – Meekes met 3.440 punten. Eerste werd het koppel Venderbosch – Bokkers met 5.020 punten, op plek twee met veertig punten daar achter het koppel Weeber-Weeber. Derde werd het duo Kuiperij – Lammers met 4.860 punten. De volgende kruisjasavond is op vrijdag 15 december bij café De Boer.