Longa 30 blijft koploper na zege

LICHTENVOORDE - In een moeizame wedstrijd wist Longa'30 een 0-1 achterstand om te buigen in een 1-2 overwinning dankzij twee kopgoals van centrale verdediger Jurgen Weijman. Dankzij het puntverlies van buurman RKZVC tegen NEC (am) bedraagt de voorsprong in de competitie nu 4 punten. Rohda Raalte kan dit gat middels een inhaalwedstrijd nog verminderen tot 1 punt.

Op het koude sportpark de Treffer voltrok zich na de aftrap een rommelig eerste kwartier waarbij beide ploegen de bal niet lang in het bezit wisten te houden. Halverwege de eerste helft was het dan ook niet verassend dat uit een omschakelingsmoment werd toegeslagen. Een te korte pass van Thom Berendsen werd onderschept waarna de volledig vrij staande Sven Dikkers in twee instanties zijn ploeg op een 0-1 voorsprong zette. Pas na die tegentreffer kreeg Longa'30 meer grip op de wedstrijd en wist het ook haar eerste kansen te creëren. Na een snelle uitval wist Freek Heinsbroek de keeper te verschalken, de bal mistte echter voldoende snelheid waardoor deze van de lijn kon worden gehaald. Vlak voor de thee kreeg Boet Kemperman een tweede Lichtenvoordse kans maar hij vond De Zweef-keeper Dennie Hoogenkamp op zijn weg.

In het tweede bedrijf kwam Longa'30 sterker voor de dag en wist het de Zweef terug te dwingen. Tot uitgespeelde kansen kwamen de Lichtenvoordenaren echter nauwelijks. Het was Thomas Kerperien die uit een corner voor het eerste gevaar zorgde. Zijn kopbal verdween echter langs de verkeerde kant van de paal. In het vervolg van de tweede helft bleef Longa'30 gevaarlijk uit standaardsituaties wat resulteerde in de verdiende gelijkmaker. Het was centrale verdediger Jurgen Weijman die een indraaiende vrije trap van Freek Heinsbroek bij de tweede paal kruislings het doel in kopte. Twee minuten later was het diezelfde Weijman die, ditmaal uit een corner van Heinsbroek, Longa'30 op een op dat moment terechte 2-1 voorsprong zette. In het laatste kwartier kregen beide ploegen kansen maar was de grootste voor de Zweef. In een ware scrimmage wist doelman Pim te Loeke meermaals een antwoord te bieden op de Nijverdalse schoten en uiteindelijk met de bal in zijn handen als winnaar uit de strijd te komen.

Komende zondag speelt Longa'30 wederom een thuiswedstrijd. Dan zal SV Schalkhaar te gast zijn op Sportpark de Treffer. De aftrap zal, als altijd, plaatsvinden om 14.00 uur.

Handballers Erix winnen opnieuw

LICHTENVOORDE - Na de mooie overwinning in de thuiswedstrijd van vorige week tegen Huissen, stond er dit keer weer een verre uitwedstrijd op het programma voor het eerste herenteam van Erix. De heren togen dit keer naar Hoogeveen om daar te spelen tegen Kwiek 1 die één plek hoger staan op de ranglijst met één punt meer dan Erix. Om aansluiting te kunnen houden met de subtop, was een overwinning op Kwiek zeer belangrijk. Tevens zou men dan afstand kunnen nemen van de onderste plaatsen. Vooraf gezien zeker geen gemakkelijke opgave voor Erix, maar het lukte. De wedstrijd werd met 25-28 gewonnen.

Erix kreeg maar moeilijk grip op de wedstrijd en kwam moeilijk tot scoren. Kwiek kon regelmatig via afstandsschoten wel het net vinden omdat Erix niet in staat was deze aanvallers te stoppen. Ook werd vaak de fysiek sterke cirkelloper van Kwiek gevonden die daardoor ook enkele keren kon scoren. Deze cirkelloper had verdedigend echter zelf ook moeite om Erix' cirkelloper Marco Rötter reglementair af te stoppen en moest twee keer met een 2-minuten straf richting bank. Dichter dan tot op twee punten kwam Erix in de eerste helft niet meer dichterbij, waardoor de ruststand 14-12 in het voordeel van Kwiek werd.
In de rust werd door coach John Heinen benadrukt om vooral meer als team te spelen zoals vorige week de tweede helft tegen Huissen, dan was een overwinning zeker mogelijk. Ook werd afgesproken om vooral de cirkelverdediger op te zoeken omdat die bij een volgende tijdstraf de rode kaart zou krijgen. De tweede helft pakte voor Erix beter uit dan voor Kwiek bij wie de krachten langzaam wegvloeiden. Erix boog de achterstand langzaam om in een voorsprong en meer en meer kwam de overwinning dichterbij. Kwiek gooide er nog een slotoffensief uit door man op man te spelen wat ook even leek te lukken door balverlies van Erix. Kwiek kon echter niet profiteren en in de tegenaanval dribbelde Dirk Berentsen door de verdediging van Kwiek en wist daarbij te scoren terwijl hij getorpedeerd werd door de keeper. Gelukkig zonder ernstige gevolgen.
Met nog 30 seconden op de klok kon de overwinning Erix niet meer ontgaan en eindigde de wedstrijd in 25-28 in het voordeel van de handballers uit Lichtenvoorde. Door deze overwinning steeg Erix naar de zesde plaats op de ranglijst met slechts twee punten achterstand op nummer vier: een prima prestatie van de promovendus.
Zondag staat er weer een thuiswedstrijd op het programma, dit keer tegen HVC 1 uit Barger-Compascum, de huidige nummer 2 van de ranglijst.
Erix heeft zowel de nummer 1 als de nummer 4 al verslagen, lukt het de heren om opnieuw voor een verassing te zorgen?

RKZVC herpakt zich en speelt gelijk

ZIEUWENT - Na twee verliespartijen op rij was het zaak om punten te pakken. Uit tegen het goed geklasseerde NEC uit Nijmegen was dat vooraf nog geen zekerheid, maar de Zieuwentse ploeg hield toch een punt over aan de wedstrijd, met als eindstand 1-1.

De technisch vaardige spelers van NEC verstopten zich niet en voetbalden vanaf de eerste minuut vrolijk mee. Over en weer wat kansen, zonder echt gevaarlijk te worden. Na de eerste tien minuten, die wat meer voor RKZVC waren, trok NEC het spel naar zich toe en liet zien dat het aardig kon combineren. Steeds meer balverlies over en weer maakte het tot een rommelige wedstrijd. Kansjes waren er voor Sjors en Waldo, een voorzet van Jouke belandde in het zijnet en een schot van de op '10' spelende Mart ging ruim over. Een aantal leuke combinaties van NEC leidden niet tot een doelpunt. Tot in de 34e minuut een aanval van NEC de bal door de nummer 10 achter Huib werd geschoten. Vanaf dat moment liep RKZVC achter de feiten aan en kon NEC rustig combineren, zonder verder gevaarlijk te worden. Bij RKZVC leek de inspiratie en het vernuft te ontbreken om een doelpunt te scoren.
In de tweede helft startte Zieuwent, met de voor Mark in de ploeg gekomen Jens, voortvarend. Dit leidde al in de 49ste minuut tot de 1-1. Een strakke voorzet over links van Jens werd door Sven hard achter de keeper van NEC geknald. Na de opleving zakte gaandeweg het spelniveau. NEC bleef leuk combineren en RKZVC grossierde in 'net-niet'-balletjes. Een mooie combinatie van Zieuwent eindigde bij het aantikken van Jens in de 16. Dit had een penalty mogen zijn, maar de verder goed fluitende scheidsrechter wuifde alle bezwaren weg. Over en weer ontstaan er kansjes, waarbij ook Huib en keer de bal nog maar net over kan tikken. Kansjes voor Sven en Sjors halverwege de tweede helft geven aan dat er wel degelijk winst te halen is.
In de 80ste minuut kwam Tim in de ploeg voor Mart. In de laatste tien minuten gebeurde er nog veel en beide ploegen leken voor de winst te gaan. Een vrije schietkans voor NEC ging via een eigen speler over en ook Jouke en Jens kregen goeie kansen. In de laatste minuut kreeg RKZVC nog een vrije trap op de linkerhoek van de zestien. Zowel Sjors, Wouter en Waldo stonden bij de bal, maar het was Waldo die de bal mooi over de muur krulde, om hem vervolgens op de kruising te zien belanden.
RKZVC pakte dus een punt in Nijmegen en dat is gezien het spel een correcte uitslag.
De volgende competitiewedstrijd is zaterdag 9 december, uit naar FC Winterswijk.