Mart Hillen. Foto: Lawrence Mooij Dutchfoto
Mart Hillen. Foto: Lawrence Mooij Dutchfoto

Mart Hillen in De Storm op 12 januari

'Ik wil vernieuwend blijven en weer anders zijn dan de vorige keer'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE/WINTERSWIJK - Zijn ster is rijzende. Na het winnen van de Rabo On Stage prijs, de 'Fingerstyle Academy Award 2016' met aansluitend optreden met zijn grote voorbeeld Tommy Emanuel, 's wereld beste fingerstyle gitarist, en zijn onmogelijke uitvoering van ACDC's 'Thunderstruck', ging het helemaal hard met gitaarwonderkind Mart Hillen (21). Optredens bij 3FM in de ochtendshow van Giel Beelen, het Hootchie Koe Festival in Varsseveld, het Steengroevespektakel in Winterswijk, het voorprogramma van de Edwin Eversband in het Openluchttheater in Eibergen en de Zwarte Cross volgden, evenals zijn eerste eigen show in de Doopsgezinde kerk in Winterswijk.

Overal waar hij zijn kunsten vertoont wordt hij bewierookt. Als Tommy Emanuel zich zelfs al lovend uit laat over de jonge Lichtenvoordenaar, na hun gezamenlijke optreden ("I guess I can retire now", 'ik denk dat ik wel met pensioen kan', HW), dan is het niet vreemd dat Mart als wens heeft ooit op het podium van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam te staan met zijn eigen programma. Nu lacht hij nog om zijn eigen woorden en is hij vooral bezig met zichzelf doorontwikkelen en zijn aanstaande optreden in theater De Storm in Winterswijk van vrijdag 12 januari vorm te geven, als vervolg op zijn eerste show.

Op eigen benen
Was het theatergrootheid Leonie Jansen die Mart begeleidde tijdens het traject naar zijn eerste show in het knusse Winterswijkse kerkje, als prijs na het winnen van de Rabo On Stage prijs, deze keer staat Mart vooral op eigen benen en is Leonie 'slechts' als adviseuse betrokken bij Mart's volgende stap op weg naar grote bekendheid. Mart Hillen geeft aan: "Ik ga nog wel naar haar toe om het programma definitief te maken. Zij is ontzettend goed in het maken van teksten en dingen vertellen, en hoe je dat doet. De vorige keer heeft zij mij hiermee geholpen. Nu doe ik het helemaal zelf maar laat ik haar er wel even naar kijken."

Nieuw concert
Inhoudelijk verschilt de show volledig van zijn eerste show. Mart: "Het is een nieuw concert. Ik vond alle nummers leuk om te doen het eerste concert, maar ik wil vernieuwend blijven en weer anders zijn dan de vorige keer. Ik heb allerlei nieuwe dingen bedacht. Ik ben er nog volop mee bezig. Het begint nu echt vorm te krijgen met diverse nieuwe dingen er in zoals filmmuziek en muziek uit series." Eén van de nummers die Mart uitwerkte tot fingerstyle is 'Alles is liefde' van Bløf, uit de gelijknamige film. "De nummers hebben ieder hun eigen sfeer. Dat zal aan het licht en setting te zien zijn," weet Mart nu al. "Het wordt een soort muziekreis. Het zijn vooral dingen die ik in de eerste plaats zelf heel erg leuk vind. Daar wil ik de mensen in meenemen." Luisterde Mart veel naar zijn grote voorbeelden, zelf arrangeert Mart ook bestaande klassiekers, geheel naar eigen hand. "Als ik een nummer hoor dat ik wil gaan spelen, dan weet ik al precies hoe Tommy Emanuel en anderen dat zouden doen. Dan wil ik dat proberen te combineren, een eigen stijl ontwikkelen. Dan ga ik kijken hoe ik die gehele band in mijn eentje kan doen."

Theatertoer
De show in De Storm is de opmaat naar al weer een grotere stap, een compleet nieuwe show waarmee Mart het seizoen 2018/2019 de theaters in gaat. "Dat loopt via het impresariaat van Leonie Jansen. Zij gaan mij ook aanbieden aan theaters in Nederland. Zij vinden erg gaaf wat ik doe. Op dit moment ben ik vooral in de Achterhoek bekend. Dat wordt langzaamaan meer," aldus de 21-jarige Lichtenvoordenaar. Kaarten voor het concert van 12 januari zijn te koop via theaterdestorm.nl/marthillen