Compensatieregeling oud papier blijft gelijk

OOST GELRE - De in 2012 met zestien scholen en verenigingen overeengekomen compensatie vanwege het wegvallen van de oudpapierinzameling als inkomstenbron blijft tot 1 oktober 2022 ongewijzigd. Zoals bekend werd voorheen de inzameling van oud papier in de gemeente Oost Gelre verricht door scholen en verenigingen. Door de komst van ROVA, als inzamelaar van alle soorten afval kwam hieraan een eind, zodat de betrokken scholen en verenigingen plotseling zonder die extra bron van inkomsten kwamen te zitten. Hiervoor werd vervolgens een compensatieregeling getroffen.

Door Theo Huijskes

Wethouder René Hoijtink geeft aan dat het overeengekomen contract een duur heeft van tien jaar. "Na vijf jaar is gebleken, dat - gelet op de marktprijs van oud papier - de contracten niet bijgesteld hoeven te worden. De vergoedingsbedragen blijven dus hetzelfde."

Zoals bekend werd indertijd met de door de scholen en verenigingen gehanteerde vorm van inzameling geen hoog rendement gehaald qua opbrengst van oud papier. Nog steeds kwam veel oud papier bij het restafval terecht. Daarom is in 2012 begonnen met de inzameling met minicontainers aan huis door de ROVA. Hierbij hebben de scholen en verenigingen in het begin nog hand- en spandiensten verricht. In de huidige situatie is hiervan geen sprake meer. Daarom is in 2012 met de zestien scholen en verenigingen contractueel overeengekomen dat zij voor het wegvallen van hun opbrengsten voor oud papier gecompenseerd zouden worden. Hiervoor zijn contracten voor tien jaar gesloten. De ROVA is daarbij contractbeheerder en de gemeente bepaalt de hoogte van de inzamelvergoeding, met de mogelijkheid voor bijstelling na vijf jaar. Het college van b&w heeft nu besloten de vergoeding ongewijzigd gelaten. Vanaf 1 oktober 2022 komt aan het contract een eind. Dan is er geen sprake meer van een vergoeding voor gederfde inkomsten.


Fusie van Rode Kruis in de regio

OOST ACHTERHOEK - De Rode Kruis-afdelingen Aalten-Dinxperlo, Oude IJsselstreek en Winterswijk/Oost Gelre, gaan per 1 januari samen verder als Achterhoek Oost. De nieuwe Rode Kruis afdeling Achterhoek Oost is zeer aanwezig in de Achterhoek, met, burgerhulp, EHBO opleidingen, evenementenhulp, noodhulp, tracing, telefooncirkel, en andere activiteiten waarmee het Rode Kruis mensen wil helpen met het voorkomen van een noodsituatie.

Uit de drie afdelingen is een nieuw enthousiast bestuur gevormd, dat direct gestart is met haar taken.
De fusie biedt voordelen op bestuurlijk en financieel gebied en ook het bundelen van krachten en gebruik maken van elkaars expertise spelen een rol. Op het gebied van evenementenhulp en noodhulp werken de afdelingen al lange tijd nauw samen. De nieuwe afdeling maakt deel uit van de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland en werkt daarin samen met de ketenpartners GGD (GHOR), brandweer en politie. Er is een nieuw bestuur aangetreden dat het samenwerkingsverband zal leiden en samen met de vrijwilligers vorm zal geven aan plannen. Het Rode Kruis is de belangrijkste noodhulporganisatie in Nederland. Deze noodhulp wordt verleend bij kleine en grote evenementen en bij ernstige incidenten of rampomstandigheden.

Afdeling Achterhoek Oost is op zoek naar enthousiaste evenementenhulpverleners die zich willen inzetten tijdens de vele activiteiten en evenementen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Rode Kruis, afdeling Achterhoek Oost. De afdeling biedt een uitdagende vrijwilligersfunctie waarin de vrijwilliger veel vrijheid krijgt om de taak binnen de afdeling vorm te geven. Men werkt in een enthousiast team van collega-vrijwilligers. Het Rode Kruis vergoedt gemaakte onkosten en zorgt dat men tijdens uitvoering van de werkzaamheden verzekerd is. Ook verzorgt het Rode Kruis cursussen en/of trainingen.
Meer informatie bij jzoutman@rodekruis.nl, tel. 0543-523939 of 06-16710120.


Mantelzorgcafé voor
Oost Gelre

OOST GELRE - Op donderdagmiddag 14 december is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in Café- Zaal Hogenkamp in Lichtenvoorde, Aaltenseweg 33 van 14.00 tot 15.30 uur. Tot 14.00 uur is de locatie nog gesloten.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed.

Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden.
Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.


www.vithulpbijmantelzorg.nl