Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Thierry Baudet: populist of fenomeen?

Voelden inwoners van de Gelderse Achterhoek zich regelmatig achtergesteld bij de rest van Nederland en dat in ieder geval in vergelijking met het westen van dit land, de laatste jaren doet dat geluid steeds minder de ronde. Een en ander heeft vanzelfsprekend te maken met onder andere de komst van sociaal media, met alle stormachtige gevolgen dan wel rigoureuze ontwikkelingen van dien. Naast dat wij in den lande via de media uitgebreid aan bod komen met evenementen als de Zwarte Cross, de Slag om Grolle en zelfs met het volgens de organisatoren het op één na grootste bloemencorso van de wereld in Lichtenvoorde, heeft nu ook een niet landelijk aan de weg timmerend onderwijsbedrijf als Scholengemeenschap Marianum de altijd in beweging zijnde mediawereld aan het werk gezet. De veroorzaker daarvan is leraar Nederlands Ivar Gierveld, die zich bewust of onbewust van het ene op het andere moment ontpopte tot de hoofdrolspeler in een sociale-mediastorm, die als een orkaan over het land raast.

Thierry Baudet van de politieke partij Forum voor Democratie (FvD) was enkele weken geleden en mogelijk nog steeds (bewust) boos op aan deze aan Scholengemeenschap Marianum verbonden leerkracht. Gierveld had de vrijheid genomen om een visie, of was het in dit geval een geheel eigen mening, in een opdracht voor zijn leerlingen te verwerken. De tekst luidt: 'Als het aan Baudet ligt, moeten wij in Nederland naar een land waarin alleen witte mannen de macht hebben!' Het zal mogelijk aan mij liggen, maar los van het gegeven dat ik mij helemaal niet kan verenigen met de tekst, vraag ik mij af wat er in vredesnaam mis is met deze stelling? Wij leven gelukkig in een land dat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan en dus accepteert en zelfs respecteert. Dus je bent het eens of je bent het niet eens met een dergelijke voorzet. Bovendien ben ik van mening dat het een gezonde zaak is om te weten hoe studerende jongeren, en dit onafhankelijk van elkaar zonder beïnvloed te zijn door een groepsmening, hierover denken. Wanneer ik nu een kreet lees als 'Het onderwijs in het algemeen en een docent in het bijzonder moeten neutraal zijn!', dan ben ik geneigd om te zeggen dat je dan net zo goed de scholen kunt sluiten. Politieke thema's zijn in deze tijd aan de orde van de dag en dat ook in het onderwijs. Hoe moet het onderwijs dan haar werk doen wanneer dit op ieder moment van de dag neutraal en dus kleurloos en smakeloos moet?

Afgezien van het feit dat ik de opstelling van Thierry Baudet richting Ivar Gierveld knullig en zielig vind, is het nog te vroeg om nu al een uitgesproken mening over dit nog pas debuterende Tweede Kamerlid op papier te zetten. Wat ik zo hoor en met name lees, zijn de tegenstellingen al heel groot. Daar waar de een spreekt van een afgrijselijke, ongehoorde populist, heeft de ander het over een politiek fenomeen, een verademing voor de Nederlandse politiek. Door de dagelijkse volgers van de politiek in dit land wordt de ook als jurist en auteur te boek staande Baudet gezien als een extreem rechtse politicus, die in de voetsporen treedt van Pim Fortuyn. Daar tussenin zweeft natuurlijk ook nog altijd ene Geert Wilders, ondanks dat laatstgenoemde in mijn beleving niet in de schaduw kan staan van de in 2002 overleden Fortuyn. Alle drie hadden of hebben ze wel één opvallende overeenkomst en dat is hoe meer er over hen wordt geschreven, des te populairder dat ze worden.

Toch maar even terug naar de door leraar Gierveld gedropte stelling. Het is natuurlijk onzin dat Baudet een antivrouwfiguur is en geen donkere mensen in zijn directe omgeving duldt. Volgens mij zijn die conclusies gebaseerd op domme, vernederende en met name provocerende uitspraken, die nu eenmaal passen bij deze politicus. Anders gezegd, hij stelt zich niet afhankelijk op van de traditionele media. En daarmee schijnt hij enthousiasme, beweging en beroering teweeg te brengen bij zijn aanhangers en toehoorders.
Zou Thierry Baudet dan toch een verademing zijn in een grijs politiek Nederlands klimaat?

Reacties/tips: delibero@contact.nl