Frank Feliks en Tonnie Zieverink. Foto: Ferry Broshuis
Frank Feliks en Tonnie Zieverink. Foto: Ferry Broshuis Foto:

Naar de film in De Mattelier

Vanaf zaterdag 23 december elke week bioscoop

GROENLO - Vanaf zaterdag 23 december kunnen liefhebbers wekelijks naar de film in het Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier. Dat is dus weer een nieuwe loot aan het toch al uitgebreide voorzieningenpakket dat De Mattelier aanbiedt. Tonnie Zieverink, directeur van De Mattelier, vertelt dat hij contact heeft gezocht met het filmhuis Het Doek in Lichtenvoorde, dat al een kwart eeuw films aanbiedt in sociaal cultureel centrum Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde en dat met het succes.

Toenadering
Frank Feliks van Het Doek voegt hieraan toe, dat er sprake was van een wederzijdse toenadering; "We hebben elkaar opgezocht". Beide heren denken dat ze wat voor elkaar kunnen betekenen. In Lichtenvoorde wordt twee keer per week een film gedraaid en wel donderdag- en vrijdagavond en de daar getoonde film is dus wekelijks ook in de Mattelier in Groenlo te zien. Op die manier heeft de gemeente Oost Gelre dus eigenlijk twee filmhuizen.

Filmkeuzecommissie
In Lichtenvoorde hebben ze zoals gezegd al een kwart eeuw ervaring met het vertonen van films. Er is ook een filmkeuzecommissie die zorgt dat er films worden gedraaid die het publiek weet te waarderen. In Lichtenvoorde wordt er vanuit gegaan dat er op een avond maximaal 50 mensen komen kijken. Dan is de film voor iedereen perfect te zien. De prijs van de film is 7 euro per persoon, inclusief garderobe. Voor donateurs van Filmhuis in Lichtenvoorde is dat bedrag 5 euro per persoon.

Er kan vanaf 23 december nu ook in Groenlo onder dezelfde condities worden gekeken naar een zeer gevarieerd aanbod aan films. "Je zult bij ons geen zogeheten 'blockbusters' zien (film waarvan wordt verwacht dat die een fors bedrag aan entreegelden zal opbrengen -FB), maar wel kun je bij ons op reis naar andere werelden en andere culturen, je laten inspireren door andere denkbeelden of gewoonweg genieten van een mooie film", aldus Frank Feliks.

Evaluatie
"Het is de bedoeling", aldus Tonnie Zieverink,"om een halfjaar op deze wijze te werken en te bekijken of er daarna op grond van de opgedane ervaringen nog aanpassingen nodig zijn."

Publicaties
In de Elna en de Groenlose Gids wordt wekelijks informatie gegeven over de films die worden gedraaid en alle informatie is ook te vinden op de website www.hetdoek.nl.

De eerste film die in Groenlo te zien zal zijn op 23 december is: 'L'amant Double' en op vrijdag 30 december 'A United Kingdom'. "Prachtige films", zo weet Frank Feliks te vertellen. "De films zullen ongetwijfeld in Groenlo ook aanslaan."

Jeugdfilms
Bij de filmvertoningen wordt ook de jeugd niet vergeten en vooral in schoolvakanties. Nu de kerstvakantie nadert, staat er voor de jeugd weer wat op het programma. Op donderdagmiddag 28 december vanaf 14.00 uur wordt de film 'Hotel de grote L.' gedraaid in Groenlo en dat gebeurt de volgende dag op vrijdag 29 december om 14.00 uur in Lichtenvoorde.

Pakket
In Lichtenvoorde is er al samenwerking met de horeca waar je een mooie combinatie hebt van lekker eten en daarna film kijken. Dat zijn mogelijkheden die in Groenlo wellicht eveneens kunnen worden ontwikkeld. Tonnie Zieverink ziet het allemaal met vertrouwen tegemoet; hij kan rekenen op de steun en expertise van Lichtenvoorde. De Mattelier: vanaf zaterdag 23 december dus ook filmhuis. Interessant detail daarbij: de laatste bioscoop die Groenlo had stond aan de Mattelierstraat, bijna naast de nieuwe locatie.