Vreugde bij de mensen van de BMV. Foto: PR
Vreugde bij de mensen van de BMV. Foto: PR Foto:

BMV Mariënvelde is dorpshuis van het jaar

MARIËNVELDE - BMV Mariënvelde heeft de titel Dorpshuis van het Jaar gewonnen.

Afgelopen maanden streed de BMV met vijf andere Gelderse dorpshuizen om deze eretitel in het tv-programma Dorpshuis van het Jaar bij Omroep Gelderland. De opnames voor de finale waren vandaag in het provinciehuis. Juryvoorzitter en gedeputeerde Bea Schouten overhandigde het team uit Mariënvelde de prijs: 2.500 euro en een feest voor het hele dorp. "Dit is geweldig, daar doe je het voor", reageert de 23-jarige Gerben Bokkers op de winst van zijn dorpshuis. "We zijn een klein dorp met een hele hoge inzet. Het dorpshuis is het hart voor ons, iedereen loopt er binnen. Mensen lopen eerder de BMV binnen dan het café."

"Mariënvelde heeft met recht gewonnen", vindt juryvoorzitter Bea Schouten. "Ze hebben een zorgcorporatie opgezet, hebben jongeren in het bestuur en hebben de zaken op orde. Bijzonder is ook dat het gebouw met het hele dorp samen is gebouwd. Met ruim 370 vrijwilligers is BMV Mariënvelde echt het bruisend hart voor het hele dorp. Dat is waar we naar op zoek waren."
De zoektocht startte in april. Samen met Omroep Gelderland en de Leefbaarheidsalliantie zocht de provincie het bruisend hart van het dorp. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven, mensen uit alle hoeken van Gelderland meldden 74 dorpshuizen aan. Daaruit werden er zes genomineerd voor de finale: dorpshuis De Horst in Horssen, Het Gildehuis in Lobith, dorpshuis Willem de Zwijger in Rheden, Het Hart in Eefde, Kulturhus de Wanne in Beltrum en BMV Mariënvelde in Mariënvelde.
In de tv-serie reist Angelique Krüger met de beheerders dwars door Gelderland langs de zes genomineerde dorpshuizen. Ze praat met vrijwilligers en dorpsbewoners over hoe belangrijk het dorpshuis voor hen is. De uitslag is bepaald door stemmen van kijkers, het oordeel van de andere dorpshuisbeheerders en een onafhankelijke jury.

Feest in Mariënvelde
De jury heeft de dorpshuizen beoordeeld op drie aspecten: duurzaamheid, doelgroepen en prijzengeld. Bea Schouten: 'De keuze was niet makkelijk. Alle zes de dorpshuizen horen bij de top van Gelderland en doen het enorm goed. Ik heb diep respect voor de inzet van alle beheerders en vrijwilligers voor hun dorp, maar uiteindelijk scoorde BMV Mariënvelde toch de meeste punten.'
Naast de eretitel Dorpshuis van het Jaar krijgt BMV Mariënvelde 2.500 euro en een feest om met alle inwoners de titel te vieren. "We gaan een winterfair organiseren bij de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de verenigingen", vertelt Jacqueline IJzereef, trotse beheerder van het dorpshuis. "Het moet echt een feest worden voor iedereen, waar jong en oud samen kunnen komen."

Inspiratie voor andere dorpshuizen
Bea Schouten: "Dorpshuizen zijn echt nodig in dorpen voor de sociale binding, maar veel hebben het moeilijk. We hopen dat de verkiezing en de zes genomineerde dorpshuizen een inspiratie kunnen zijn voor wat er allemaal kan." Daarnaast steunt de provincie dorpshuizen met een subsidieregeling. Meer informatie daarover op: https://www.gelderland.nl/leefbaarheid.De cheque, die zal worden besteed aan een winterfair voor het hele dorp. Foto: PR