Groepsfoto op de Noordkaap. Foto: PR Expeditie Noordkaap
Groepsfoto op de Noordkaap. Foto: PR Expeditie Noordkaap

'Het is uniek wat je meemaakt'

LICHTENVOORDE - Expeditie Noordkaap is een autotoertocht die als doel heeft in acht dagen zoveel mogelijk bijzondere locaties bezoeken in Scandinaviƫ. Met deze doelstelling startte de toertocht in 2016 en onderscheidde zich direct al op allerhande manieren van haar soortgenoten. Geen winstoogmerk en georganiseerd door vrijwilligers. Na twee succesvolle edities zitten de heren organisatoren volop in de voorbereidingen van een derde editie. Na twaalf deelnemende teams in 2016 en achttien in 2017 staat de teller voor 2018 inmiddels al op 21 teams. De start van Expeditie Noordkaap is zondag 28 januari 2018 vanaf het terrein van Roemaat in Lichtenvoorde. Op zondag 4 februari keren de teams terug.

Door Henri Walterbos

Ruim 8000 Kilometer avontuur naar het noordelijkste puntje van het Europese continent. Voor velen het mooiste en meest bijzondere stukje aarde. Zeker voor hen die er ooit geweest zijn. Als het over de 'tocht der tochten' gaat glimmen organisatoren Jorg Ebbers, Gerard Dusseldorp en Marc Plaggenburg, drie van de dertien organisatoren, van trots.

"Het is uniek wat je meemaakt deze acht dagen. Met je team maar ook met elkaar," begint Jorg Ebbers. "We hebben het eerste jaar met zijn allen op een ijsbreker gezeten op de Botnische golf, afgelopen jaar op een hovercraft en hebben we een bezoek gebracht aan het krabvissen zoals je op tv ziet. Wat een belevenis."

Geen rally
"Expeditie Noordkaap is geen rally," benadrukt Marc "Ondanks dat de teams, bestaande uit twee personen, met elkaar een strijd aangaan om de punten en de eer vinden wij het groepsproces belangrijk."
Dat het aantal inschrijvingen voor de derde editie al op 21 teams staat stemt de heren zeer tevreden. Voor hen is het een bevestiging dat de formule die bedacht werd aanslaat.

Inschrijven kan nog tot eind dit jaar

"Teams kunnen zich nog tot eind van het jaar inschrijven. Daarna niet meer. Het moet een beetje exclusief blijven, met exclusieve dingen die geen enkele andere toer doet," laat Dusseldorp weten. De uitdaging van de tocht zit hem volgens de heren in slim navigeren, om zo de kortste en slimste route te bepalen naar het betreffende verzamelpunt van die dag, bij vertrek aangeduid in coƶrdinaten. Hoe men daar uiteindelijk komt dat is aan de deelnemers zelf. Bij het ontwaken weten de deelnemers nog niet waar ze de komende nacht slapen.

Uitdaging
De deelnemers worden gevolgd door een 24/7 bezette Back Office in Lichtenvoorde. De start zal evenals afgelopen edities een feestelijk gebeuren worden. "Er zijn beide keren bij de start duizenden mensen geweest. Alles wat we aanbieden is gratis. We gaan ook nu weer groots uitpakken," belooft Ebbers.

Inschrijven
Een team bestaat uit maximaal 2 personen, die beiden in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Deelname bedraagt 1500 euro per persoon, 3000 euro per team, exclusief btw. Voor meer informatie en inschrijven kan men terecht op de website.


www.expeditie-noordkaap.nl