Fractievoorzitter Frits Schmidt van Onafhankelijken Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes
Fractievoorzitter Frits Schmidt van Onafhankelijken Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes Foto:

Fractie OOG tegen doorontwikkeling regionale samenwerking

Fractie OOG tegen doorontwikkeling regionale samenwerking

Frits Schmidt: 'Het wordt ons door de strot gedrukt!'

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Na OOG-wethouder René Hoijtink, die onlangs binnen het college van b&w tegen doorontwikkeling van regionale samenwerking stemde, plaatste nu ook de OOG-fractie in de raadscommissievergadering vraagtekens bij deze Achterhoekse aangelegenheid op gemeentelijk bestuursterrein.

Tijdens de vergadering van dinsdag 19 december zal de gemeenteraad zich definitief moeten uitspreken over de voorliggende notitie met de titel 'De Achterhoek werkt door' inclusief een aantal door het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek gemaakte kanttekeningen en de amendementen van datzelfde Algemeen Bestuur. De Regio Achterhoek is een samenwerkingsverband van zeven gemeenten, waaronder Oost Gelre. Burgemeester Annette Bronsvoort maakt deel uit van het Algemeen Bestuur.

Naar aanleiding van de collegebehandeling van dit voorstel heeft wethouder René Hoijtink laten weten, dat hij van mening is dat ook een andere samenwerkingsstructuur geen oplossing bewerkstelligt voor het feit dat de Achterhoek in den lande niet meetelt. Verder heeft Hoijtink er grote moeite mee dat ten gevolge van het voorstel in zijn ogen lokale raden zo weggestemd kunnen worden. Hij vindt dat daarmee lokale politieke partijen buitenspel worden gezet.

'Wie heeft dit allemaal verzonnen?'
Fractievoorzitter Frits Schmidt van Onafhankelijken Oost Gelre deed er nog een schepje bovenop door zich in commissieverband af te vragen 'wie dit allemaal heeft verzonnen'. "Ik zie het als een gang naar de slager, waar je een hele worst bestelt, die je vervolgens plakje voor plakje krijgt toegediend. De procedure achter dit hele verhaal bevreemdt mij ten zeerste. Wie heeft dit allemaal verzonnen? Welke vreemde krachten gaan hierachter allemaal schuil? Ik zit in de gemeenteraad om mijn mening te geven en daarom heb ik het sterke gevoel dat het einddoel allang vast staat en dat wij als raad er nog een keer overheen mogen dansen. Met andere woorden: het wordt ons door de strot gedrukt!"

Omdat er pas in de raadsvergadering over de gehele materie gedebatteerd mag worden, beperkten de overige fracties zich voornamelijk tot het stellen van vragen. Zo vroeg de VVD zich bij monde van Karel Bonsen af waarom de voorzitter van dit samenwerkingsverband per definitie de burgemeester van Doetinchem moet zijn en waarom een evaluatie na een functioneringsverband van twee jaar moet gebeuren door een onafhankelijke partij en niet door de raden van de deelnemende gemeenten. Daar waar Niek Bragt namens het CDA enkele financiële aspecten ter sprake bracht, stelde Gerard klein Gunnewiek van de Nieuwe Liberalen OG vast dat er in het voorstel nog talrijke onduidelijkheden zitten. "Hoe moeten wij als raad dadelijk een beslissing nemen wanneer wij daar nog steeds mee te maken hebben? Is het daarom niet zinvol om de gehele aangelegenheid over de gemeenteraadsverkiezingen heen te tillen?"

Geen gelopen race
In een reactie op de inbreng van OOG-fractievoorzitter Frits Schmidt gaf burgemeester Annette Bronsvoort aan dat het bij lange na nog geen gelopen race is. "Daarvoor is het een te complexe materie, die al verschrikkelijk lang onderweg is. Er moet nu echt op korte termijn iets gebeuren." Bronsvoort liet verder weten dat het in deze regio een traditie is dat de burgemeester van Doetinchem voorzitter is van het Algemeen Bestuur. Verder zal zij zich als lid van het bestuur ervoor inzetten dat ook de gemeenteraden een belangrijke rol gaan spelen wanneer er geëvalueerd wordt. "Wat de financiële kant van deze aangelegenheid betreft, moet er wel rekening worden gehouden met de gevolgen van een grotere organisatie, die vanzelfsprekend meer geld gaat kosten. Maar daar staat tegenover dat je van dezelfde organisatie ook meer mag verwachten. Wat de betaling door de drie O's (Overheid, Onderwijs en Ondernemers, ThH) aangaat, is het wel zo dat onderwijs en ondernemers dat met name doen wanneer het projecten betreft, waarmee zij zelf gediend zijn. Ten aanzien van het idee om de gehele aangelegenheid over de verkiezingen heen te hevelen, kan ik alleen zeggen dat het de bedoeling is dat de huidige gemeenteraden voor de afronding zorgen en dat de nieuwe gemeenteraden een start van de nieuwe opzet voor hun rekening nemen."


Glazen huis bij Rockcafé Taste

GROENLO - Vanaf 14 december is er wederom een Glazen Huis in Taste. Liefhebbers kunnen rockverzoekjes aanvragen DJ Sander of meedoen aan een loterij. Verder zijn er optredens van bands en artiesten. De opbrengst komt volledig ten goede aan de jeugdcommisie carnaval 2017.

Donderdag 14 december is de opening van het Glazen Huis om 21.30 uur. De nieuwe band van Wilco Hijink Nieuwegrond (Toe Maar, David Blowie) speelt die avond. De heren gaan aankomend jaar langs alle festivals met hun vrolijke sound en willen graag een try out bij Taste doen.

Nieuwegrond is verkoelende, eigenzinnige Nederpop met een elektronisch jaren 80-randje. De catchy sound neemt luisteraars mee naar witte stranden en men waant zich in een wereld van cabrio's, cocktails en coupe soleil.

Zaterdag 16 december speelt de band JPR Strinx Band bij Taste. De band speelt rock'n'roll zoals The Stones het brachten in de jaren '70. Naast eigen werk spelen ze covers van onder andere The Rolling Stones, The Beatles, Neil Young, David Bowie, Herman Brood, Rod Stewart, ZZ Top, Jovink en the Black Crows. De band bestaat uit vier zeer ervaren rockers uit het oosten van het land en een exentrieke zanger/saxofonist uit Amsterdam. De band speelde eerder op de Zwarte Cross en in het voorprogramma's van onder andere Normaal, Golden Earring, De Dijk, Jovink en Di-Rect. Verder speelt de band regelmatig bij allerlei gelegenheden zoals tentfeesten, kroegen, motortreffens en festivals.

Last but not least staan op zondag 17 december vanaf 19.30 Joost en Martijn op het podium om het Glazen Huis af te sluiten.

Joost en Martijn. Foto: PR