Wintereventjes

Wintereventjes

Ik kreeg al een kerstkaart. Geen echte, maar een digitale. Gelukkig wel in de vorm van een e-mail. Eigen woorden zijn genoeg. Geen voorgeprogrammeerde kitschwensen met bewegende en flikkerende sterretjes ofzo.

Dear cousin Frank,

I just landed in Toronto and look back with a smile on my visit to you in East Gelre. In particular I liked us going to some Christmas fairs in your municipiality. I think it is very friendly of the organising people that they gave those fairs English names, so that we Canadians can understand what is happening; as you know Canadian is very much like English. In Groenlo there was the X-mas Experience and in Lichtenvoorde Let it Snow. You explained that in Dutch the fairs should be called Kerstmis Beleving and Laat het Sneeuwen, or something like that. That sounds funny (grappig, I know some Dutch). In flat Neder-Saksisch they would even sound stranger to my ears: Kasmissen Belaeving and Laot ut Sneeuwn. Anyway: good going.

Happy holidays,

Gerald and family

He is right, die Gerald.

Het was echt kerstmarktweer afgelopen weekend, maar dat blijkt juist niet zo goed te zijn voor de publieke belangstelling. Wij zijn mooiweermietjes. Het is trouwens altijd mooi weer, hoorde ik iemand terecht dichten dit weekend.

Het amateurvoetbal werd afgelast. Nou ja, veiligheid voor alles of zoiets. Hoewel, bij kunstgras zou je denken dat de pure witte sneeuw de enge zwarte bolletjes juist afdekt.

Veiligheid eerst, dat dachten ze ook in Groenlo toen een grote kerstboom op de Markt omviel, precies daar waar niemand stond. Dat is vast geen toeval, dat is een knipoog van de Heer (de hoofdletter is voor de duidelijkheid, niet uit eerbied).

In de burende kerk aan de Markt (eigenlijk nog net aan de Mattelierstraat) was iets nieuws. Spraakwater, een evenement rond speciaalbier. Het bloed van Christus nu dus met een schuimkraag.

Het kan allemaal, bi'j God en in Oost Gelre is alles mogelijk.

O ja, gefeliciteerd BMV Mariënvelde met de titel Dorpshuis van het Jaar. Gelderlands beste zelfs. Ik heb ze vanaf het begin aangemoedigd en opbouwend kritisch gevolgd, dus het is ook een beetje mijn verdienste.