Het bestuur bij de rolstoelbus. Foto: Karin Stronks
Het bestuur bij de rolstoelbus. Foto: Karin Stronks

Bestuur Vrienden van
Antoniushove weer compleet

LICHTENVOORDE – Drie nieuwe bestuursleden zijn kort geleden toegetreden bij de stichting Vrienden van Antoniushove. Els Grevers, Gerard Dusseldorp en de nieuwe penningmeester Huub Klein Gunnewiek zetten zich evenals hun collega's in om de cliënten van Antoniushove, Patronaatshof en Hof van Flierbeek meer woon- en vooral meer leefplezier te bezorgen.

Door Karin Stronks

Het bestuur is door de toetreding van de drie nieuwe mensen weer voltallig. Vijf à zes keer per jaar wordt er vergaderd, twee keer per jaar wordt de boeken- en platenbeurs gehouden om de kas te spekken. De stichting Vrienden van Antoniushove mag rekenen op zo'n 600 donateurs, zowel bedrijven als particulieren. Frans Ticheloven, voorzitter van het bestuur legt uit: "Nieuwe donateurs zijn altijd welkom! Zij maken het leven van de cliënten van Antoniushove, Patronaatshof en het Hof van Vlierbeek aangenamer. Van particulieren vragen we minimaal 25,- euro per jaar, bedrijven doneren minimaal 75,- euro per jaar. Onze stichting is ANBI geregistreerd. Mensen die onze stichting een warm hart toedragen kunnen met mij contact opnemen, telefonisch of per e-mail."

Leven cliënten veraangenamen

De stichting Vrienden van Antoniushove is in 1990 in het leven geroepen om de bewoners van het woonzorgcentrum iets extra's te bieden. Ticheloven: "In woonzorgcentra, ook hier in Lichtenvoorde, stelde de overheid steeds minder geld beschikbaar, met name voor het woon- en leefplezier van cliënten. Daarom heeft een groepje mensen de stichting opgericht. Het doel is vanaf het begin geweest om het leven van cliënten van Antoniushove te veraangenamen, ze wat ontspanning en plezier te bieden. Door giften en donaties van particulieren en bedrijven kunnen we wensen realiseren. Zo is onder andere een duofiets, een tovertafel, ofwel braintrainer, en zelfs een rolstoelbus aangeschaft."
De tovertafel is een speelse zorginnovatie die dementerende ouderen met elkaar en met hun omgeving verbindt en beweging stimuleert. De mooie spellen zijn specifiek voor de doelgroep ontwikkeld en kunnen zowel zelfstandig als onder begeleiding worden gespeeld. "De tovertafel werkt echt stimulerend, het is mooi om te zien dat dementerende ouderen hier veel baat bij hebben en zelfs soms na langere tijd weer in beweging komen en weer gaan praten. De duofiets is een mooie manier om cliënten mee naar buiten te nemen. Kort geleden hebben we het spel Koersbal aangeschaft, dat is een soort Jeu de Boulle wat binnen op een kleed wordt gespeeld. Ook het sociale aspect is hier heel belangrijk", vertelt Ticheloven.
Contact met de leidinggevenden en het personeel van de woonzorgcentra is onontbeerlijk. Frans Ticheloven geeft aan: "Door overleg met het personeel en de leidinggevenden kunnen we de wensen van cliënten in kaart brengen en wellicht nieuwe faciliteiten aanschaffen waar cliënten baat bij hebben of op een andere manier ontspanning bieden. We hebben ooit een Pipo de clown te gast gehad in Antoniushove, er werden Duitse Schlagers gezongen en met poppen gespeeld. Een cliënte, die al tijden niet meer had gepraat, begon al wiegend met een pop over haar huwelijk te vertellen. Dat is toch prachtig, daar doen we het voor!"


frans.ticheloven@gmail.com
Tel. 06 51993254

Het bestuur van Vrienden van Antoniushove. Foto: Karin Stronks