Afbeelding

Waar 'the magic happens'

"Hoe vaak per jaar doe jij iets buiten je comfort zone?", vroeg laatst iemand aan mij. 'Heb je even?', wilde ik vragen. Al vind ik het woord comfortzone een beetje een trenddingetje geworden. Het klinkt hip om dingen buiten je comfortzone te doen. 'Because that's where the magic happens, right?' Nou, ik denk dat de 'magic everywhere happens'.

Zeg z'n naam hier niet hardop
Bijvoorbeeld hier in Medellin Colombia, waar ik nu alweer zo'n twee maanden woon. De stad van de eeuwige lente en de stad van Pablo Escobar (zeg z'n naam hier niet hardop). Ik werd een aantal weken geleden uitgenodigd bij de familie van een vriendin van m'n Spaans lerares. Volg je het nog? Afijn, zij wonen in een buurt waar nagenoeg geen toeristen komen en waar het tot vijf jaar geleden nog levensgevaarlijk was. In de tijd van Escobar kwamen de meeste huurmoordenaars hier vandaan. Ondertussen is er veel veranderd. Er wordt op straat gedanst, gelachen, gegeten en gedronken.

Morgen zijn we allemaal doof
Wanneer ik de woonkamer van de familie binnen loop, springt iedereen op vanuit de bank: haar moeder, drie zussen, een zwager en twee neefjes. Ik krijg de keus uit vijf verschillende soorten bier en dan begint het vragenvuur in het Spaans. "Wat vind je van Medellin? Hoe hebben de mensen je tot nu toe behandeld? Wat vind je van het eten?" Ik probeer met mijn beste Spanglish (een mix van Spaans en Engels) te antwoorden en ik zie hun ogen oplichten als ik vertel dat ik me hier zo thuis voel. De muziek gaat op standje 'morgen-zijn-we-allemaal-doof' en de hele familie begint te dansen.

Waar de drugskartels voorheen hun plek hadden
We sluiten de avond af op het dak van het huis waar we een geweldig uitzicht hebben over de stad. De zus van de vriendin wijst me aan waar de drugskartels voorheen hun plek hadden. Ze vertelt dat ze al drie keer bijna is vermoord. In vuurgevechten op straat, thuis op het dakterras en tijdens een avond uit met haar vriend. Hij werd voor haar ogen doodgeschoten. Het voelt bizar om hier te zijn en deze verhalen te horen terwijl het er nu zo vredig uitziet.

Uit je comfortzone? 'In Colombia zijn ze juist op zoek naar comfort'

Ineens realiseerde ik me dat ons hele comfortzone geneuzel een ware luxe is. Het feit dat wij ons zo comfortabel voelen in ons leven dat we er onrustig van worden is eigenlijk gewoon geweldig. Wij kunnen ervoor kiezen om wat gekkigheid en spanning in ons leven toe te laten. Wat de Colombianen gewend zijn, heeft niets met comfort te maken. Het gaat hier om het rauwe leven, waar mensen ondanks alle angst en het verdriet uit het verleden, ervoor kiezen om te leven vanuit liefde. Ze zijn op zoek naar comfort. Dat is waar 'the magic happens' voor hun.

Op naar die magic zone!
Deze stad en haar geschiedenis hebben me geïnspireerd om vaker op zoek te gaan naar die 'magic'. Voor mezelf, maar ook voor anderen. Ik ben als een razende aan het werk gegaan en heb besloten dat ik reizen ga organiseren. Niet om mensen uit hun comfort zone te halen, maar om mensen naar hun magic zone te brengen. Want ik weet zelf als geen ander hoe magisch een reis kan werken. De eerste reis staat al gepland!

Jantien Klein Ikink

Benieuwd of de reis iets voor jou is? Mail me gerust naar
info@jantiensreisstijl.com voor meer informatie!

Afbeelding