Vicky Flint voor het pand van Het Duifje Kindermode. Foto: Bart Kraan.
Vicky Flint voor het pand van Het Duifje Kindermode. Foto: Bart Kraan. Foto:

Mondriaan Dutch Design: succesvol themajaar

WINTERSWIJK - In de Achterhoek heeft men het Mondriaan Dutch Design themajaar positief beleefd. Het landelijke Mondriaan tot Dutch Design themajaar zorgde in 2017 voor een grote boost, waardoor museum Villa Mondriaan in Winterswijk een recordaantal bezoekers ontving. Zelfs het hoogste aantal bezoekers sinds de opening van het museum in 2013.

Het themajaar is een initiatief van NBTC Holland Marketing in samenwerking met 32 partners door het gehele land. Stichting Achterhoek Toerisme heeft in samenwerking met museum Villa Mondriaan actief geparticipeerd in het themajaar. Manuel Hezeman, directeur Achterhoek Toerisme: "Inkomend Toerisme uit vooral Duitsland en Vlaanderen is zowel in de voorbije jaren als in de komende jaren een absolute groeimarkt. Door actief campagne te voeren op die markten, mede middels dit landelijke themajaar, hopen we de stijgende lijn door te zetten."

De aanleiding voor het themajaar was het feit dat 100 jaar geleden kunststroming De Stijl werd opgericht in Leiden. Piet Mondriaan was hier als één van de oprichters actief aan verbonden. Winterswijk, het dorp waar Piet Mondriaan van zijn achtste tot zijn twintigste jaar heeft gewoond, is in 2017 gehuld in de themakleuren rood, geel en blauw en heeft mede hierdoor een grote stijging van bezoekers en toeristen.

Imke te Selle van Winterswijk Marketing: "Je ziet meer toeristen en ook later in het jaar zaten de campings nog vol. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een verdubbeling van bezoekers op onze website. De activiteiten rondom Mondriaan spelen hier zeker een rol in. Ondernemers zijn tevreden en de onderlinge saamhorigheid werd door deze campagne nog eens benadrukt." Een van de tevreden ondernemers was Vicky Flint van Het Duifje. Zij was de eerste winkelier die de gevel in Mondriaan-kleuren opsierde: "Ik kreeg leuke reacties en het balletje ging rollen: er kwamen steeds meer gevelversieringen. Mensen reageerden er positief op en Winterswijk haalde er zelfs The New York Times mee!"

Het succes van het jubileumjaar is ook in museum Villa Mondriaan goed te merken. Het in het ouderlijk huis van Piet Mondriaan gevestigde museum kreeg dit jaar de meeste bezoekers ooit. Directeur Judith Kadee: "Door een erg drukke zomertentoonstelling Figuratie in Stijl hebben we onze bezoekerscijfers flink zien stijgen. Bezoekers kwamen niet alleen maar uit Nederland of het naburige Duitsland, maar ook uit andere landen ontvingen we meer bezoek."

Groots persbezoek
Dat het Mondriaan tot Dutch Design themajaar hét jaar was voor kunst- en designliefhebbers om Nederland te bezoeken, is ook bij internationale media niet onopgemerkt gebleven. In totaal hebben ruim 150 internationale journalisten kennis gemaakt met de vele tentoonstellingen en evenementen die er waren tijdens het themajaar. De Achterhoek heeft in juni dit jaar een groep van ruim 20 journalisten ontvangen. Met een goed programma, waarbij ze Villa Mondriaan bezochten en Arco Winterswijk die onder andere producent is van tafels voor het nieuwe hoofdkantoor van Apple, was het thema inhoudelijk perfect gecombineerd. De grote persaandacht voor het themajaar was ook in Villa Mondriaan te merken: het museum ontving geïnteresseerde pers uit onder meer Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Italië, Canada en Frankrijk.

Het succes blijft echter niet alleen in 2017: "Met een speciale Mondriaanwerkgroep blijven we zorgen dat het succes van het De Stijl-themajaar wordt opgevolgd, zodat Mondriaan in Winterswijk blijft leven", aldus Judith Kadee.

Ook vanuit Achterhoek Toerisme wordt actief gekeken naar toekomstige thema's. Zo is de Achterhoek vanaf 2018 ook vertegenwoordigd in de landelijke samenwerking tussen Kastelen en Landgoederen. Dit thema zal (inter-)nationaal actief vermarkt worden vanaf 2018.


Goedkoper naar zwemparadijs Bahia per bus

AALTEN - Wie in de kerstvakantie een dagje naar het zwemparadijs Bahia bij Bocholt wil, kan bij de chauffeur van de bus van Aalten naar Bocholt kaartjes krijgen waarmee busreizigers één euro korting krijgen op de toegangsprijzen van het zwemparadijs Bahia bij Bocholt. En er is een bushalte voor de ingang. De bus naar Bahia vertrekt ook in de kerstvakantie om 3 minuten over ieder heel uur van station Aalten; na aankomst van de treinen uit Winterswijk en Varsseveld.

De laatste bus terug naar Aalten gaat op werkdagen om 19.30 uur van station Bocholt en om 19.40 uur van het zwemparadijs Bahia.
Op zaterdag gaat de laatste bus terug al om 16.40 uur en op zondag om 18.40 uur. Het is een Duitse bus en OV chipkaarten zijn niet geldig. Een enkele reis kost twee euro, een retour na negen uur 's morgens kost 3,60 euro. Voor die prijs krijgt men dus ook nog een euro korting bij het zwemparadijs Bahia. Wel paspoort of identiteitskaart meenemen.

Het oude raadhuis in Winterswijk, ook in Mondriaan-stijl. Foto: PR
Bijzonder Gewoon in Mondriaankleuren. Foto: PR