Burgemeester Annette Bronsvoort, lid van het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek. Foto: Theo Huijskes
Burgemeester Annette Bronsvoort, lid van het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek. Foto: Theo Huijskes Foto:

Instemming doorontwikkeling regionale samenwerking

'Absoluut geen opmaat voor verdere gemeentelijke herindeling!'

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Met vijftien stemmen voor en zes stemmen tegen (OOG en D66), is de gemeenteraad van Oost Gelre akkoord gegaan met de voorliggende, voor veel verbale reuring zorgende notitie 'De Achterhoek werkt door' en daarmee tegelijkertijd met de doorontwikkeling van de regionale samenwerking in de Gelderse Achterhoek.

De Regio Achterhoek is een samenwerkingsverband van een zevental gemeenten, waaronder Oost Gelre, en namens deze gemeente maakt burgemeester Annette Bronsvoort deel uit van het Algemeen Bestuur. Tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar was het derhalve ook portefeuillehouder Bronsvoort, die met veel verve het belang onderstreepte van een goede samenwerking tussen de Achterhoekse gemeenten en dat in relatie met de zogenoemde drie O's (Overheid, Onderwijs en Ondernemers). Daarbij met name proberende om de beide tegenwerkende fracties tot andere gedachten c.q. inzichten te brengen.

Spook- en doembeeld
"De Achterhoek moet nu laten zien wat het waard is, anders gaan alle kansen aan ons voorbij. We moeten het echt samen doen, waarbij er tegelijkertijd op geen enkele wijze afbreuk wordt gedaan aan de zelfstandigheid van de deelnemende gemeenten." Bronsvoort voelde zich met name bezwaard door het spook- en doembeeld, dat hier en daar binnen de raad van Oost Gelre en in het bijzonder bij de fractie van OOG (Onafhankelijken Oost Gelre) aanwezig is. "Ik beluister een brok wantrouwen ten opzichte van de manier waarop de doorontwikkeling wordt aangevlogen. Het is duidelijk, en dat beluister ik uit de woorden van de fractievoorzitter van OOG (Frits Schmidt, ThH), dat het erg diep zit. Ik wil deze fractie en daarnaast ook D66 meer comfort bieden bij de weg die zo goed als zeker door de samenwerkende gemeenten wordt ingeslagen. De mening van OOG dat deze visie Oost Gelre in de afgrond leidt en dus de zelfstandigheid van de gemeente bedreigt, zijn grote woorden. Het voorstel wordt door de colleges van alle zeven gemeenten omarmd. Wij zijn allemaal sterke gemeenten, die hun zelfstandigheid goed aankunnen. Er is dus absoluut geen sprake van een opmaat voor een verdere gemeentelijke herindeling in de Achterhoek."

Paard van Troje
OOG-fractievoorzitter Frits Schmidt vergeleek de gehele aanpak met het Paard van Troje. "Er zijn hier bepaalde politieke figuren, waaronder gedeputeerde Jan Markink, aan het werk die hun zin willen doorvoeren. Dit heeft tot gevolg dat bij burgemeestersbenoemingen de voorgestelde kandidaten, in dit geval voor de gemeenten Doetinchem en Winterswijk, de orders meekrijgen. Het is voor mij onvoorstelbaar dat de meerderheid van dit college meegaat in deze poppenkast. Onze fractie blijft geloven in kleinschaligheid. En dat zeker ten aanzien van Oost Gelre, een gemeente die de zaakjes prima voor elkaar heeft en een efficiënte organisatie, alsmede een goede financiële positie kent. Wij kunnen heel goed onze eigen broek ophouden." Zij het in mindere bewoordingen, liet ook D66-woordvoerder Jerry van der Meulen zijn ongenoegen over de gehele gang van zaken horen. "Wij zijn niet tegen samenwerking, maar hier worden wij als gemeenteraad, zijnde een controlerend orgaan, op een nog grotere afstand gezet. Alles komt ter tafel bij de drie O's en de colleges van burgemeester en wethouders. Als gemeenteraad hebben wij nauwelijks of geen inspraakmogelijkheden meer, laat staan beslissingsbevoegdheden."

Achterhoeks parlement
Van de fracties die zich achter het voorstel scharen, toonde de PvdA zich de meest positief-kritische. "Wij steunen het initiatief, maar alles valt of staat met hoe de gemeenschappelijke regeling er straks uit gaat zien. Als fractie willen wij in ieder geval geen Achterhoeks parlement. Alles dient op dezelfde manier bij de betrokken gemeenteraden te blijven", aldus woordvoerder Peter Baks. De VVD-fractie beperkte zich bij monde van Karel Bonsen tot een korte instemmende reactie. Daarbij wel de aantekening makende dat er schijnbaar bij iedere burgemeesterswisseling in Doetinchem iets moet veranderen. "Wij zien het nog steeds als een in aanbouw zijnde woning, die maar niet gereedkomt. Laat dat nu eerst voor elkaar komen, waarbij onze voorwaarde is dat Oost Gelre te allen tijde zelfstandig blijft." Jos Wolterink van de Nieuwe Liberalen Oost Gelre wilde niets weten van een opmaat voor een nieuwe gemeentelijke herindeling en vond een verdere samenwerking met daarbinnen een centrale plek voor de drie O's voor iedereen belangrijk. Namens het CDA hield Niek Bragt een vurig pleidooi voor verdere samenwerking. "Pas wanneer er sprake is van goede samenwerking, kunnen wij ons niet alleen als Gelderse Achterhoek, maar tevens als Oost Gelre sterk neerzetten. De Achterhoek is vaak verdeeldheid verweten, waardoor wij de nodige, waaronder financiële, middelen hebben misgelopen."

Lokale partij
CDA-fractievoorzitter Bragt memoreerde verder dat zijn partij, ondanks de regionaal noodzakelijke samenwerking, juist gaat voor de behartiging van lokale belangen. "En daarom vind ik het zo vreemd dat juist een lokale partij als OOG zoveel tegenstand biedt en zelfs op geen enkele wijze gebruik maakt van het door burgemeester Bronsvoort aangeboden comfort. Dit terwijl de beslissingsbevoegdheid gewoon lokaal blijft." Deze woorden vielen bij OOG-woordvoerder Frits Schmidt in totaal verkeerde aarde, getuige zijn reactie dat het van tafel vegen van het besluit 'De Achterhoek werkt door' juist het bewijs is van de wijze waarop zijn partij het lokale belang dient. En tegenover collega-fractievoorzitter Bragt: "U ziet dat Paard van Troje niet, maar let op, u komt er nog wel achter!"

Burgemeester Annette Bronsvoort tipte tenslotte nog aan dat de wens om meer met en door de Achterhoek te doen reeds dateert van ver voor de komst van de beide nieuwe burgemeesters van respectievelijk Doetinchem en Winterswijk. Om de behandeling van dit onderwerp af te sluiten met de woorden: "De lokale gemeenteraden behouden hun eigen bevoegdheden. Ik hoop daarom dat wij elkaar blijven vinden in deze samenwerking en dit alles onder het motto: Samen uit, samen thuis!"