VVD-raadslid Kees Porskamp stelde een vraag over de onbereikbaarheid van het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
VVD-raadslid Kees Porskamp stelde een vraag over de onbereikbaarheid van het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes Foto:

Grote verbazing bij raadslid over sluiting gemeentehuis

Ook telefonisch niet bereikbaar vanwege slechte weersomstandigheden

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Tijdens het vragenuur aan het begin van de onlangs gehouden raadsvergadering, diende zich een niet-alledaagse vraag aan. Het was in dit geval VVD-raadslid Kees Porskamp, die bij het college van burgemeester en wethouders informeerde naar de argumenten om op maandag 11 december de beslissing te nemen om als gevolg van de weersomstandigheden het gemeentehuis in Lichtenvoorde voor het publiek te sluiten en daarbij tevens te beslissen dat het gemeentehuis ook telefonisch niet bereikbaar was.

"Op de gemeentelijke website las ik het een en ander, waarbij het personeel werd aangegeven dat men vanaf 13.00 uur met de werkzaamheden kon stoppen, zodat eenieder zich op een veilige manier huiswaarts kon bewegen. Ook werd de mogelijkheid geboden om op de dinsdagmorgen bij slecht weer thuis te blijven", aldus Porskamp, die er zich verder over verbaasde dat er voor de bezoekers een brief op de toegangsdeur van het gemeentehuis was geplakt met daarop de tekst dat er die middag niemand aanwezig was. "De burgers van Oost Gelre worden klaarblijkelijk wel in staat geacht om het gemeentehuis te bereiken. Een vreemde gang van zaken, die op een bepaalde, niet al te positieve manier moet zijn overgekomen bij onze inwoners, bedrijven en instellingen, die gewoon hebben moeten doorwerken."

Afgewogen besluit
Wethouder René Hoijtink reageerde met de opmerking dat het hier een door het college afgewogen besluit betreft. "Voor het gehele land was code rood afgegeven. Tot het laatst mogelijke moment hebben wij alle prognoses bekeken en die zagen er heel zorgelijk uit. Onze belangrijkste prioriteit is daarbij geweest om ons personeel de gelegenheid te geven om veilig en gezond huiswaarts te kunnen komen. Wij hebben alleen de gelegenheid geboden, over een verplichte vrije middag is niet gesproken. Overigens heeft het in Lichtenvoorde woonachtige personeel gewoon doorgewerkt."

Slechte zaak
OOG-fractievoorzitter Frits Schmidt viel collega-raadslid Porskamp bij door op te merken dat hij het een bijzonder slechte zaak vindt dat het gemeentehuis ook telefonisch niet was te bereiken. "Zeker wanneer er personeel gewoon is blijven werken, vraag ik mij af waarom het nodig is dat het gemeentehuis wordt gesloten. En dat de gemeente daarnaast ook nog eens telefonisch niet te bereiken is, kan en mag natuurlijk niet. Ik wil het college dan ook dringend adviseren om bij een herhaling van dat soort omstandigheden een ander en dus beter besluit te nemen."