Ian Baker, links, praat bij met Jan Geerdinck van het Crashmuseum in Lievelde. Foto: Kyra Broshuis
Ian Baker, links, praat bij met Jan Geerdinck van het Crashmuseum in Lievelde. Foto: Kyra Broshuis

Zoon en kleinzoon bezoeken
crashplek gesneuvelde Engelsman

LIEVELDE- Hij was al eerder in Lievelde maar wilde nu ook graag met zijn zoon de plek bezoeken. Ian Baker uit Engeland is de enige zoon van George William Frederick Baker die, tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 30 maart 1943 in Lievelde neerstortte.

Door Kyra Broshuis

De film
Baker wil zijn zoon Mark graag laten beleven wat hij zelf twee jaar geleden meemaakte: teruggaan naar de plek waar zijn vader George om het leven kwam en het graf in Lichtenvoorde bezoeken. Hij vertelt: "Ik was hier al eens met mijn dochter en mijn kleinzoon. Mijn dochter is getrouwd met een Duitse piloot, heel bijzonder. Ik ben blij dat ik hier nu ook met mijn zoon ben." Baker is benieuwd naar de reactie van zijn zoon op de film die het Crashmuseum heeft laten maken. Hij geeft aan: "Die film heeft grote indruk op mij gemaakt. De crash van mijn vader wordt in die film gereconstrueerd en dat was heel bijzonder en aangrijpend om te zien."

Hele bemanning komt om
Ian Bakers vader stortte met zijn Lancaster ED596 neer aan de Grensweg in Lievelde. De gehele bemanning, 7 man in totaal, kwam om het leven. Ian heeft zijn vader helaas nooit gekend; hij was een baby toen zijn vader verongelukte. Het duurde lang voordat Ian de moed kon opbrengen op de crashplaats te bezoeken en hij is blij dat AVOG's Crash Museum alles zo nauwkeurig heeft bewaard en in kaart heeft gebracht. Ronald Calbo, vrijwilliger van het museum, heeft alle informatie over George Baker uitgezocht en samengebracht in een speciaal boekje dat hij de familie wil overhandigen. Ook heeft hij een schilderij gemaakt van het betrokken vliegtuig.

Route naar het Ruhrgebied
Zoon Mark is zichtbaar onder de indruk van het museum en van de grote interactieve kaart waarop precies aangegeven is welke vliegtuigen er waar en wanneer zijn neergeschoten. Onder nummer 4 vindt hij de crashplaats van zijn opa. Het valt hem op dat er veel crashes zijn geweest in dit gebied. Jan Geerdinck van het museum legt uit dat dat komt omdat 'we' in de route naar het Ruhrgebied liggen.

Film maakt onvergetelijke indruk

Daar lagen in de Tweede Wereldoorlog veel doelwitten voor de Engelsen en Amerikanen. Na het bekijken van de museum en een kop koffie bekijkt het gezelschap de film die ook op zoon Mark een onvergetelijke indruk maakt. Vervolgens vertrekken ze naar de plaats van de crash en uiteraard naar het graf van George.

Het AVOG's Crashmuseum bevindt zich aan de Europaweg 34 in Lievelde. Het museum, dat al 35 jaar bestaat, is elke eerste zondag van de maand te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. In juli en augustus is het museum elke zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.


www.crashmuseum.nl