Kuenen-Schutte 60 jaar getrouwd. Foto: Rob Stevens
Kuenen-Schutte 60 jaar getrouwd. Foto: Rob Stevens Foto:

Grada en Gerrit gingen dansen bij Kiffen

BELTRUM - Het begon zestig jaar geleden bij Kiffen in Beltrum. Grada en Gerrit waren daar om te dansen. Dat gebeurde in de weekenden regelmatig. Ook bij Café Baan, waar vooral "Om de veertien dagen, de boeren kwamen dansen", volgens Grada. De vonk sloeg over tussen Grada en Gerrit, en zo is het gekomen dat het echtpaar Kuenen-Schutte afgelopen dinsdag al weer zestig jaar getrouwd was.

Door Rob Stevens

Burgemeester Joost van Oostrum bezocht het paar dinsdag in Beltrum op de boerderij. Hij feliciteerde het bruidspaar namens de gemeente en bood hen een boeket bloemen aan. Hij merkt op dat Grada destijds bij Kiffen "Wel de langste boer heeft uitgezocht", verwijzend naar de lengte van Gerrit. Van Oostrum: "Je zult wel gedacht hebben. Een lange boer, hoge staldeuren, een grote boerderij." Hij vertelt ook dat er opvallend veel jubilea in mei zijn. Dat heeft een praktische reden. De deel kwam vroeger in die periode van het jaar vrij, omdat de beesten dan naar buiten gingen. Daarmee was er dus meteen ruimte om een feestje te geven.
Grada is nu 79 jaar oud en Gerrit 82. Gerrit heeft in het begin veel bij andere boeren gewerkt. Niet lang nadat hij Grada leerde kennen trok hij bij haar familie in en werd daar boer. Beiden wonen nu nog steeds op de plek waar Grada geboren en getogen is. Gerrit komt zelf uit Holterhoek. Hij boerde in Beltrum met mestkuikens, koeien en varkens. Hun zoon, die de boerderij heeft voorgezet, doet alleen nog in vleeskuikens. Gerrit houdt de boel op het erf 'nog een beetje glad' en doet kleine klusjes om het huis. Over de vraag naar hoogte- en dieptepunten hoeft Grada niet lang na te denken. Grada: "Dat was de brand in de berging op een zondagmiddag, twintig jaar geleden. Alle spullen, auto's en fietsen en nog meer, alles verbrandde toen. Een hoogte punt was het feest dat we gaven toen we veertig jaar waren getrouwd."
Hun huwelijk bracht vier kinderen voort, twee jongens en twee meisjes, en zeven kleinkinderen. Iedereen woont verspreid over het land. Reden om het feest zaterdag te plannen, bij Prinsen in Haarlo. Dan is iedereen in de gelegenheid om op zijn gemak feest te komen vieren. Grada: "Iedereen studeert ergens anders. Het is fijn dat iedereen er zaterdag bij kan zijn."