Burgemeester Joost van Oostrum (links) legt samen met raadslid Martin Bouwmeesters bloemen neer bij het Oorlogsmonument.
Burgemeester Joost van Oostrum (links) legt samen met raadslid Martin Bouwmeesters bloemen neer bij het Oorlogsmonument. Foto: Henri Walterbos

Warme herdenking ondanks snijdende kou

BELTRUM - 'Ter nagedachtenis aan hen die hun leven gaven voor onze vrijheid, 1940-1945, en Nederlands-Indiƫ.' De tekst op de voorzijde van het herdenkingsmonument op het Mariaplein in Beltrum. Het gehele jaar staat het er, al jarenlang, in weer en wind, onopvallend. Voetgangers lopen er langs, fietsers rijden er aan voorbij. Iedere dag. Toch hoort het bij Beltrum en wil men dat ook weten.

Door Henri Walterbos

Op 4 mei, Dodenherdenking staat het in het middelpunt van de belangstelling en is het meer dan enkel die steen. De steen staat ergens voor. Het is een symbool waar mensen deze 4 mei stil bij staan alsof er een dierbare begraven ligt. Ieder met zijn/haar eigen gedachte. Ook het besef dat de vrijheid waarin deze jaarlijkse herdenking plaatsvindt niet vanzelfsprekend is. Vrijheid neem je niet, vrijheid krijg je! Dat ook Beltrum in vrijheid mag leven is te danken aan veelal onbekende mensen die hier voor gevochten hebben en hier de hoogst denkbare prijs voor hebben moeten betalen; hun leven! Ieder jaar worden zij om die reden met respect herdacht, herinnert, bedankt. Ook in Beltrum.
Het is mooi om te zien dat naast enkelen die de oorlog zelf meemaakten, een grote groep mensen die de oorlog kent vanuit verhalen, films en media, er ook kinderen zijn die de verhalen nog allemaal moeten gaan horen, aanwezig zijn bij de door de Raad van Overleg Beltrum georganiseerde herdenking. De verhalen dienen altijd te blijven worden doorverteld.

Het is Carla Klein Breteler die namens dezelfde Raad van Overleg de aanwezigen welkom heet, in het bijzonder de Erewacht, een vijftal oud-mariniers; Jan Dorsthorst, Anton te Brake, Harrie Bluemink, Theo Heutinck en Willly Coersen. Namens de Raad van Overleg is het Richard Stortelder die het woord voert. "Het is belangrijk dat we blijven herdenken. Zonder gedeelde geschiedenis geen gedeelde toekomst." Aan Silke ten Dam en Bente Wildenbeest de eer om namens de Beltrumse schooljeugd een gedicht voor te dragen en bloemen te leggen. Ook in hun woorden staat het woord 'vrijheid' centraal.

Burgemeester Joost van Oostrum vertelt de aanwezigen wat zijn herinnering aan de oorlog is. "Dat is mijn opa. Hij vertelde niet veel, tot ik hem een keer vroeg waar een bepaald luik in zijn huis voor diende. Vertelde hij, na lang aandringen van oma, dat hij dat hij daar in oorlogstijd regelmatig bescherming achter vond. In de kruipruimte onder zijn huis had hij tevens lege melkflessen van 0,75 centiliter bewaard. Bleek dat dit statiegeld bedoeld was als startkapitaal voor de periode na de oorlog. Bleken ze na de oorlog helaas niets meer waard omdat dit type fles er uit ging en daarvoor de 1 literfles in de plaats kwam."

Naast een bloemenhulde namens de gemeente Berkelland, door burgemeester van Oostrum en raadslid Martin Bouwmeesters, is het de beurt aan Beltrumse verenigingen en organisaties voor een bloemen-eer; de Raad van Overleg , basisschool de Sterrenboog en de jubilerende verenigingen ZijActief (70 jaar), Vios B voetbal (85 jaar), Vios B dames 45 jaar en Slingelandkapel (50 jaar). Als tot slot tamboer Lars Hofman de Dodenmars speelt en Chiel te Loeke de 'Lastpost' blaast gaat aansluitend een groot deel van het gezelschap mee naar het Kulturhus om op te warmen achter een kopje dampende koffie en gaan anderen naar huis. Echter niet voordat iedereen langs het herdenkingsmonument wandelt en er even in gedachten stil bij gaat staan. Twee kleine meisjes maken een diepe buiging voordat ze aan de hand van 'papa,' de een al weer huppelend, huiswaarts gaan. Blijheid in vrijheid!