Onderschrift foto: Joost (rechts) & Martijn (links) tijdens een show van Riesewijk & Co. Foto: Theo Huijskes
Onderschrift foto: Joost (rechts) & Martijn (links) tijdens een show van Riesewijk & Co. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Joost & Martijn komen met
eigen theatershow

Grollenaren gaan een avondvullend programma brengen

Door Theo Huijskes

GROENLO - De als uiterst nuchtere en bovenal gortdroge Achterhoekers bekend staande Joost & Martijn brengen in het seizoen 2017-2018 een eigen theatershow. Joost Frank en Martijn Gelinck kiezen voor helemaal hun eigen avondvullend programma.

Het programma heet 'Kwinkslag', en de première is op 3 november in - hoe kan het anders - hun eigen Grolle, in de theaterzaal van het nieuwe sociaal cultureel centrum De Mattelier. Vervolgens is het de bedoeling om nog een drietal avonden een thuiswedstrijd in De Mattelier te spelen: op 25 november, en op 1 en 2 december. Naast Groenlo hebben ook theaters in Enschede, Goor, Hengelo, Oldenzaal, Ootmarsum en Vroomshoop de beide humorvolle smaakmakers uit Groenlo contractueel vastgelegd.

Riesewijk & Co
Met hun inbreng in de voorstelling van Riesewijk & Co hebben Joost & Martijn afgelopen seizoen grote bekendheid verworven. De nu 38-jarige woordkunstenaars bleken voor een wervelend humoristisch samenspel te zorgen. Joost Frank geeft aan dat Riesewijk & Co het tweetal enorm veel heeft gebracht. "Samen met Jan Riesewijk, Paul Wiefferink en Mathilde Geerds hebben wij in het afgelopen seizoen maar liefst 21 succesvolle shows gedraaid. Omdat dit drietal het rustiger aan wil doen, hebben wij ons beraden op de toekomst en vervolgens besloten om met z'n tweeën door te gaan. Een en ander mede op aanraden van Viking Theaterproducties en diverse anderen. Daarbij komt dat Jan Riesewijk heeft toegezegd dat wij op hem een beroep kunnen blijven doen, al is het alleen maar om met elkaar te sparren over teksten en dergelijke. We hebben wel gekozen voor een eigen regisseur, die de Frank Sanders Academie heeft gevolgd en in wiens aanpak en ideeën wij het helemaal zien zitten."

Schitterende uitdaging
De keuze voor een avondvullend programma houdt in dat Joost & Martijn voor een uitbreiding van hun buutrepertoire kiezen. "En juist dat zien wij als een schitterende uitdaging in het uitoefenen van onze grootste hobby", vertelt Joost Frank. "Wij hebben niet voor niets gekozen voor de titel 'Kwinkslag' voor onze theatershow. We treden tijdens de show om beurten ook alleen op. Verder wordt het een show, waarin ook plaats is voor iets langere verhalen en met name voor onverwachte wendingen. Daarnaast zullen wij er niet voor terugdeinzen om ook ons eigen leven eens aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. We kijken er naar uit om op een humorvolle wijze de confrontatie met onszelf en met elkaar aan te gaan."

Joost Frank benadrukt dat het duo carnavalsvereniging De Knunnekes trouw blijft. "In de afgelopen tien jaar waren wij bij in totaal vijftig pronkzittingen van de partij. Daarmee is het tenslotte allemaal begonnen. Deelname aan de Grolse buutavonden is voor ons nog steeds een jaarlijks hoogtepunt, en een gebeuren om naar uit te kijken. Wij zullen ons theaterprogramma daar zelfs op aanpassen."

Tonnie Zieverink, directeur van nu nog CC De Bron en straks SCC De Mattelier, is blij het duo Joost en Martijn in de nieuwe theaterzaal te kunnen begroeten. "Voor de belangstellenden om te noteren: de voorverkoop start op 1 augustus!"


Afbeelding