Inter Nos biedt zingend de nieuwe zitbank op de Maliebaan aan. Foto: Theo Huijskes
Inter Nos biedt zingend de nieuwe zitbank op de Maliebaan aan. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Inter Nos opent jaarconcert onder 'De Lindeboom'

GROENLO - Het jaarconcert 2017 van de mannenzangvereniging Inter Nos in uitgaanscentrum City Lido, werd afgelopen zondag enigszins ongebruikelijk maar wel erg toepasselijk voorafgegaan door een kort inleidend concert op de Maliebaan in hartje Groenlo.

Door Theo Huijskes

De aanleiding daarvoor was het op een vocale wijze inwijden van de zitbank, die in het afgelopen jaar in het kader van het 70-jarig bestaan van het populaire koor is aangeboden aan de Groenlose gemeenschap.
Het was in 1986 bij het 40-jarig bestaan van Inter Nos, dat het koor een lindeboom schonk aan de Grolse bevolking. Deze boom kreeg destijds een plekje in de Wheme. In verband met gemeentelijke uitbreidingsplannen in de Wheme, onder ander vanwege de nieuwbouw van SCC De Mattelier, moest de boom onlangs verplaatst worden naar de Maliebaan nabij de muziekkoepel. Vervolgens werd door het mannenkoor van voorzitter Gerard Hekelaar en dirigent Esther van der Heijden het 70-jarig jubileum aangegrepen om Groenlo te verrassen met een nieuwe zitbank bij de lindeboom. Om het plaatje compleet te maken, werd afgelopen zondag de nieuwe zitbank officieel en dat vanzelfsprekend zingend aangeboden. En natuurlijk ging het een en ander gepaard met het zingen van het nummer 'Der Lindenbaum. Een toepasselijk lied, dat volgens goed gebruik werd vervolgd met het eigen 'Inter Nos-lied'.
Vervolgens gaf Inter Nos een concert, onder leiding van Esther van der Heijden en op piano begeleid door pianist Joop Abbink. Gastoptredens waren er van gitarist Mart Hillen uit Lichtenvoorde en zangeres Simone Ewouds uit Enschede. Daarnaast werd een aantal Inter-Nos leden gehuldigd in verband met hun jarenlange lidmaatschap, te weten: Cor Ewouds (50 jaar), Bennie Geerdinck (40 jaar), Freddie Vrijdag (40 jaar) en Alfons Stamsnieder (25 jaar).


Zorgen over mestverwerkingsbedrijf

GROENLO - De komst van een bioraffinagefabriek op het bedrijvenpark Laarberg in Groenlo baart niet alleen de PvdA-fractie in de gemeenteraad van Oost Gelre zorgen, maar ook de fractie van de PvdA in de Gelderse Provinciale Staten. Dit blijkt uit vragen, die PvdA-Statenlid Anna-Lena Hedin-Penninx heeft gesteld aan Gedeputeerde Staten van Gelderland. Vragen naar aanleiding van enkele ernstige ongelukken in onder andere West-Vlaanderen en Aalten, die te maken hebben met de opslag en verwerking van mest.

Zoals bekend zijn er in Groenlo plannen om daar de grootste mestfabriek van Nederland te laten verrijzen. Nu blijkt uit een brief, van 11 augustus 2016, ondertekend door directeur Petra van Oosterbosch van de Omgevingsdienst Achterhoek, dat er voor het oprichten van een megavergister in Groenlo geen MER (milieueffectrapport) opgesteld hoeft te worden. Dit ondanks het gegeven dat het hier een fabriek betreft waarbij en waarin gewerkt gaat worden met deels experimentele technieken. Alleen dat gegeven is voor de PvdA al voldoende om de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen. Mede daarom vraagt deze partij zich af op welke wijze de provincie Gelderland ervoor zorgt dat zowel mens als milieu beschermd worden tegen de risico's. Er zijn niet alleen risico's bij de opslag, maar ook bij de verwerking van zeer grote hoeveelheden mest en bij de opslag van de stoffen die bij de verwerking gebruikt worden. Volgens de PvdA begint de omvang van dit soort bedrijven dermate vormen aan te nemen dat de risico's en de daaruit voortvloeiende gevolgen bij ongelukken groot zijn.
PvdA-Statenlid Hedin-Penninx vraagt zich allereerst af of Gedeputeerde Staten de zorgen van de PvdA delen over de risico's die grootschalige mestopslag, mestvergisting en mestverwerking kunnen hebben voor de omgeving. Om daar vervolgens de volgende vragen aan toe te voegen: "Deelt GS de visie van de PvdA dat de risico's, die gepaard gaan met de realisatie van een grootschalige installatie voor mestverwerking afdoende en dus uiterst zorgvuldig beheerst moeten worden? Bij de plannen voor de grote mestfabriek in Groenlo hoeft vooralsnog geen MER te worden opgesteld. Op welke wijze wordt nu preventief de veiligheid van omwonenden en omliggende bedrijven gewaarborgd en duidelijkheid gegeven over de effecten voor het milieu? Wat kan GS doen om ervoor te zorgen dat er op een zorgvuldige wijze naar de effecten en risico's van grootschalige mestopslag, mestvergisting en mestverwerking wordt gekeken en dat er meer en beter rekening wordt gehouden met de gevolgen voor omwonenden en omliggende bedrijven? Is GS bereid aan te geven hoe de zorgvuldigheid bij plannen zoals bijvoorbeeld de mestfabriek in Groenlo zal worden gegarandeerd?"


Open Huis Sensire Groenlo

GROENLO - De zorgmedewerkers van Sensire staan op vrijdag 12 mei klaar om met enthousiasme te vertellen over hun werk. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom in de nieuwe locatie van Sensire aan de Markt 9 in Groenlo. Of men nou geïnteresseerd is in de zorg die Sensire kan bieden of informatie wenst over werken bij Sensire. Sinds 1 maart maakt de wijkzorg van Sensire gebruik van een nieuw onderkomen op Markt 9 in Groenlo. Om de inwoners van Groenlo een kijkje te laten nemen in het nieuwe pand, houden zij een Open Huis. Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met Sensire op vrijdag 12 mei van 13.00 tot 16.00 uur. De wijkverpleegkundigen en de medewerkers van het zorgteam zijn aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over wat Sensire kan betekenen als er behoefte is aan ondersteuning en zorg. Wie niet in de gelegenheid is om van de uitnodiging gebruik te maken, maar wel geïnteresseerd is in wat Sensire kan bieden, kan contact opnemen met de wijkverpleegkundigen in Groenlo via telefoon 0544-48 71 14 of kijken op www.sensire.nl.