Frank Schallmaier. Foto: eigen foto
Frank Schallmaier. Foto: eigen foto

Volkskrant fotoredacteur presenteert bijzondere beeldverhalen

ZUTPHEN - Frank Schallmaier (1977), fotoredacteur bij de Volkskrant, geeft op zaterdag 29 juli om 15.00 uur een presentatie bij filmhuis Luxor in Zutphen. Dit doet hij op basis van zijn fotoarchief: een verzameling details waarmee je een verhaal kunt vertellen dat zonder een fotoredacteur niet tot stand zou zijn gekomen.

Schallmaier begon als fotograaf, maar werkt inmiddels al zeventien jaar als fotoredacteur bij de Volkskrant. Zijn specialiteit is combineren, ordenen en rangschikken van foto's van verschillende bronnen, om er een nieuw verhaal mee te vertellen. Tweewekelijks verschijnt in de Volkskrant 'de Schallmaier-index' waarin hij overeenkomsten, patronen of details toont die hij ontdekt in de dagelijkse stroom van ruim tienduizend nieuwsfoto's.

Als 'fotograaf zonder camera' verzorgde hij diverse tentoonstellingen en publicaties met zijn verzameling uit de beginjaren van de sociale media en het begin van de digitale revolutie in de fotografie. In mei won hij met de Schallmaier-Index nog drie European Newspaper Awards.

Kaarten, inclusief toegang tot de World Press Photo tentoonstelling, kosten 12,50 euro per persoon. Ze zijn te bestellen op de website.


worldpressphotozutphen.nl


Statushouders aan de slag bij Hameland

LICHTENVOORDE/WINTERSWIJK - Hameland en asielzoekerscentrum Winterswijk slaan de handen ineen om een zinvolle dagbesteding te realiseren voor statushouders.

De statushouders, die in afwachting van definitieve huisvesting wonen in het azc in Winterswijk, gaan tijdens een stageperiode werken bij de sociale werkvoorziening Hameland in Lichtenvoorde. De samenwerkingsovereenkomst is deze maand getekend en de eerste personen zijn gestart met de stage in Lichtenvoorde.
Werkgeversservicepunt Achterhoek heeft Hameland gevraagd om mee te werken aan een project om statushouders uit het azc Winterswijk een zinvolle daginvulling te bieden. In samenwerking met het azc is door Hameland bekeken welke werkzaamheden bij de sociale werkvoorziening geschikt zijn en welke randvoorwaarden er zijn. Naast het uitvoeren van het werk is er ook veel aandacht voor de Nederlandse taal en zogenaamde werkvloercompetenties. Het COA is blij met deze samenwerking omdat dit bijdraagt aan een vroegtijdige integratie en participatie van statushouders in de maatschappij.

De samenwerkingsovereenkomst tussen azc Winterswijk en Hameland is aangegaan voor de duur van één jaar met de mogelijkheid tot verlenging. Als Hameland eind dit jaar feitelijk ophoudt te bestaan, wordt de samenwerking overgenomen door Werkbaan Oost. Deze nieuwe organisatie zet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk de sociale werkvoorziening voort. Werkbaan Oost is te beschouwen als een gedeeltelijke doorstart van Hameland, waar dan in totaal 375 mensen werken.