Zwembad Meekenesch vervult een cruciale rol in het totale proces rond de komst van een sportboulevard. Foto: Theo Huijskes
Zwembad Meekenesch vervult een cruciale rol in het totale proces rond de komst van een sportboulevard. Foto: Theo Huijskes Foto:

Sportboulevard Lichtenvoorde gepasseerd station

Stuurgroep erkent onhaalbaarheid in huidige vorm

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - De met veel enthousiasme door negen sportverenigingen gestarte pogingen om te komen tot een sportboulevard in Lichtenvoorde, blijkt in de door de stuurgroep gewenste vorm niet haalbaar. Dat maakte Miranda Sevenich, woordvoerster van de Stuurgroep Sportboulevard Lichtenvoorde, tijdens de op 5 september gehouden raadscommissievergadering in een uitvoerige verklaring kenbaar. Tegelijkertijd toonde de stuurgroep zich bereid om mee te denken over en mee te werken aan door de gemeente aan te reiken alternatieve scenario's.

"Wij zullen daarom als initiatiefnemers geen opdracht voor een vervolg aannemen met daaraan gekoppeld een extern onderzoek, zoals dat door het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad wordt voorgesteld. De huidige voorlopige rapportage krijgt wat ons betreft de status van eindrapportage", aldus Miranda Sevenich, die er nog wel op wees dat de stuurgroep het gehele traject heeft ervaren als bijzonder intensief, leerzaam en bovenal waardevol. "Wij zijn van mening dat de enthousiaste samenwerking en de wijze waarop er gezamenlijk iets moois tot stand is gebracht, ons en daarmee Lichtenvoorde de komende jaren nog mooie dingen zal brengen."

Een plan met haken en ogen
Sevenich moest daarbij toegeven dat er weliswaar een mooi plan is uitgewerkt, maar dat er ook haken en ogen, met name financiële, aan dat plan zitten. "Het plan vertegenwoordigt in ieder geval een ambitie en een visie, die precies passen binnen de Sportvisie Oost Gelre, en binnen het provinciale sportbeleid. Met elkaar zijn wij er dan ook wel van overtuigd een complex te kunnen runnen met inzet van vrijwilligers. Onze ambitie en ons enthousiasme zijn en blijven wat dat betreft onverminderd." De stuurgroep geeft aan dat een sportboulevard niet realiseerbaar is zonder substantiële financiële steun in de jaarlijkse exploitatie en in de nodige investeringen. Volgens de stuurgroep kan het exploitatieplaatje van een sportboulevard door inzet van de deelnemende verenigingen slechts in beperkte mate verbeterd worden. "Structurele en substantiële overheidssteun blijft noodzakelijk. Zonder zicht op deze steun hebben aangepaste voorstellen geen enkele kans van slagen. Wij gaan dan ook niet mee in het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om mee te werken aan een aangepast voorstel."

Nieuw zwembad is noodzakelijk
De stuurgroep is alleen tot verdere medewerking bereid indien de bouw van een nieuw zwembad in het plan wordt opgenomen, zo valt af te leiden uit de verklaring dat een scenario zonder nieuw zwembad voor de initiatiefnemers geen optie is. Miranda Sevenich beklemtoonde daarbij nog eens dat een totaal nieuw zwembad in de planvorming van meet af aan het vertrekpunt is geweest. "Het huidige zwembad Meekenesch is 43 jaar oud en dientengevolge bouwkundig en installatietechnisch afgeschreven. Bovendien maakt handhaving van het zwembad op de huidige plek het plan op voorhand onuitvoerbaar vanwege de dan beperkte oppervlakte van het perceel." Daar bovenop verwacht de stuurgroep ook nog een ingrijpend verkeersprobleem als een sportboulevard, in de vorm zoals gewenst, zou worden gerealiseerd. Dat probleem wordt alleen maar groter door de toekomstige gewijzigde verkeersafwikkeling van de N18, die meer druk legt op de Richterslaan en Kerkhoflaan.

Belabberde communicatie
Ook Rob Elbers namens Buurtcontact Sportboulevard Lichtenvoorde was inspreker tijdens de vergadering. Elbers verwoordde nog eens dat men als buurt altijd vertrouwen heeft gehouden in het gezonde verstand van de bestuurders. "Dat het afblazen nu vanuit een zeer verrassende hoek komt, maakt de buurt niets uit. Toch gaat de vlag niet uit. Wij realiseren ons terdege dat er in de afgelopen twee jaar hoge verwachtingen zijn gewekt bij verenigingen, sporters, vrijwilligers en gemeentelijke bestuurders. Het huidige eindstation is voor velen van hen dan ook een grote teleurstelling. Ook wij als buurt vinden het verloop een trieste zaak voor de Lichtenvoordse gemeenschap", aldus Elbers, die vervolgens nogmaals scherpe kritiek uitte op wat hij noemt 'de belabberde communicatie met de buurt'.

Debatstuk in de raad
Na de beraadslagingen ging de commissie ermee akkoord dat het voorstel van het college als debatstuk wordt geagendeerd voor de eerstvolgende raadsvergadering (19 september). Uit opmerkingen vanuit de commissie, alsmede uit de daaropvolgende reacties van wethouder sportzaken Jos Hoenderboom mag worden afgeleid dat er snel een onderzoek nodig is naar de gemeentelijke zwembadvoorzieningen. Een en ander mede omdat de contracten met de nu bestaande zwembaden op korte termijn aflopen (Marveld Recreatie in 2020 en Meekenesch in 2023). Overigens kon Hoenderboom nog niet met zekerheid zeggen of op 19 september het raadsvoorstel in de huidige vorm aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. "Dat weet ik nog niet, daar denk ik nog even over na", aldus Hoenderboom, die het totaal niet eens was met de kritische geluiden vanuit de buurt. "Niet alleen wij als gemeente, maar ook de leden van de stuurgroep hebben op alle mogelijke manieren hun uiterste best gedaan om de buurt in het totale proces te betrekken."