De basisschool de Watermolen, die mogelijk voor sluiting in aanmerking komt. Foto: Theo Huijskes
De basisschool de Watermolen, die mogelijk voor sluiting in aanmerking komt. Foto: Theo Huijskes Foto:

Onzekerheid over toekomst basisonderwijs blijft

Raad: 'Ouders van kinderen bij het onderzoek betrekken!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Op verzoek van de VVD-fractie werd tijdens de onlangs gehouden raadscommissievergadering andermaal de nodige aandacht besteed aan het nog steeds lopende onderzoek met betrekking tot de toekomst van het basisonderwijs in Groenlo. De liberalen wilden onder andere van de overige fracties weten hoe zij aankijken tegen het gegeven dat de ouders van de kinderen niet bij het onderzoek worden betrokken, terwijl dit wel de wens is van een meerderheid van de gemeenteraad.

De onrust bij de ouders heeft volgens de VVD vooral te maken met de bestaande onzekerheid over hoeveel basisscholen er op termijn verdwijnen en welke scholen daarvoor in aanmerking komen. Het aantal vestigingen van schoolbestuur Stichting Delta bedraagt in de kern Groenlo momenteel vier. Zoals bekend wil het schoolbestuur terug naar twee en zet het college van burgemeester en wethouders in op drie scholen en dat inclusief behoud van De Ni-je Veste in de Wheme oftewel in het centrum van Groenlo.

Daling leerlingenaantallen is enorm
Namens het CDA verbaasde Niek Bragt zich erover dat de ouders niet in de onderzoeksmaterie worden betrokken. "Wij zijn er vanuit gegaan dat het onderzoeksbureau dit aspect als voorwaarde meeneemt. Dat is een must. De onrust onder de ouders groeit met de dag. Dit met name omdat de daling van de leerlingenaantallen enorm is, zelfs veel groter dan verwacht." Carolien Sonderen (OOG) pleitte voor een juiste communicatie met de ouders, maar vroeg zich wel af of deze doelgroep bij alle aspecten betrokken moet worden. PvdA'er Peter Baks zat op dezelfde golflengte door te stellen dat het betrekken van de ouders in de onderzoeksmaterie alleen zin heeft wanneer het daar gebeurt waar het kan en nog belangrijker daar waar het duidelijke resultaten oplevert. Daar waar Jos Wolterink (Nieuwe Liberalen OG) zich schaarde achter de woorden van Niek Bragt, hield D66-woordvoerder Jerry van der Meulen het kort door te stellen dat zijn fractie er een groot voorstander van is dat de burgers bij alles wat hen aangaat, worden betrokken.

Onderwijswethouder René Hoijtink kon zich vinden in het hebben van goede communicatielijnen met de ouders. Wel liet hij daarbij weten dat er bij onderzoeken als deze geen persoonlijke benadering en dientengevolge persoonlijk overleg hoort plaats te vinden. "Dat heeft alleen nog veel meer ongewenste onrust tot gevolg. Bovendien zijn de ouders goed betrokken, omdat zij via vertegenwoordigers deel uitmaken van de ondernemingsraden en in de medezeggenschapsraad zitting hebben." Over de afronding van het onderzoek, dat de nodige vertraging heeft opgelopen, liet Hoijtink weten dat hij eind september het eindrapport hoopt te ontvangen, zodat behandeling ervan in de raadsvergadering van oktober mogelijk is.