In Groenlo wordt uitgekeken naar de nieuwe bestemming van De Bron. Foto: Theo Huijskes
In Groenlo wordt uitgekeken naar de nieuwe bestemming van De Bron. Foto: Theo Huijskes

Toekomst onderwijs bepaalt aantal binnensportvoorzieningen

De Bron als locatie blijft een mogelijke optie

Door Theo Huijskes

GROENLO - Zolang er geen duidelijkheid is over het aantal toekomstige locaties voor het basisonderwijs in Groenlo, zal er ook nog geen besluit worden genomen over het aantal binnensportvoorzieningen, alsmede over de plekken waar deze gesitueerd zullen worden.

De raadscommissie van de gemeente Oost Gelre, vorige week in vergadering bijeen, is wel van mening dat ongeacht het aantal op de toekomst afgestemde onderwijsvestigingen, iedere basisschool een binnensportvoorziening moet hebben. Vast staat ook dat, mede gezien de financiƫle inbreng van de scholengemeenschap zelf, de nieuwe sporthal bij Marianum er zeker gaat komen. Dit laatste heeft onder andere te maken met de in het kader van de Sportvisie Oost Gelre opgestelde Uitvoeringsagenda. Hierop staat ook het onderwerp 'Binnensportaccommodaties Groenlo'.

Als gevolg daarvan zijn er, na overleg met alle betrokken partijen, op het gebied van de binnensport in Groenlo een aantal uitvoeringsscenario's geformuleerd, betrekking hebbende op waar welke voorzieningen gerealiseerd kunnen worden.

Den Elshof nog tien jaar
Wel greep de raadscommissie de gelegenheid aan om andermaal met elkaar in gesprek te gaan over enerzijds de toekomstige functie van de inmiddels verouderde sporthal Den Elshof en anderzijds de mogelijke opties met betrekking tot de locatie De Bron. Ten aanzien van de sporthal Den Elshof deelde wethouder sport Jos Hoenderboom mee dat deze hal in ieder geval nog tien jaar op dezelfde wijze als heden ten dage dienst blijft doen.

"Daarbij overwegen wij om, zeker met het oog op de veiligheid van de gebruikers, er zo spoedig mogelijk een nieuwe vloer in te leggen en de omheining en dergelijke van de tribune te verbeteren."
Over de locatie De Bron oftewel de voormalige RK Kerk Maria Moeder Gods, die binnenkort leeg komt te staan, kon nog geen zinnig woord worden gezegd. Dit ook niet omdat naar verluidt deze locatie vanwege de centrale ligging mogelijk als een geschikte optie wordt gezien voor een sporthal. De voormalige kerk is eigendom van de overkoepelende St. Paulus Parochie (Beltrum, Eibergen, Groenlo, Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen).

Geen schot in De Bron
Desgevraagd deelt Jan Hoffman, bestuurslid en in die hoedanigheid portefeuillehouder gebouwen, mee dat men al geruime tijd in gesprek is met de gemeente. "Daar zit geen schot in. Zeker niet nu de gemeente heeft besloten om het een aan het ander te koppelen en daarvoor het totale onderwijsgebied in Groenlo voor een onderzoek in aanmerking wil laten komen."

Hoffman geeft wel aan dat men het gebouw zo spoedig mogelijk een bestemming wil geven, ook al is het een tijdelijke. "Het is nog heel prematuur, maar we zijn momenteel in gesprek met kandidaten voor tijdelijke huur. Ook hebben wij gesproken met het bestuur van de plaatselijke St. Vincentiusvereniging, maar dat schiet niet op. Jammer, omdat wij een dergelijke sociale bestemming helemaal zien zitten. Dit vooral omdat het gebouw dan kan blijven bestaan, in de huidige, karakteristieke vorm.

Omdat onroerend goed alleen maar schaarser en dus duurder wordt, is er nog niets aan de hand. Maar desondanks moet er wel binnen afzienbare tijd iets gebeuren. De gemeente Oost Gelre is in deze een belangrijke schakel. Maar desondanks is er nog veel onduidelijkheid en hebben wij het idee dat dit komt omdat er van enige structuur geen sprake is."