De bijeenkomsten over glasvezel werden druk bezocht. Foto: PR
De bijeenkomsten over glasvezel werden druk bezocht. Foto: PR Foto:

Aanmelden voor glasvezel buitengebied voor 23 oktober

OOST GELRE/AALTEN - In de afgelopen week vonden de informatiebijeenkomsten plaats voor het project Glasvezel Buitenaf. Tot 23 oktober hebben ondernemers en particulieren de tijd een om een abonnement af te sluiten. Het project voor aanleg van glasvezel in het buitengebied gaat namelijk alleen door als vijftig procent of meer van de aansluitingen in het buitengebied een abonnement heeft afgesloten.

Door Lydia ter Welle

Marieke Seinen van Glasvezel Buitenaf daarover: "Het is inderdaad nu of nooit! Als op 23 oktober die vijftig procent niet is gehaald, gaat het project om in het buitengebied glasvezel te leggen, niet door. Daarom is het belangrijk dat iedereen in het buitengebied zo snel mogelijk een keuze maakt voor een provider, en een abonnement afsluit." De gemeenten Aalten en Oost Gelre vormen één project voor Glasvezel Buitenaf. Seinen heeft goede hoop dat het gaat lukken. "De opkomst op de informatiebijeenkomsten, twee in Aalten en twee in Oost Gelre, was in elk geval uitstekend. Ruim 1200 belangstellenden kwamen er op af. Het enthousiasme voor het project is groot, men is alom overtuigd van de noodzaak van een snelle internetverbinding, ook in het buitengebied. Mensen hadden nog wel vragen, goede inhoudelijke vragen, waarop we antwoorden kunnen geven. Ook nu is het zo dat er overal in het buitengebied ambassadeurs beschikbaar zijn, die mensen die vragen hebben, bezoeken, en hen helpen de beste keuze te maken voor een abonnement. Ook zijn er diverse ondernemers die ons helpen bij de verkoop van abonnementen. Zij geven ook graag antwoord op vragen en weten alles over de verschillende aanbieders van abonnementen. Dat zijn er trouwens vier: twee voor de particuliere markt en twee die meer gericht zijn op de zakelijke markt, dus voor bedrijven en (agrarische) ondernemers."

Ambassadeur
Eén van de ambassadeurs is Angela Krabbenborg uit Zieuwent. Als bestuurslid van Zieuwents Belang, als bewoner van het buitengebied én als agrarisch ondernemer is zij overtuigd van het belang van snel internet. Ze geeft eerlijk toe: "Een jaar of wat geleden was ik - net als veel mensen - nog niet zo overtuigd van het belang van snel internet. Dat die verbinding ietsje langzamer was, dat was toch niet zo erg? Maar de ontwikkelingen gaan zo razendsnel, dat ik aan den lijve heb ondervonden dat een snelle internetverbinding tegenwoordig wél noodzakelijk is. Voor ondernemers, maar ook voor de particuliere bewoners van het buitengebied." Op de informatiebijeenkomst vertelde zij aan de hand van enkele voorbeelden waarom snel internet van levensbelang is. "We hebben twee kinderen, van 19 en 21. Twee jaar geleden moest onze dochter voor haar studie fysiotherapie, die ze volgt in Nijmegen, een scriptie met diverse bijlagen, waaronder foto's en filmpjes, verzenden. Het uploaden van al dat digitale materiaal duurde enorm lang. En enorm lang is dan écht heel lang: meer dan een dag is de computer bezig geweest. De tweede dag heb ik een schermafbeelding gemaakt van de mededeling dat het eindelijk gelukt was. Dachten we. Want enkele weken later kwam er vanuit Nijmegen bericht dat ze dikke onvoldoende had voor haar scriptie, en dat ze het semester opnieuw moest doen. De reden? Ze had geen bijlagen meegestuurd bij het inzenden van haar scriptie. Het blijkt dat de verzending - als het zo lang duurt - gewoon wordt gestopt, terwijl het lijkt alsof je iets wel hebt verstuurd. Gelukkig hadden we de printscreen nog. Ze mocht haar werk alsnog opsturen, per post, en alles kwam goed. En iets soortgelijks had ik eerder dit jaar toen ik digitaal een subsidie moest aanvragen voor een project van Zieuwents Belang. De subsidiepot was beperkt, aanvragen werden behandeld op volgorde van binnenkomst. Het lukte me niet om de aanvraag digitaal in te dienen. Gelukkig mocht het ook anders, én was ik nog net op tijd. Anders waren we 25.000 euro misgelopen", vertelt Angela Krabbenborg.

Zij en haar mede-ambassadeurs zijn al om, en zij rekenen op de medewerking van alle bewoners van het buitengebied. "Want het is écht zo: als die vijftig procent niet wordt gehaald, gaat het project niet door. En dan wordt het onbetaalbaar, als je individueel glasvezel wilt laten aanleggen!" De contactinformatie van alle ambassadeurs is te vinden op de website van Glasvezel Buitenaf. Ook zijn er in Aalten en Oost Gelre diverse ondernemers die meer informatie kunnen geven.


www.glasvezelbuitenaf.nl