Gehavende gezichten na de zware gevechten op het slagveld. Foto: Kyra Broshuis
Gehavende gezichten na de zware gevechten op het slagveld. Foto: Kyra Broshuis

Bulderende kanonnen op het slagveld

GROENLO- Archeoloog en Groenlo-deskundige Joop Hubers vertelt de bezoekers van het Slagveld het verhaal over de Slag om Grolle. Hubers weet alles over de rijke geschiedenis van Groenlo en vertelt over hoe het in 1627 verliep op het slagveld.

Door Kyra Broshuis

Na 20 jaar
"Het beleg van Grol in 1627 vond plaats van 20 juli tot en met 19 augustus 1627. Groenlo was bezet door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog en prins Frederik Hendrik wilde, na 20 jaar Spaanse heerschappij, de stad terugveroveren. Het Staatse leger trok met 20.000 man voetvolk en 5.000 ruiters naar Grolle." Iedereen weet inmiddels hoe dat afgelopen is. Er waren felle gevechten en de Spanjaarden hielden drie aanvallen lang stand. Uiteindelijk gaf stadscommandant Mathhys van Dulken na dertig dagen de strijd op. Het capitulatieverdrag werd getekend en Grolle was en bleef Staats gedurende de rest van oorlog. De invloed van de Spanjaarden is echter tot op de dag van vandaag te merken. Veel families in Groenlo hebben donkere ogen en haar en een opvliegend karakter. Volgens de overlevering zijn dat allemaal nazaten van de Spanjaarden.

Oordoppen
Terwijl de bezoekers, die rijen dik langs de kant staan, zich vergapen aan de re-enactors, vertelt Hubers over de wapenfeiten van de Slag. Meer dan 1500 re-enactors begeven zich groepsgewijs op het slagveld en strijden daar om de stad. Met kanonnen, pieken, rapiers, musketten en paarden gaan ze de vijand te lijf. Veel bezoekers hebben oordoppen in en dat is zeker niet overbodig. De kanonnen en de geweren geven harde knallen en zorgen voor veel rookontwikkeling. "Dat was destijds ook zo. Het kruit dat toen werd gebruikt, zorgde voor zoveel rook dat de strijders elkaar soms nauwelijks konden zien", legt Hubers uit.

Oorlogstijd
Op zaterdagmiddag breekt eindelijk de zon door en ontwaart zich een fantastisch schouwspel voor de duizenden aanwezigen. De verschillende groepen worden aangespoord alles op alles te zetten en het is mooi om te zien dat de re-enactors zich duidelijk in oorlogstijd wanen. Soldaten uit de hele wereld strijden om de stad Grolle en voor het eerst zit daar ook een groep uit Australië bij. De Slag om Grolle is het grootste zeventiende-eeuwse evenement ter wereld.


'Dankzij de Spanjaarden hebben we dezelfde mentaliteit en Bourgondische inslag'

Bezoekers over de slag én Groenlo

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Wie afgelopen weekend door de straten van de Grolse binnenstad liep, hoorde veel verschillende talen, accenten en dialecten. Natuurlijk van de vele internationale deelnemers aan de Slag om Groenlo, maar ook van bezoekers. Dat het evenement een enorme publiekstrekker is, staat vast. Maar wat vinden de bezoekers er nu van de Slag en de stad?

Genoeg te doen
Voor het echtpaar Schouten uit Utrecht is het een niet te missen festijn. "Het is nu de derde keer dat we dit meemaken en het wordt elk jaar mooier. Prachtig ook dat alle Grollenaren - zo heten jullie toch? - hier aan meedoen. Het slagveld zelf slaan we dit jaar over. De knallen zijn echt hard en daar houden we niet zo van. Geen punt, want in de stad is genoeg te doen."
Provinciegenoot Bergman uit Veenendaal doet het precies andersom. Hij staat langs het slagveld met een herderpup in zijn armen. "Deze hond moet opgeleid worden tot politiehond en we proberen hem hier alvast een beetje te laten wennen aan de harde knallen. Zelf houden we ook echt van dit soort dingen; de wapens uit die tijd, de gevechten te paard, fantastisch. Verder komen we nooit in Groenlo."

Mentaliteit
Dat geldt niet voor de Brabantse familie Van Lankveld en Gerritsen. "Wij komen uit de buurt van 's-Hertogenbosch en hebben veel met jullie gemeen. We komen jaarlijks op Marveld en zorgen ervoor dat we ook altijd bij de Slag om Grolle aanwezig zijn. Frederik Hendrik heeft namelijk hier geoefend om daarna, in 1629, Den Bosch te kunnen bevrijden. We zijn jullie dus heel dankbaar. We komen ook met andere feesten hier. Zo zijn we al op de Dweilorkestendag en met een bokbierfeest hier geweest. Brabanders en Achterhoekers verschillen niet zoveel van elkaar hoor. Ik denk dat we dankzij de Spanjaarden dezelfde mentaliteit en Bourgondische inslag hebben."

Achterhaald
Bij de kassa aan de Mattelierstraat discussiëren twee vrouwen met de beveiligers. "We willen graag weten wat we nu krijgen voor die 13,50 euro entree. Zijn dat alleen kampementen?" Een bezoeker vertelt dat het meer is dan dat: "Er is echt van alles te zien en op veel plekken kun je zelf meedoen aan een activiteit. Sla vooral de Noteboomstraat niet over, daar is het echt fantastisch!". De vrouwen besluiten toch een toegangskaart te kopen. Op de vraag op ze al vaker in Groenlo zijn geweest, antwoorden ze positief. "We komen uit Winterswijk dus we kennen het hier wel. Vroeger gingen we hier naar City Lido, maar het imago van Groenlo als dé stapstad van de Achterhoek is wel achterhaald. Jammer, ze hadden het hier zo mooi voor elkaar."

Sfeer
Voor de familie Bruntink uit Doetinchem is het de eerste keer dat ze de Slag bezoeken. "Dit is echt fantastisch. We horen via vrienden altijd wel dat er zoveel georganiseerd wordt in Groenlo en het zo'n gezellig plaatsje is. Als alles hier zo goed voor elkaar is als dit evenement, dan mogen jullie de handen dichtknijpen. Wat een gezelligheid en wat een sfeer. Vast beter dan in 1627!"

Vuurgevechten tijdens de Slag om Grolle. Foto: Kyra Broshuis
Soldaten hevig met elkaar in gevecht. Foto: Lisa Wellink