Een beeld van het ‘Foodplein’ tijdens de Slag om Grolle. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van het ‘Foodplein’ tijdens de Slag om Grolle. Foto: Theo Huijskes

'Food op straat' een voltreffer tijdens de Slag om Grolle

Restaurant Welgelegen scoort met eetgewoonten uit 1627

Door Theo Huijskes

GROENLO - Ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd er gegeten en gedronken. In het afgelopen weekend bij de Slag om Grolle liet de Groenlose horeca de voedingsgewoonten uit die tijd op een authentieke wijze laten herleven. Ook bij restaurant Welgelegen floreerde eet- en drinkcultuur van bijna 400 jaar geleden in al haar facetten.

Het enthousiasme van exploitant Ton Fox van stadscafé-restaurant annex boothuis Welgelegen kent geen grenzen. "Reeds bij eerdere edities, maar zeker deze keer is de beleving van de Slag door de Grollenaren, alsmede belangstellenden en toeristen van buitenaf enorm. Met name de Grollenaren zelf voelen zich erg betrokken bij dit prachtige evenement en werken er, hetzij individueel dan wel met buurverenigingen, vriendengroepen of anderzijds aan mee om de Slag op een succesvolle wijze na te bootsen. Ondanks dat ik geen Grollenaar ben van geboorte, voel ik mij aangetrokken tot dit boeiende schouwspel."

Karakteristieke beeld van Grolle
Ton Fox is van mening dat het karakteristieke beeld van Grolle de belangrijkste basis is voor het gegeven dat de Slag een dergelijk groot nationaal en internationaal succes is. "Het slagveld zelf en het centrum van de stad zijn heel dicht bij elkaar geconcentreerd. Hierdoor hoeven er geen grote afstanden overbrugd te worden en is er dientengevolge geen sprake van een versnipperde beleving, maar heeft iedereen van doen met in feite één strijdtoneel, één uitvoeringspodium. En daarop spelen wij als horecaondernemer in door in de binnenstad van Groenlo een zogenoemd 'Foodplein' in te richten en aan te kleden, waar gegeten en gedronken kan worden overeenkomstig de Spaanse cultuur anno 1627. Op deze manier hebben niet alleen de deelnemers aan de Slag om Grolle, maar ook alle bezoekers het gevoel dat men vier eeuwen teruggaat in de tijd. Het feit dat er daardoor sprake is van een gezamenlijke beleving, is mogelijk wel het grootste succes van de organisatie."

Foodcourt met veel bier
Wat het eten tijdens de Slag aangaat, geeft Ton Fox aan dat de gewoonte van de hedendaagse mens om verfijnd te willen eten gedurende drie dagen opzij wordt gezet. "Zoals in 1627 het geval was, wordt nu alles afgestemd op grote stukken vlees, waarbij er hoofdzakelijk geroosterd wordt. Ten behoeve van de Spaanse identiteit wordt er verder bijvoorbeeld extra aandacht besteed aan verse jus, waarvoor de sinaasappels eerst uitgeperst worden. Daarnaast wordt er gezorgd voor diverse soorten bier, waaronder het speciale biertje Groslch Musketier. Immers de Grolsch Bierbrouwerij brouwde destijds, en dat reeds een twaalftal jaren vóór de belegering van Groenlo, het eerste bier."

Het is inmiddels even na afsluiting van de editie 2017 van de Slag om Grolle wanneer Ton Fox zich slechts stoort aan één niet te regisseren aspect en dat is de weersgesteldheid. "Ondanks dat een dergelijk evenement valt of staat met het weer, ben ik trots hieraan een steentje te hebben mogen bijdragen. Hier doe je het in feite allemaal voor. Geloof me of geloof me niet, maar ik kijk nu al weer uit naar de Slag in 2019!"

Ook in de kampementen werd er genoten van authentieke gerechten. Foto's: Lisa Wellin
Afbeelding