Britt en Ellen weten het al, zij gaan de zorg in. foto Kyra Broshuis
Britt en Ellen weten het al, zij gaan de zorg in. foto Kyra Broshuis

Honderden leerlingen op eerste loopbaanevent Marianum

GROENLO- De eerste editie van het loopbaanevent van scholengemeenschap Marianum is een doorslaand succes gebleken. Woensdagmiddag komen honderden leerlingen naar Erve Kots in Lievelde om zich voor te laten lichten over de mogelijkheden na de middelbare school.

Door Kyra Broshuis

De toekomst veroveren
Wethouder René Hoijtink heet de leerlingen welkom en vertelt over de historisch plek: "Vroeger lag prins Frederik Hendrik hier gelegerd om Groenlo te veroveren, nu zijn jullie hier om jullie toekomst te veroveren. Tal van bedrijven laten vandaag zien welke vaardigheden en opleidingen je nodig hebt voor je gewenste baan. Natuurlijk zijn ook onze ambtenaren van de gemeente Oost Gelre aanwezig voor jullie vragen, want bij de gemeente werken veel verschillende specialisten. Dus loop rond en praat met de mensen die er verstand van hebben", zo luidt zijn advies.

Grote namen
Tientallen bedrijven presenteren zich op het event. Onder hen bekende grote namen als Marku Bouw, Seesing Personeel, Veld Koeltechniek en De Lichtenvoorde. Maar ook kleinere bedrijfjes en tal van opleidingsinstituten geven de leerlingen uitleg over de mogelijkheden. Leerlingen hebben niet altijd het juiste beeld van de te volgen weg voor een gewenste functie. Dat vindt ook Peter Konings van IdeeMedia Reclame en internetvormgevers uit Groenlo: "In ons werk is creativiteit een belangrijke eigenschap. Daar zijn in Nederland hele mooie opleidingen voor op zowel Mbo als Hbo niveau. Mensen in onze branche moeten bij voorkeur een brede, nieuwsgierige kijk op de maatschappij hebben en sterk verbeeldend kunnen denken."

In de zorg
Leerlingen Britt Evers (14) en Ellen ten Brincke (13) uit Groenlo laten zich bij de stand van Sensire informeren over de mogelijkheden in de zorg. Britt, 3 Vwo, weet al heel lang dat ze de zorg in wil. "Het gaat er mij om dat ik mensen kan helpen. Misschien wil ik later geneeskunde studeren of psychologie, als het maar in de zorg is." Voor Ellen, 2 Vmbo, geldt hetzelfde. "Ik vind het leuk om mensen te verzorgen. Mijn oma woont in een zorgcentrum en ik zie daar hoe de medewerkers veel activiteiten organiseren voor de bewoners. Dat lijkt me ook erg leuk om te doen. De zorg heeft me altijd getrokken."

De route
In een andere zaal luisteren de leerlingen naar de verschillende presentaties van onder andere Saxion Hogescholen en de Universiteit Groningen. Ook zijn er loopbaancoaches die leerlingen helpen met het maken van keuzes en het uitzetten van een stappenplan. Op grote borden staan de verschillende routes aangeplakt om bij de juiste opleiding te komen. Bij verschillende leerlingen is de vreugde groot als blijkt dat ze met hun huidige Vmbo-opleiding uiteindelijk ook op die zo gewenste Hbo-opleiding kunnen komen. "Het duurt alleen iets langer", aldus één van hen.


Molenveld wint oliebollenwedstrijd

GROENLO - De vierde editie van de Oliebollenwedstrijd zit er weer op. De wedstrijd werd goed bezocht alleen liet de vis het volledig afweten.

Om zeven uur was de organisatie al druk in de weer met het uitzetten van het parcours. De plekken werden uitgezet aan de 'dode arm', bij de palen en richting de brug. Na het uitzetten het klaarzetten van de oliebollen (volgens GHV waren ze weer super lekker), het klaarzetten van de kruidenbitter, werd Jans Foezel van Jan's Wijn-Whisky-Bier-specialiteiten uit Groenlo al vast ingeschonken want de eerste deelnemers konden elk moment arriveren.
Rond kwart voor acht was het al gezellig druk aan de waterkant en lieten de eerste deelnemers zich de 'Foezel' en de oliebollen goed smaken. Rond achten was iedereen aanwezig en na het betalen van de inleg kon er geloot worden. Voor het loten werden de deelnemers nog 'gebriefd' over wat wel en wat niet mocht. Na de briefing snel een nummer pakken en de plek opzetten.
De weergoden waren de vissers goed gezind, nauwelijks wind en niet al te koud. Ideale weersomstandigheden om een wedstrijd te vissen. Om klokslag negen uur klonk het beginsignaal en de vier uur durende wedstrijd was begonnen.
Vak A (dode arm): Normaliter is dit het vak waar de bonusvis gevangen wordt, helaas was dit vandaag niet het geval. Door de troep op het water, afkomstig van het groene kanaal, was het met name op de lage nummers lastig vissen. Op de hogere nummer had men minder last van de troep en daar werd dan ook vis gevangen. Wim Tuller wist er twee te vangen wat hem vakwinst opleverde, tweede werd Harm Roos. De rest van de deelnemers kon de vis niet verleiden.
Vak B (de Palen) : Hier was het, helaas, niet beter dan in vak A, al hadden de vissers hier wel minder last van de troep. Rene Molenveld was de enige in dit vak die de vis kon verleiden. Hij werd dan ook eerste.
Vak C (de brug ): In dit vak zaten de meeste deelnemers met vis, drie deelnemers wisten een beet te verzilveren. De overige deelnemers hebben niets gezien wat op een beet leek. Erwin Hoitink wist een aardige voorn te vangen en werd derhalve eerst, tweede werd Jimmy Hulshof en derde was Udo Boll.
De uitslagen: Vak A: 1. Wim Tuller 275 gram 1 punt. 2. Harm Roos 215 gram 2 punten. Vak B: 1. Rene Molenveld 310 gram 1 punt. Vak C 1. Erwin Hoitink 135 gram 1 punt. 2. Jimmy Hulshof 55 gram 2 punten. 3. Udo Boll 40 gram 3 punten. De eindstand van de Oliebollenwedstrijd 2017: 1. Rene Molenveld 310 gram 1 punt. 2. Wim Tuller 275 gram 1 punt. 3. Erwin Hoitink 135 gram 1 punt. 4. Harm Roos 215 gram 2 punten. 5. Jimmy Hulshof 55 gram 2 punten. 6. Udo Boll 40 gram 3 punten. In totaal is er 1030 gram vis gevangen, zestien deelnemers hebben geen vis ter weging aangeboden.